Jak překonat nástrahy internetu?

Internet se stal v poslední době jedním z nejčastěji skloňovaných slov vůbec.

 

Používáme jej denně my i naše děti, ale víme vůbec, že existují také různé nástrahy a nebezpečí, kterým nás právě internet vystavuje?

 

Jak se můžete účinně bránit těmto nástrahám?

Dodržování bezpečnosti!

Pod pojmem bezpečnost na internetu si můžeme představit celou škálu možností od účinných antivirových programů po dodržování zásad bezpečnosti, jako je například neuveřejňování osobních informací na sociálních sítích. Pravdou je, že nejvíce ohroženou skupinou jsou v tomto případě děti a mladiství. Používání internetu je totiž ve většině případů vyžadováno samotnými vzdělávacími institucemi. Mnoho škol využívá různé e-learningové programy a aplikace, kam jsou žákům umisťovány domácí úkoly nebo právě probíraná látka. Učitelé dětem zadávají úkoly, které mohou splnit opět pouze za použití internetových vyhledavačů.

 

Kromě uspokojování potřeb vzdělání děti i dospělí používají internet jako komunikační prostředek. Průzkumy tvrdí, že celých 37 % nezletilých zveřejňují na internetu své fotografie a dalších 13 % komunikuje na sociálních sítích s lidmi, které ani osobně nezná. Tímto nešvarem ale trpí také dospělí. Ti naopak s oblibou navštěvují různé seznamky, kde vedou dlouhé diskuze s cizími lidmi, a mnohdy se neváhají podělit ani o ty nejdůvěrnější informace. V takových případech často dochází k případům, kdy především ženy naletí podvodníkovi, který se vydává za přítele a je schopen vetřít se do jejich bytů a domů a následky už na sebe nenechají dlouho čekat.

Škůdci a nebezpečí, na které můžeme narazit

Pod pojmem „škůdci“ si můžeme představit mnoho nástrah. Nejčastějším nebezpečím, které na internetových stránkách můžeme potkat, jsou právě různí červi, trojští koně nebo viry. A co nám tyto programy mohou způsobit? Je toho mnoho od znepříjemnění práce na počítači po ztrátu všech dat z disku a v těch nejhorších případech zkopírování citlivých údajů pro internetové bankovnictví a různá jiná hesla a přístupové kódy. Jak můžeme tyto viry vlastně dostat?

 

Stačí návštěva nezabezpečené internetové stránky nebo otevření přílohy v emailu od neznámého pisatele.

 

Kromě těchto šikovně vytvořených programů existují ještě mnohem nebezpečnější hrozby. Jedná se o hackery. Jsou to lidé, kteří mají opravdu špičkové znalosti v oboru IT a dokážou téměř nemožné. Jsou schopni se nabourat do nezabezpečených počítačů a ukrást z nich data, která poté dále používají k různým často nelegálním účelům. Proto je důležité neustále aktivovat antivirové programy a mít zapnutou bránu firewall, která většinu těchto hrozeb dokáže efektivně odstranit.

 

Graf ochrana počítače

Zdroj: www.factum.cz

 

Ve výše uvedeném grafu můžete vidět, jak se lidé nejčastěji brání proti zmíněným hrozbám na internetu. Nejoblíbenější a nejčastěji využívanou možností je používání antivirových programů. Hned na druhém místě se objevuje firewall a hned v závěsu za ním antispyware. Smutné je, že zálohování dat je až na čtvrtém místě. Nikdy nevíte, co se může stát a přestože budete používat sebelepší antivir, může dojít k povodním nebo k jiné živelné katastrofě nebo krádeži, a veškeré vaše fotografie, videa a soubory budou nenávratně pryč. Takže věci, které považujete za důležité a neradi byste o ně přišli, raději zálohujte například na externí disk nebo CD či DVD.

Rady na závěr

  • Neposkytovat internetovým „přátelům“ své osobní údaje;
  • Nesdělovat svou adresu;
  • Nezasílat osobní fotografie nebo videa;
  • Pozor na nelegální stahování filmů, hudby a jiných souborů, které podléhají autorským právům;
  • Neotevírejte podezřelé emaily;
  • Používejte kvalitní a hlavně aktuální antivirový program;
  • Vytvářejte si složitá a bezpečná hesla;
  • Hesla nemějte nikdy uložená někde v počítači ani si je nepište na papír.

 

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 31.10.2013 přečteno 2197x