Co si myslí začínající freelancer a jaká může být realita?

Může se vám zdát na první pohled, že pracovat na volné noze je svobodné a fajn, ale po vyzkoušení je realita možná nakonec poněkud jiná, než jste očekávali. Co třeba zjistíte jako freelancer po týdnu, měsíci nebo roce práce z domova?

 

1) Pokud budete vyspávat celé dopoledne, pracovat budete muset do noci

Jsem freelancer – nemusím vstávat a chodit na 8 ráno do práce. Je pravdou, že si můžete nastavit vlastní režim, ale nezapomeňte, že začít pracovat v pravidelném čase je to nejlepší, co můžete udělat, abyste všechnu práci stihli v průběhu dne, a navíc mohli dělat i jiné činnosti, které vás baví (třeba zajít si zacvičit do fitka nebo skočit na kafe s kamarádkou).

2) Začne vám chybět kancelář

Někteří z freelancerů po čase vyhodnotí, že pracovat v domácím prostředí je pro ně velmi těžké, hůře udržují pozornost a „dokopat“ se k práci bývá obtížné. Navíc neustále vás může něco rozptylovat, ať už to jsou děti, domácí mazlíčci, nevyprané prádlo nebo třeba neutřený prach na okenním parapetu. A pracovat v takových podmínkách chce hodně velkou odhodlanost a sebekázeň. Pokud ji nemáte, je lepší pronajmout si kancelář nebo navštěvovat coworkingová centra.

 

OSVČ

3) Dny nebo týdny neopustíte domov a začnete „bláznit“

Jste zavalení takovým množstvím práce, že nestíháte a pracujete od rána do večera několik dní vkuse a neopouštíte váš domov? Na začátku své kariéry freelancera jste si mysleli, že to je fajn, ale nakonec uznáte, že je to někdy fakt dost zápřah na psychiku. Je proto nutné stanovit si ideálně pevný začátek a konec pracovní doby, protože jinak se z toho časem sesypete. Mrkněte na náš další článek, kde vám předáme 3 tipy, jak se z práce z domova nezbláznit.

4) Jste sám sobě šéfem

Své pracovní úkoly, termíny, pracovní dobu, volný čas a vlastně vše si řídíte jen vy sami a opravdu to není tak jednoduché, jak se na začátku třeba zdálo. Je nutné neustále pracovat na svém time managementu a vylepšovat ho. Efektivita je základ! 

5) Uvědomíte si, že pracujete nejspíše více, než když jste byl/a zaměstnanec

Ale v konečném důsledku si řeknete, že jste vlastně rádi, protože jste pánem svého času a neměnili byste. Více o pozitivech toho, proč se vyplatí být OSVČ, najdete v našem jiném článku.

 

Freelancer

6) Daně, sociální a zdravotní pojištění i účetnictví si musíte hlídat sami

Nikdo jiný to za vás dělat nebude, pokud si tedy nezaplatíte účetní či daňového poradce.

7) Volné víkendy nejsou samozřejmostí

Pokud máte tolik práce, že musíte pracovat i o víkendu, tak se s nějakým volnem, jak to mají ostatní zaměstnanci, musíte rozloučit. Můžete pracovat často i od pondělí do neděle. Naopak je však také možné, že si uděláte kratší pracovní týden, protože si úkoly nastavíte dle sebe – tři dny pojedete 12hodinovky a další dny si tak můžete udělat volnější. Vše je jen na vás. 

8) Nové zakázky k vám nepřijdou samy od sebe

Musíte se umět prodat, a to není vždy jednoduché. Kromě toho, že musíte dobře dělat svou primární práci, je třeba se naučit být tak trochu i obchoďák. Máte na to povahu a zvládnete to?

9) Pravidelný a stálý příjem? To je sci-fi

Zakázky nemusí chodit pravidelně. Může přijít období, kdy vám sotva váš výdělek pokryje náklady. Jindy naopak klidně vyděláte dvakrát tolik. Je třeba se naučit hospodařit a přemýšlet dopředu mnohem více, než když jste byl/a zaměstnanec a chodila vám každý měsíc stejná částka na účet.

 

Být freelancer někdy není takové, jak jste si představovali. Ale vždy se můžete pokusit udělat si to příjemné a vyhovující právě vašim potřebám. Přejeme hodně štěstí a držíme palce! 

© Alexandra, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 12.05.2020 přečteno 2666x