Jak začít bezpečně pracovat a podnikat na rodičovské dovolené

Jste na rodičovské dovolené, ale rády byste si přivydělaly?

 

Každý rok v ČR 30 000 maminek rozjedou svůj vlastní byznys, proto se i vžil nový termín, tzv. "maminkatelky". 

 

Pokud máte skvělý nápad, který vyplní díru na trhu a myslíte si, že zvládnete současně podnikání i péči o rodinu, máme tu pro vás všechny informace, které potřebujete k rozjetí vlastního podniku.

 

Co je důležité si uvědomit - bude chvíli trvat, než se dostanete do plusu. Budete mít na začátku spoustu výdajů a než si vyděláte svůj první zisk, bude potřeba investovat vaše úspory. Je tedy nutné mít určitou finanční rezervu. Také se budete často spoléhat na vaši rodinu, partnera, rodiče. Všechny úspěšné podnikatelky, které svůj byznys rozjely i s malým dítětem, se shodly na jednom - bez rodinné podpory by to nezvládly. Takže se nebojte říct si o pomoc a o radu :-).


Neobávejte se papírování, dnes již založení živnosti není nic těžkého. Zvládlo to spoustu lidí před vámi a zvládnete to také. Důležitější je zachovat si dostatek sebevědomí, které nepotřebujete jenom k podnikání jako takovému, ale také k různým narážkám, kterým můžete čelit. Spousta lidí zastává názor, že matka patří k malému dítěti a nebere v úvahu to, že nyní lze podnikat z domu a současně stíhat i péči o rodinu a domácnost. Udržte si svůj nadhled a cíl a nenechte se odradit nepřejícnými a závistivými jedinci.

 

Nejčastější otázky, se kterými vám poradíme

1. Můžu si na rodičovské dovolené přivydělávat neomezeně, aniž bych přišla o příspěvky?

Na rodičovské dovolené je to jednoduché - váš výdělek není nijak omezený a o peníze od státu nemůžete přijít. Jediné omezení se týká přímo mateřské dovolené, prvních 28 týdnů byste pracovat ani podnikat neměla, protože jinak budou příspěvky zrušeny.


Můžete pracovat a podnikat na plný i částečný úvazek. Pracovat můžete jak u svého zaměstnavatele, tak také kdekoliv jinde.

2. Jsou nějaké speciální podmínky pro podnikání na rodičovské dovolené?

Jediná individuální podmínka, kterou mají pouze podnikatelé-rodiče, je ta, že musíte zajistit celodenní plnou péče o vaše dítě. Pokud nestíháte, je možné využít rodinu, placenou chůvu anebo jesle.


U jeslí však jednejte opatrně, dítě do dvou let zde může být maximálně 46 hodin měsíčně, v jiném případě přijdete o příspěvky od státu. Dítě od dvou let může v jeslích a ve školce pobýt klasickou dobu.

3. Jakou činnost můžu vykonávat?

Pokud máte zájem podnikat ve stejné činnosti jako váš aktuální zaměstnavatel, je třeba mít jeho písemný souhlas. Jinak je to naprosto na vás, stát vás v ničem neomezuje :-)

 

Praktické informace, jak začít s podnikáním:

• nejdříve je nutné si založit na Živnostenském úřadu živnostenský list, stačí vám k tomu občanský průkaz, potvrzení o přiznání mateřské dovolené a 1000 Kč;
• na internetu si najděte seznam živností a v klidu si promyslete, čím se budete v budoucnu nejspíše nejvíce zaobírat, činností můžete zvolit libovolný počet a kdykoliv je můžete upravit;
• musíte měsíčně platit sociální a zdravotní pojištění, veškeré informace zjistíte u vaší pojišťovny a u Správy sociálního zabezpečení (zjistíte i na jejich webovkách);
• musíte odevzdávat daňové přiznání za každý aktivní rok v podnikání (nemusí být celý rok, stačí i jeho část);
• pokud chcete získat do začátku zajímavé informace, podívejte se na různé weby, které váš můžou inspirovat například www.svazpodnikatelek.cz nebo www.podnikavazena.cz;
• máte zájem vyrábět rukodělné výrobky a nevíte, jestli by o ně byl zájem? Zkuste si založit svůj profil na portále www.fler.cz, kde je můžete nabízet a uvidíte, jaká bude poptávka.

Co je nutné mít pro začátek:

• dostatek sebevědomí, houževnatosti a vytrvalosti;
• podporu rodinu;
• finanční rezervu;
• živnostenský list a splněné všechny zákonné podmínky.

Inspirujte se u úspěšných podniků, které rozjely matky na rodičovské dovolené:

Nanožičky - výroba dětských bot z kůže

Magbags - ekologické pytlíky na svačinu

Babyoffice: sdílená kancelář pro rodičce s dětmi

Funny Sassy: jeden z mála kadeřnických salónů určených pro dětí

Not just Mum: originální značka oblečení pro děti

 

A najdete spoustu dalších úspěšných matek na rodičovské dovolené, takže si zjistěte, zda máte vše potřebné a vzhůru do vlastního podnikání! My vám budeme držet palce a vy nám napište do komentů, jestli byl článek užitečný a pomohl vám rozhoupat se k rozjetí svého podniku :-).

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 10.05.2016 přečteno 4396x