Jaké změny můžete očekávat v roce 2018 ve vztahu k vaší práci?

Každý rok v médiích slýcháme, že se mění zákony, doplňují vyhlášky a celkově se vydávají nejrůznější přílohové dokumenty upravující naši současnou legislativu, která se týká práce, OSVČ nebo brigád. Zákonodárcům můžeme mnohdy poděkovat, ale také někdy pořádně vyčinit – záleží na úhlu pohledu konkrétního člověka.

Jaké zásadní změny přichází v roce 2018?

Zvyšuje se minimální mzda

Tato zpráva vás určitě za poslední tři měsíce nemohla minout. Z původních 11000 Kč/měsíc hrubého se od roku 2018 navyšuje minimální mzda na 12200 Kč měsíčně v hrubém. Hodinově si tak polepšíte z 66 Kč hrubého na 73,20 Kč v hrubém. Z této částky za vás zaměstnavatel při hlavním pracovním poměru od letošního roku zaplatí více na zdravotním i sociálním pojištění. Každý měsíc z vaší hrubé mzdy odvede také zálohovou daň 15 %, díky které však můžete rovnou uplatnit i přiznanou slevu na dani – podepíšete Prohlášení poplatníka k dani (pozor, můžete mít současně jen u jednoho zaměstnavatele).

Na rok 2019 se plánuje další navyšování minimální mzdy, které je zajisté dobrým krokem pro všechny zaměstnané, protože budou za svou práci lépe ohodnoceni. Avšak zvládnou se těmto rychlým změnám přizpůsobit i firmy?

Jaký je maximální možný výdělek pro registrované na ÚP?

Společně se zvyšující se minimální mzdou přichází také možnost vydělat si více, pokud jste registrovaní na Úřadu práce. V minulém roce mohl být váš měsíční výdělek 5500 Kč hrubého, od 2018 je možné si přivydělat o 600 Kč víc, tedy 6100 Kč hrubého. Avšak nově už pouze při smlouvě na Dohodu o pracovní činnosti, u níž taky přiklepli zákonodárci od tohoto roku několik novinek, o kterých se zmiňujeme níže v článku.

Vyšší slevy na vyživované děti

Skvělá zpráva pro rodiny s dětmi! Náš stát se chystá podpořit rodiče, a proto se právě oni mohou těšit na vyšší daňovou slevu na své potomky. Na první dítě se zvedne částka z 1117 Kč na 1267 Kč za měsíc. Na další dítě / děti zůstává sleva stejná jako v roce 2017.

 

soudcovské kladívko

Otcovská dovolená

Zcela novou dávkou se od února 2018 stala tzv. otcovská. Té může využít otec dítěte nebo pečující osoba, která nahrazuje péči rodičů v období 6 týdnů po narození dítěte nebo převzetí dítěte do své péče do 7 let jeho věku.

Poškodili vám v práci zdraví? Renta se zvýší!

Pokud trpíte nemocí z povolání, nebo se vám stal pracovní úraz, tak vám stát navýší od roku 2018 náhrady ze 2,2 % na 3,5 %.

Další fáze EET

V březnu 2018 měla vstoupit v platnost povinnost dalších podnikatelů evidovat tržby, avšak Ústavní soud má k zákonu výhrady, proto se musí nejdříve našimi politiky upravit, aby odpovídal rozhodnutí ÚS. Teprve poté se bude pokračovat v další vlně.

DPČ a srážková daň

Novinky se týkají také smluv na Dohodu o pracovní činnosti. Od počátku roku 2018 se z odměny do 2500 Kč/měsíc získaného z tohoto typu smlouvy odvede 15% srážková daň. Při částce od 2501 Kč/měsíc odvedete již daň zálohovou, která má výši taktéž 15 %. Jestli však u zaměstnavatele podepíšete Prohlášení poplatníka k dani, automaticky se vám odvádí daň zálohová a k tomu i přiznaná sleva na dani.

Do výdělku 2499 Kč za měsíc nemusíte navíc odvádět sociální ani zdravotní pojištění.

Jak to je nyní s důchody?

V roce 2018 se mohou i čeští senioři těšit na menší přilepšení svých důchodů. Jde o přibližně 4 %, kdy se průměrně zvedne měsíční příjem od státu o 475 Kč. Není to bohužel o moc větší zvýšení, ale je to lepší než nic.

 

Neschopenky

Neschopenky

Byla schválena novinka pro případy dlouhodobé pracovní neschopnosti. Nyní dostanete od 15. dne nemoci / neschopnosti 60 % z redukovaného denního vyměřovacího základu, od 31. dne dostanete 66 % RDVZ a od 61. dne můžete počítat s 72 % RDVZ.

 

Na rok 2018 nám zákonodárci vymysleli spoustu změn. Pro článek jsme vybrali jen ty nejzásadnější a podle nás nejdůležitější novinky ve vztahu k práci, avšak můžete je očekávat také třeba u ošetřovného nebo také často zmiňovaného GDPR.

 

Co na zavedené změny říkáte? Vidíte je jako prospěšné?

© Martina, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 11.05.2018 přečteno 722x