Odbornost vs. osobnost

Přemýšleli jste už někdy nad tím, která složka je při výběrových pohovorech důležitější? Máte dilema, zda aktivně rozvíjet své osobnostní rysy, vylepšovat kladné stránky a snažit se co nejvíce usměrňovat ty záporné? Nebo jste naopak toho názoru, že kvalita vašich odborných znalostí dokáže zastínit i nějaké drobnější osobnostní nedostatky?

 

Pokusíme se vám objasnit, jak to vlastně ve skutečnosti je. 

Kde je nejvyšší poptávka?

Odpověď na otázku v nadpise našeho článku nebude tak úplně jednoznačná. Zda se dává přednost odbornosti nebo osobnosti daného uchazeče závisí na mnoha faktorech. Tím prvním a zcela zásadním skutečnost, o jakou pozici se ucházíme. Výběr pracovních míst je omezený a z našeho grafu můžete vyčíst, v jakých oblastech je nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích. Na prvním místě se značnou převahou se objevuje prodej a obchod. Aby člověk mohl dělat obchodního zástupce a aktivně nabízet produkty firmy, musí mít velice kvalitní především osobnostní rysy. Zde je podstatné, aby takový člověk měl tah na branku, byl komunikativní, využíval i různé psychologické taktiky a metody, ale zároveň měl charisma a uměl zákazníka dobře přesvědčit a daný obchod uzavřít.

 

Skoro o polovinu méně, ale stále se řadící mezi TOP 10 oborů, je poptávka mezi strojaři. Jde o to, že strojírenství je poměrně specifický obor a ne každý tuto profesi může vykonávat. Uchazeč zde musí mít požadované vzdělání a znalosti což platí i v dalších profesích, jako například IT, logistika nebo projektové řízení. Zde jsou naopak upřednostňovány znalosti odborné před osobnostními rysy. Přesnost a kvalita vykonané práce se zde považuje za stěžejní, jelikož sebemenší chyba může mít nedozírné důsledky.

Rozhodování personalistů

Pokud si personalista z množství uchazečů vybere právě vás, je to skvělé, avšak v mnoha případech se úspěch v podobě podepsané pracovní smlouvy nemusí dostavit. Vy se ptáte proč, ale žádná odpověď nepřichází. Všude můžete slyšet, jak vám různé články radí: „Nebojte se personalisty zeptat, proč jste nebyli vybráni právě vy?“, avšak co si budeme namlouvat, kolikrát už byl váš dotaz úspěšně vyslyšen? V případě assessment center zpětnou vazbu obdržíte vždy, ale u klasického pohovoru záleží opravdu na povaze a rozhodnutí personalisty, jestli vaší žádosti vyhoví. Za zkoušku ale nic nedáte, takže se určitě nebojte o zhodnocení požádat a dotazovat se na důvod, proč nevybrali zrovna vás.

Požadované osobnostní rysy

Graf požadované osobnostní rysy

Zdroj: www.infoabsolvent.cz

 

Z výše uvedeného grafu opět můžete vidět, že osobnostní požadavky se liší podle pracovních pozic. U řídících, technických, odborných či administrativních pracovníků je kladen obrovský důraz na komunikační schopnosti a samostatnost. V těchto pozicích přicházejí zaměstnanci zpravidla do styku s lidmi (zákazníky, klienty), a proto je na komunikaci s nimi kladen značný důraz. Také můžete porovnat, že celkové osobnostní požadavky se liší, a konkrétně u řídících pracovníků jsou mnohem vyšší než například u nekvalifikovaných dělníků.

 

Kromě graficky znázorněných osobnostních rysů existují i mnohé další, na které je rovněž kladen obrovský důraz. Mezi ně patří například ochota dále se vzdělávat, proaktivní přístup, pečlivost, týmový duch nebo organizační schopnosti.

Jazyková vybavenost zaměstnanců

 Graf jazyková vybavenost zaměstnanců

Zdroj: www.infoabsolvent.cz

 

O požadavcích zaměstnavatelů na jazykové schopnosti svých zaměstnanců jsme napsali již několik článků. Jedná se ale stále o aktuální a velice diskutované téma. Proto zde můžete vidět z grafu, u kterých pozic se vyžaduje znalost cizího jazyka, a také o který jazyk se jedná. Je patrné, že na celé čáře vítězí na všech pozicích angličtina. Není se čemu divit, je to světový jazyk se kterým se domluvíte téměř všude. U řídících a vysoce odborných pracovníků je to téměř povinnost. Administrativní pracovníci by kromě angličtiny měli ovládat i němčinu, ale ne v takové míře.

 

Stačí pouze, aby porozuměli psanému textu například obchodního dopisu apod. 

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 03.01.2014 přečteno 2353x