Jak přežít „zkušebku“?

Byli jste přijati do nové práce a právem prožíváte pocity radosti a nadšení. Váš nadřízený vám ale sdělí, že součástí pracovní smlouvy je i zkušební doba.

 

Jak tedy projít tímto obdobím bez toho aniž byste dali šéfovi záminku k tomu, aby vás propustil?

Co to je zkušební doba?

Většinou bývá zkušební doba uvedena a sjednána v pracovní smlouvě, ale není to pravidlem.

 

Může být také ve formě dodatku, ale musí vám být oznámena nejpozději v den nástupu do zaměstnání. Jedná se o takzvanou „práci na zkoušku“, aby se mohl zaměstnavatel přesvědčit o tom, zda je na danou práci člověk, kterého si vybral, vhodným kandidátem. Stejné je to i ze strany zaměstnance. Ten si může vyzkoušet, zda mu práce vyhovuje, jestli si rozumí s nadřízeným i kolegy. Obě dvě strany mohou v tomto období zrušit pracovní poměr bez udání důvodů. Bližší informace k této problematice můžete najít v zákoníku práce například na těchto stránkách: http://business.center.cz/

Několik zásad, jak toto období ustát

V této části článku si řekneme pár dobrých rad, které by pro vás měly být jakýmsi vodítkem v nové práci ve zkušební době.

Zmapovat terén

V den nástupu do své nové práce mějte oči otevřené. Všímejte si různých detailů, vztahů na pracovišti i celkového chodu firmy. Snažte se co nejrychleji adaptovat na nové prostředí i kolegy. Pokud je na vás nových informací hodně, nestyďte se zapisovat si různé pokyny do nějakého sešitu. V tomto případě je iniciativa na místě, takže jakmile něčemu nerozumíte, ihned se ptejte. Lepší se 3x zeptat, než jednou udělat chybu.

Udělat dobrý dojem

Než nastoupíte do práce, zjistěte si, jak ve firmě chodí zaměstnanci oblékaní, a nastudujte si etický kodex. Není nic trapnějšího, než přijít do nové práce, kde se běžně nosí společenské oblečení, jen v tričku a riflích. První dojem už nemůžete vrátit, tak se snažte. Nebuďte příliš vtíraví, ale také se nesnažte dělat, že tam vůbec nejste. První den se seznamte s kolegy, zeptejte se na svou náplň práce a nechte se provést firmou s „odborným“ výkladem svých spolupracujících.

Neodmítat zadané úkoly

Ve svém zaměstnání berte zadané úkoly jako výzvu. Navíc, pokud jste v práci nový, tak nedělá dobrý dojem, když budete nad náročnější prací, jak se říká „ohrnovat nos“. Každý nadřízený má rád aktivní a samostatné lidi. Snažte se i vy získat co nejvíc zkušeností a praxe právě ve zkušební době. Když uděláte chybu v tomto časovém úseku, je to ještě odpustitelné, jakmile se ale budete chyb dopouštět i nadále, nebude to příjemné ani pro vás, ale ani pro vaše kolegy a nadřízené.

Vycházet s kolegy i se šéfem

Rozhodně se ve zkušební době nepouštějte do žádných konfliktů. Spíše sledujte situaci, abyste zhruba věděli, co od koho můžete čekat a jak vlastně situace na pracovišti vypadá. Vždy je lepší si udržovat dobré vztahy jak s kolegy, tak i s nadřízeným. Jako nováček nikdy nevíte, kdy budete od svých spolupracovníků potřebovat pomoc či radu, a co se týče šéfa, tak je vždy lepší s ním udržovat dobré vztahy, protože je to právě on, kdo rozhoduje o tom, koho propustí a naopak koho si v práci nechá.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 25.08.2013 přečteno 3771x