Rozhovor s Broňou Sobotkou, nadšeným učitelem angličtiny z Brna

Broňa je nadšený učitel angličtiny, který pomáhá lidem se do ní zamilovat :-) Je to také asi jeden z nejzapálenějších učitelů, na kterého u nás v ČR narazíte. Jeho videa jsou zábavná a srozumitelná. A protože se nám líbí, co Broňa dělá, tak jsme ho pro vás trochu vyzpovídali.

 

Uvařte si kafe nebo čaj a začtěte se, jaká byla Broňova cesta, jakým způsobem na sobě maká a co nám doporučuje.

 

Broňo, prozraď nám, jak se to událo, že se z tebe stal nadšený učitel angličtiny? Vím, že jsi s angličtinou začínal až ve 20 letech. Jak se to tedy stalo, že ses začal věnovat práci pedagoga?

Máš pravdu, začal jsem ve 20. Pracoval jsem ve fabrice na výrobu pletacích strojů a ona krachovala. Moc jsem nevěděl, co dělat, ale říkal jsem si, že by bylo hezké dělat něco užitečného, tak jsem se rozhodl z ničeho nic, že se začnu učit anglicky, a to mi úplně změnilo život k lepšímu. 

To byl pro tebe asi velký skok...

Ano, ale mně přijde, že je to tak se vším. Na začátku je nejdůležitější rozhodnout se a něco pro to udělat. A pak už se můžou začít dít úplné zázraky.

 

lektor angličtiny

A to už jsi v těch 20 věděl, že bys chtěl angličtinu učit, nebo to bylo jenom rozhodnutí pro to, že se začneš učit anglicky?

Já jsem předtím neměl žádnou hodinu angličtiny a tohle bylo jenom to rozhodnutí – hej, naučím se anglicky! A všechno ostatní přišlo až potom. Když jsem začínal, tak bylo nejjednodušší studovat angličtinu na „pajdáku“, protože tam šla samostatně. Měl jsem zkušenosti ze skautu a bavila mě práce s lidmi. Ale na začátku té vysoké jsem ani nevěděl, jestli budu chtít učit nebo ne. Až jsem si to zkusil, tak jsem zjistil, že je to super a chtěl jsem se tomu věnovat dál. Ale na začátku bylo jenom to, že se chci naučit dobře anglicky. A pak už šly ty věci za sebou, jak už to tak v životě bývá. Člověk udělá jeden krok, pak druhý...

Předpokládám, že i nyní se musíš vzdělávat, abys mohl dělat to, co děláš. Co je pro tebe nejnáročnější?

Mně přijde nejtěžší vzdělávat se, když člověk nemusí. Teoreticky každý z nás něco umí a můžeme si říct: „No tak to přece stačí“. A ono to nějakou dobu doopravdy stačí, dokud tě ti ostatní lidi nepředběhnou. Pro mě je asi občas těžký donutit se k tomu, abych se každý den vzdělával. Snažím se každý den něco číst nebo poslouchat. Koukám na online kurzy – třeba o tom, jak dobře komunikovat s lidmi, jak psát, jak být víc efektivní v práci. V podstatě každý den se snažím v něčem zlepšovat, protože je velmi lehký nedělat nic a najednou člověk zjistí, že všichni okolo jsou šikovnější, lepší a dál.

Vystupuješ rád z komfortní zóny?

Myslím, že nikdo nevystupuje rád z komfortní zóny, protože už opouštíme ten komfort. Ale teoreticky to dělám opravdu rád, protože si myslím, že je to jediný způsob, jak se posouvat dopředu. V každé jednotlivé situaci je to vždycky těžký – když má člověk někam jít, něco říct nebo se ozvat, když se děje něco, co se mu nelíbí... tak je to asi pro každého těžký. Ale zároveň si myslím, že kdybychom to nedělali, tak ustrneme a o moc přijdeme.

 

učitel angličtiny

Co si myslíš, že bys bez angličtiny nezažil nebo nezískal?

Asi skoro všechno. Pro mě angličtina znamenala, že se mi otevřel celý svět. Že najednou můžu být kdekoliv jinde. Takže jsem mohl poprvé vycestovat, pracovat a žít v zahraničí. To mi ohromně rozšířilo životní obzory. Umožnilo mi to vystudovat na vysoké škole to, co jsem si přál a co mě bavilo. Díky tomu mám práci snů a často si říkám, že je to nefér, že mně lidi platí za to, co by mě stejně bavilo dělat zadarmo. Úplně na začátku jsem vůbec nevěděl, kam to povede, ale angličtina byla něco, co úplně změnilo můj život jednoznačně k lepšímu. Ale tehdy, když jsem otevřel poprvé tu starou učebnici, tak mi vůbec nedošlo, že to takhle někam může vést.

Máš pro nás tip, jak se snadno, rychle a napořád naučit slovíčka? :-)

To je těžká otázka. Pokud člověk není začátečník, tak mi přijde hodně důležitý učit se jenom ta slovíčka, která člověk potřebuje. Mozek je velmi efektivní. Pokud se naučíš nějaké slovíčko nazpaměť, ale nikdy v životě ho nikde nevidíš, nečteš ani nepoužiješ, tak mozek si řekne: „Hm, to je zbytečný.“, a zahodí to, protože se snaží být efektivní. Takže je důležitý učit se jenom ta slovíčka, která ti dávají smysl. Tudíž učit se nějaký telefonní seznam slovíček je k ničemu. Mnohem lepší je si vybírat to, co myslíš, že budeš potřebovat. A potom je důležité si ta slovíčka někde zaznamenávat a pravidelně opakovat. Pokud se totiž učíš slovíčka tak, že si přečteš nějaký seznam a pak ho odložíš, tak to slovíčko na 99 % zapomeneš. Je to hodně neefektivní způsob. Je důležitý mít to rozvržený v čase, protože náš mozek nějakým stylem zapomíná. Co nepoužiješ třeba týden, tak on to šťastně zapomene. Takže je opravdu důležitý, když se jeden den něco naučíš, ideálně si to druhý den zopakovat. Pak třeba za 7 dní a pak za měsíc. Potom už teoreticky to v té hlavě zůstane. Teď jak to udělat? Existuje spousta způsobů. Nejjednodušší je stáhnout si nějakou aplikaci zdarma.

Co bys doporučil lidem, kteří o sobě tvrdí, že se nikdy nenaučí anglicky?

Na to je hodně slavný citát, co řekl Henry Ford: „Ať už si myslíte, že to zvládnete nebo ne, tak máte pravdu.“ A pokud si někdo řekne: „Nikdy se nenaučím anglicky.“, a bude s tímto přesvědčením žít, tak pak možná na smrtelný posteli si potvrdí: „Měl jsem pravdu, nikdy jsem se to nenaučil.“ Ale pokud se člověk rozhodne, že se chce naučit anglicky a dokáže mluvit česky, tak má hlavu i na to, aby mluvil jakýmkoliv jazykem. Člověk se narodil s nějakou výbavou a ta výbava ho bez problému zvládla naučit se domluvit česky, a tak může klidně bez problému zvládnout naučit se anglicky. Nebude mluvit třeba tak, že nikdy nikdo nepozná, že není rodilý mluvčí, možná nebude psát jako Hemingway, ale na běžnou komunikaci to zvládne každý, kdo se rozhodne, že to zvládne. K tomu je potřeba pracovat na tom pravidelně, vybrat si to, co toho člověka baví a ideálně se nevzdávat.

 

Tak co, dostali jste chuť na sobě trochu máknout a posunout svou angličtinu či jiný jazyk zase o kousíček vpřed? Pokud ano, tak máme samozřejmě radost a přejeme hodně štěstí. So have a nice day ;)

© Verča, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 24.06.2020 přečteno 863x