Koronavirus v práci. Na co máte nárok?

Máte doma děti, které nemůžou do školy a musíte se o ně starat? Jste OSVČ a nevíte, co vše dostanete proplaceno? Jezdíte do práce MHD a radši byste měli home office? Jak se zachovat v karanténě? Na to vše a mnohem více jsme si posvítili a přinášíme vám nejnovější informace.

 

Péče o děti

Pokud patříte mezi rodiče, kteří nemají možnost hlídání a dítka ještě nedospěla do věku, kdy je můžete nechat s klidem v duši doma samotné, máte možnost vybrat si tzv. ošetřovné, kdy získáte 60 % platu. Ošetřovné získáte tak, že zavoláte nebo navštívíte školku či školu, kam dítě chodí a dostanete list nebo e-mail s žádostí, kterou předáte zaměstnavateli.

 Ovšem pozor – ošetřovné u dětí od 11 do 15 let trvá trvá max. 9 dní (pokud jste samoživitel/ka, trvá až 16 dní). V průběhu této doby se můžete vystřídat v péči o dítě s jinou osobou, která žije ve společné domácnosti. Vláda 17. 3. 2020 schválila v rámci opatření nouzového režimu státu, že ošetřovné bude na celý čas trvání zákazu ve výši 60 % při péči o dítě mladší 13 let. 17. dubna vláda také schválila, že zpětně od 1. 4. bude stát vyplácet ošetřovné 80 % denního vyměřovacího základu zaměstnanců.

 

Po uplynutí dané doby máte nárok na nepřítomnost v zaměstnání za účelem péče o děti, ale již neplacenou. Vláda aktuálně projednává i možný příspěvek v případě delší doby zavření škol a školek.

 

koronavirus a home office

Home office

Nejjistější možností je nyní pracovat v klidu domova, pokud to náplň práce dovoluje. Většina zaměstnavatelů k tomu v době epidemie ochotně svolí, určitě se nebojte aktivně zeptat, zejména v případě, že do zaměstnání dojíždíte MHD, případně vlakem či autobusem.

 

Pokud je nutná firemní porada, zkuste domluvit videokonferenci (pomocí aplikací zdarma jako WhatsApp, Messenger, Skype, Hangouts atd.), kde se uvidíte a uslyšíte všichni, současně však můžete zůstat kdekoliv, kde se zrovna nacházíte (pokud je tam WiFi).

 

Jak zvládnou práci z domu, to se můžete dočíst ve třech tipech v našem dalším dřívejším článku, tak mrkněte zde.

Uzavření podniků

Máte stále možnost dát si po cestě do práce výbornou kávu, kebab na oběd, případně večer dvojku vína, ovšem jen s sebou – spousta provozoven si udělala provizorní „okénko“, přes které vydává jídlo i pití. Je ale lepší platit kartou, abyste nepřišli do kontaktu s mincemi a bankovkami, kde se vir často drží. Pokud se vás týká navíc zavření podniků z pohledu zaměstnance, máte nárok na 100 % mzdy, protože je důvod nemožnosti chodit do práce vina na straně zaměstnavatele.

Karanténa u HPP

Oproti běžné nemocenské získáváte část mzdy již od prvního dne a to 60 % ze mzdy. V případě, že karanténa trvá déle než 14 dní, vám vzniká nárok na klasickou nemocenskou. Přesto i v karanténě můžete pracovat z domova, pokud vám to vaše práce umožňuje. Případně si můžete například zvyšovat svou kvalifikaci pomocí různých online kurzů.

 

koronavirus a karanténa

OSVČ

Jako osoba samostatně výdělečně činná na ošetřovné nárok nemáte, ani když si platíte nemocenské pojištění. Pokud si ho však platíte nejméně 3 měsíce, máte právo při karanténě, stejně jako zaměstnanec, na 60 % svého průměrného denního vyměřovacího základu od 15. dne.

 

Pokud jste ještě letos nestihli odevzdat daňové přiznání, nemusíte být nervózní – vláda potvrdila, že posunula termín odevzdání o 3 měsíci kvůli epidemii. Daňové přiznání tedy stačí mít hotové do 1. června, a to bez jakýchkoliv pokut a poplatků. Navíc můžete využít podání online, jestli máte možnost. 

 

Vláda nyní také jedná, zda OSVČ nezískají nárok na příspěvky v případě povinného volna či hlídání dětí, kompenzaci mezd a odvodů prvních 14 dní, možnost vzít si bezúročný provozní úvěr s odkladem splátek, vyjednávají odklad plateb za energie, plyn, vodu nebo třeba i plateb za DPHa další pomoci. Vše se rozhodne nejspíše v následujících dnech. Zajímá vás více informací, co ne/čeká OSVČ v době koronaviru? Přečtěte si náš další článek zaměřený přímo na ně!

Ohleduplnost na prvním místě

Buďme v této složité době hlavně ohleduplní – pokud si nejste jistí svým zdravotním stavem, necítíte se nejlépe anebo jste se vyskytovali v cizině či s cizinci, zůstaňte raději doma. Svět to bez nás chvíli zvládne. Není ale nutné panikařit, můžeme využít volný čas k restům, které stále odkládáme kvůli nedostatku času, např. vylepšit webové stránky anebo firemní profil, dořešit staré e-maily, absolvovat online kurzy, pročíst vzdělávací weby, udělat generální úklid, napsat článek, začít šít chlupaté ponožky, zdokonalit si středoškolskou angličtinu.

 

Možností je v dnešní internetové době spousta. Tak jich využijte a buďte hlavně pozitivní. Pokud vás navíc zajímá, na co dalšího máte právo, mrkněte na náš další článek o pracovně právním devateru :-)

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 16.03.2020 přečteno 1841x