Jak si říct o vyšší plat?

Také už vás unavuje žít od výplaty k výplatě? Vaše výdaje značně převyšují příjmy? Navíc jste si vědomi toho, že za práci, kterou vykonáváte, jsou lidé v jiných firmách placeni mnohem lépe.

 

Řekněte si o vyšší plat! My vám poradíme, jak na to.

Nadřízení šetří! Víme proč

Nejen zaměstnanci, ale také zaměstnavatelé si uvědomují situaci na trhu práce. Někteří toho ale bohužel zneužívají, a to v tom smyslu, že svým podřízeným platí méně, než by měli. Prohlášení typu: „Pokud se vám to nelíbí, mám za dveřmi dalších 50 lidí, kteří by tu práci chtěli všema deseti“ je skutečně pobuřující. Zaměstnavatelé jsou si prostě jisti v kramflících, takže vědí, že v současné době s růstem nezaměstnanosti, si mohou dovolit diktovat podmínky nejen platové. Jestliže jste ale se svým platem skutečně nespokojeni a u firmy plánujete zůstat i nadále, nezbývá vám nic jiného, než si říct o vyšší plat!

Jak získat vyšší plat?

V této části článku vám poskytneme několik doporučení, kterých se můžete držet při žádání o zvýšení vašeho platu. Tak na co ještě čekáte? Pusťme se do toho!

Buďte slušní

Základem úspěchu je slušnost. I když můžete namítat, že nejdál to dotáhli právě lidé, kteří moc slušní nebyli. Nezapomínejte však, že jednáte se svým nadřízeným. Pokud sklouznete k větám typu: „Jestli mi nepřidáte, tak odcházím!“, můžete počítat i s variantou, že vám šéf vyhoví, a dá vám výpověď.

Poukažte na své silné stránky

Nyní máte šanci ukázat, co ve vás je. Představte si, že jste u pracovního pohovoru, a snažíte se práci za každou cenu získat. Musíte umět prodat své dovednosti a také poukazovat na to, jakým jste pro firmu přínosem a co by bylo dobré zlepšit nebo dělat jinak, aby to prospělo hlavně firmě. Na takové argumenty nadřízení většinou slyší.

Vyberte si vhodný okamžik

Načasování je v tomto případě velmi důležité. Rozhodně si nevybírejte dobu před obědem, kdy má šéf hlad, a tak nemá čas na to se vám věnovat. V té době bude zřejmě rozmrzelý a zřejmě vás nebude ani moc vnímat. Další nevhodná doba je v pátek odpoledne. Vezměte si to z vlastní zkušenosti. Každý se těší domů a rozhodně nemá náladu na to, aby řešil nějaké problémy se zvyšováním platů svých podřízených.

Sdělte nadřízenému své cíle

Není zcela vyloučeno, že vám zaměstnavatel položí otázku, proč chcete plat zvýšit. Neberte to však jako ironický útok z jeho strany, ale pouze jako zvídavou otázku. Pokud máte někam dát víc peněz, taky by vás zajímalo, proč a kam ty peníze půjdou. Jestliže vaše děti nastupují na vysokou školu, řekněte mu to. Jistě tento argument pochopí, a bude se snažit s vámi najít schůdné řešení pro obě strany.

Nehádejte se

V této chvíli nastává zkouška vaší trpělivosti. Jestli šéf není ochoten vám plat zvýšit a vy nechápete jeho důvody, zeptejte se ho. Třeba v této chvíli na tom není firma finančně nejlépe, ale vy o tom nemáte ani tušení. Rozhodně se nezačněte hádat! Ničemu tím nepomůžete a jen byste zhoršili vaše vzájemné vztahy. Zkuste nadřízenému navrhnout nějaké řešení jeho problému a vězte, že když se bude dařit firmě, je zde velká pravděpodobnost, že na vás bude zaměstnavatel pamatovat i při zvyšování platů.

Vyjednávejte

Na schůzku s nadřízeným se předem domluvte a buďte na ni řádně připraveni. Mějte nachystané body, které s ním chcete probrat a také důvody, proč by vám měl šéf přidat. Zastávejte variantu výhra – výhra, tedy možnost, která přinese pozitivní výsledky pro obě strany.

Tak takhle tedy ne!

Výše máte uvedeny body, kterými se při žádosti o zvýšení platu můžete inspirovat. Naopak existují ale také věty a fráze, které byste při této příležitosti neměli vůbec vypustit z úst. Jedná se o následující výroky:

 

  • Jarda z finančního bere víc!
  • Jsem tu od rána do večera a žádný vděk!
  • U konkurence mají na stejné pozici víc.
  •  Když mi nepřidáte, půjdu jinam!
  • Od té doby, co jste tu ředitelem, jde to s firmou z kopce!
  • Manželka mi říkala, že si mám říct o víc.
  • Za ty prachy se mi nevyplatí ani vstávat.
  • Copak nevidíte, co jsem za ty roky pro firmu udělal/a?
  • Nejsem jediný/á, kdo tady není spokojen s platem.
  • Kdybych tu nebyl/a já, tak to tu můžete rovnou zavřít.

 

Tyhle a mnohé další výroky vám cestu k vyššímu platu rozhodně nevykoupí a je lepší se jim vyhnout.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 05.08.2013 přečteno 2864x