Jak být úspěšný? Staňte se optimistou!

Optimismus neznamená, že ignorujete negativní prvky vašeho života, ale že dokážete najít řešení i v těžké situaci a věříte, že z každé složité události existují východiska. Obecně se rozdíl mezi optimistou a pesimistou definuje tak, že optimista se vlastním úsilím snaží zlepšit své životní podmínky a věří, že náročné období je jen přechodné, zatímco pesimista rezignuje s tím, že není v jeho moci stav změnit a má za to, že těžkosti jsou v jeho životě trvalé.

 

Je tedy jasné, že je pro nás výhodnější a příjemnější být optimistou. To se snadno řekne, ale těžko dělá, řeknete si možná. Od toho jsme tu ale my a poradíme vám 5 kroků, jak se stát pozitivním člověkem a najít svůj úspěch v životě.   

1. Zaměřte se na pozitivní události

Patří k běžným lidským vlastnostem, že nám v paměti více utkví záporné zážitky. Představte si, že vás na internetu hodnotí čtyři recenzenti; první tři vás pochválí, ale čtvrtý zkritizuje. O kom budete celý den přemýšlet – o tom, kdo vás veřejně očerňoval anebo o tom, kdo vás vychválil? Pokud budete vy sami vnímat silněji své úspěchy než nezdary, budete se cítit sebevědomější a změní se váš pohled na vlastní život. Kromě toho, že se sami budete cítit výrazně lépe, to z vás také bude vyzařovat a budete působit na první pohled úspěšnější.

 

Zkuste si každý večer před spaním vyjmenovat, co se vám povedlo a v čem se cítíte sebejistí. Uvidíte, že časem se seznam bude rozrůstat.

2. Nekritizujte se veřejně

Stejně jako je lepší nezaměřovat se v mysli na negativní zkušenosti, tak je důležité o nich neustále nemluvit. Šíříte pak okolo sebe pověst neschopného člověka, kterého provázejí nezdary. Divili byste se, jak moc to může ovlivnit to, jak vás lidi budou přijímat – a to bude působit podvědomě i na vás. Tedy ze sebe sami děláte smolaře. Nemusíte se neustále jen chválit, ale současně ani kritizovat. A to ani vtipem – pokud si ze sebe děláte srandu, že jste se nikdy nenaučili řídit, zníte, jako když humorem zastíráte, že vás to opravdu trápí, a tak si z toho radši uděláte legraci. Občas takový žert může znít dokonce zatrpkle.

 

optimista

3. I na těžkých životních zkouškách zkuste najít kladnou stránku

Pokud jste se právě ocitli v nepříjemné situaci, není snadné získat nadhled, ale to je právě to, co vám pomůže najít východisko. Zkuste se podívat na váš aktuální stav jiným úhlem pohledu a třeba budete překvapeni, co z toho pro vás nakonec vyplyne. Například ztráta zaměstnání někdy znamená, že konečně najdete práci v oboru, po kterém jste toužili celý život, ale báli jste se podat výpověď. Anebo rozchod s milovaným člověkem vám zpětně ukáže, že to nebyl ten pravý, ale díky tomu jste mohli potkat toho správného partnera.

4. Diskutujte se sebou v situacích, kdy vidíte vše černě

Ocitli jste se v postavení, kdy si nevíte rady a máte pocit, že to prostě nemůže dopadnout dobře? Vzpomeňte si, když debatujete s přáteli, jak nacházíte argumenty, vyvracíte názory a často změníte vy nebo ostatní svoje mínění. Zkuste takto polemizovat sami se sebou. Minimálně můžete získat odstup, který vám umožní vidět aktuální stav z jiného hlediska. Třeba pak najdete i ono řešení...

 

optimismus

5. Naučte se přijímat pochvalu od ostatních – a chvalte se sami

Pokud vám někdo řekne, že vám to sluší, zamumláte jen – Ale prosím tě? Pokud ano, je to škoda! Těžko vás už pak někdo pochválí znovu (i když o to budete tajně stát). Zkuste se nejdřív nahlas chválit sami – Sluší mi to. To se mi povedlo. Uvařil jsem skvělé jídlo. Tu poradu jsem zvládla fantasticky. A když vás pochválí někdo jiný – přijměte to a poděkujte. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe. A jestli se vídáte s někým, kdo vás jen kritizuje, zkuste si s ním upřímně promluvit a pokud to nepomůže – jednoduše se mu vyhněte. Takový přítel není opravdový přítel a jen si na vás zvyšuje vlastní sebevědomí.

Všeho s mírou

Nezapomeňte však na to, že všeho moc škodí. Nejde nám o to, být neustále v perfektní náladě, na všem vidět jen to pozitivní, nikdy nemít špatnou náladu a chuť si prostě jen s čokoládou zalézt do peřiny a nadávat na celý svět. Psychologové varují, že příliš přehnaná očekávání způsobují často demotivaci a zklamání. Proto je ideální být realistou, který se zkrátka snaží hledat vždy konstruktivní řešení a neztrácí naději i v těch těžších životních časech.

 

Přejeme vám hodně štěstí a jdeme si sepisovat naše denní úspěchy :-)

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 27.02.2020 přečteno 1576x