Pohovor přes Skype? Proč ne?

Určitě jste již absolvovali nějaký pracovní pohovor. Existují různé druhy s mnoha výhodami i úskalími, ale co třeba pohovor přes Skype? Přijde vám tento způsob příliš neprofesionální nebo jej vítáte jako příjemnou změnu?

 

My vám poradíme, jak se na tento typ pohovoru řádně připravit, abyste byli schopni zazářit.

 

Počet uživatelů Skype stále narůstá. Poslední průzkumy hovoří následovně: „Skype pravidelně používá 170 milionů uživatelů a jejich počet se ročně zvyšuje o 40 procent.“ Je oblíbený nejen u mladé generace uživatelů, ale rozšířil se i do řad personalistů. Pracovní pohovory přes Skype nahradily klasické telefonické „předvýběry“ do řad zaměstnanců. Téměř pravidelně se s tímto druhem pohovoru mohou setkat lidé, kteří chtějí za prací vycestovat do zahraničí například na pozici au pair nebo lidé se zájmem o zahraniční stáže. Tento jednoduchý způsob pomůže budoucímu zaměstnavateli částečně poznat kandidáta na pracovní pozici o trochu lépe, než pouze z informací v životopise.

Co je dobré si připravit?

Rozhodně pokud víte, že budete absolvovat pohovor přes Skype, měli byste se na něj důkladně připravit. Mnoho lidí tento fakt podceňuje, jelikož se z bezpečné pozice doma v křesle cítí neohroženi, ale je třeba vzít v úvahu mnoho detailů. Mějte připraveny následující podklady a informace:

 

  • Nastudujte si informace o zaměstnavateli;
  • Mějte připravený k dispozici svůj strukturovaný životopis;
  • Připravte si informace o pracovní pozici a požadavcích;
  • Nachystejte si doplňující otázky k danému pracovnímu místu či firmě;
  • Mějte po ruce papír a tužku na poznámky.

Zásady pro zvládnutí pohovoru přes Skype

Možná si řeknete, že takový pohovor musí být hračka a není na něm co zkazit. Opak je ale pravdou. Lidé si neuvědomují, kolik chyb lze udělat, a proto je lepší se jim vyhnout. Nyní si připomeneme pár zásad a tipů, jak vše zvládnout a zajistit si tak vyšší šanci pro přijetí do nové práce.

Vyzkoušejte techniku

Rozhodně nic neponechávejte náhodě! Technika dokáže být zrádná, a proto před plánovaným pohovorem zkontrolujte fungování web kamery, sluchátek i mikrofonu. Neměla by vás překvapit žádná technická závada. Pokud máte bezdrátovou myš nebo klávesnici, dobijte si baterky, abyste zabránili nečekaným nepříjemnostem.

Upravte sebe i interiér

Nezapomínejte, že se jedná o pracovní pohovor, nikoli nezávazný pokec s kamarády. Proto byste měli dbát na to, abyste byli řádně upraveni a udržovali s personalistou na druhé straně oční kontakt. Možná vám to přijde z počátku nezvyklé, ale věze, že i přes web kameru a mikrofon můžete udělat dobrý dojem. Zajistěte si také, aby za vámi bylo uklizeno. Nejlepší je, abyste za zády měli zeď a ne hromadu nevyžehleného prádla.

Natrénujte si pohovor nanečisto

Požádejte některého ze svých přátel, aby si s vámi pohovor přes Skype vyzkoušel nanečisto. Napište si na papír nejčastěji pokládané otázky personalistů, a chovejte se tak, jako byste právě pohovor absolvovali. Přinese vám to pocit připravenosti, a nebudete tak překvapení, až tato situace nastane doopravdy.

Nenechte se vyrušit

Zajistěte si na tento pohovor dostatečný klid. Poproste členy domácnosti, aby vám poskytli soukromí a zamezili případným rušivým elementům (televize, rádio, domácí zvířata).

Pozor na uživatelské jméno!

Nyní jste dokonale připraveni a nic vám nebrání v úspěšném zvládnutí pohovoru. Nezapomeňte však na jednu velmi zásadní věc. Jedná se o vaše uživatelské jméno, které na Skype používáte. Pokud toto jméno není zrovna vaše křestní jméno či příjmení, ale nějaká přezdívka, vytvořte si pro tuto událost speciální nový účet. Není nic trapnějšího, než když se personalistovi v kolonce „uživatel“ objeví například medvídek123 a podobné pseudonymy.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 01.08.2013 přečteno 5272x