3 důvody, proč podnikat a nebýt na HPP

OSVČ vs. HPP – jde o věčný konflikt dvou velkých skupin. Jednu stranu zastupují lidé zaměstnaní na hlavní pracovní poměr a v opozici jsou osoby samostatně výdělečně činné. Co je pro člověka lepší varianta? 

 

Už v úvodu vám odhalíme, že na tuto otázku se nedá najít obecně platná pravda. Každý člověk má jiné potřeby a očekávání od své budoucnosti, podle toho se pak odvíjí jeho preference. 

 

 

Avšak pojďme si celou otázku rozebrat pro změnu ze strany OSVČ. Řekněme si 3 důvody, proč je fajn mít byznys a nenechat se uvrtat v HPP do konce života:

1) Jste pánem svého času

Nikdo vám neplánuje směny ani dny práce, je to jen na vás. Pouze vy si totiž určujete, kdy si vyhraníte čas na práci a po kolika hodinách budete končit. Neomezují vás zákonem dané normy, že musíte například trávit v zaměstnání 160 hodin měsíčně. Můžete své práci věnovat bez potíží třeba jen 80 hodin měsíčně, ale také třeba i 300, pokud budete zvládat a chtít. 

 

2) Můžete si vzít volno, kdy vy chcete

Má vaše dítě vánoční besídku a nechcete na této akci chybět, i když se koná lehce po poledni? Anebo potřebujete hodit rodiče k doktorovi, aby tam nebyl na vše sám? Jako OSVČ se nemusíte složitě doprošovat za to, aby vás z práce kamkoliv pustili. Volno si můžete zajistit sami dle svých potřeb a možností. 

 

3) Vaše mzda je dle výkonu

Pokud se vám podaří zakázka, uzavřít výhodnou smlouvu nebo třeba prodat velké množství výrobků, tak máte vyhráno. Ono být OSVČ není jednoduché, nemáte většinou žádnou “jistou” mzdu, která vám každý měsíc chodí. Avšak nejste jí také nijak omezení a záleží to hodně na vaší snaze i výkonu. A to se vyplatí!

 

Ať už máte HPP nebo jste OSVČ, tak obojí má své plusy i mínusy. Vždy je dobré mít jasno v tom, co od života chceme, protože jedině tak poznáme, jaká volba je pro nás nejlepší. Patříte mezi freelancery? Mrkněte na náš další článek, kde rozebereme, jak se můžou lišit představy začínajícího člověka na volné noze a realita. 

 

Co vy  dali jste přednost ve svém pracovním životě zaměstnání před OSVČ nebo naopak?

 

© Martina, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 17.10.2019 přečteno 860x