ŽENA NEBO VĚZEŇKYNĚ STEREOTYPU?

Na první pohled se může zdát, že být ženou v Česku je vlastně tak trochu terno.

 

Ale!

 

Nejdříve řešíme situaci – jsem absolventka, co teď? Mám diplom, ale žádnou zkušenost a čeká mě rodina. Po rozjezdu zase přijde jiná situace - jsem matka s dětmi a chci pracovat. Nakonec je nám přes 50 let... a situace je pořád stejná, pro změnu žena se zkušeností, ale již málo efektivní. Proč?

 

Velkou bolestí českého trhu práce je nízká flexibita, říkají ekonomové. V praxi to znamená například minimální možnost pracovat z domova nebo v kanceláři na částečný úvazek. „V Česku na  zkrácený úvazek pracuje jen 8,8 procent žen, zatímco průměr EU uvádí 31,6 procenta. A to je velká škoda, protože jak ukazuje například šetření společnosti Regus, 72% dotázaných firem vykazuje díky využívání flexibilních pracovních úvazků nárůst produktivity a 68% poukazuje na zvýšení příjmů," upozorňuje zakladatelka portálu www.pracezeny.cz Petra Janíčková. Její portál pracezeny.cz se snaží ženám cestu k uplatnění na trhu práce usnadnit: „Naším cílem je protnout poptávku s nabídkou na trhu a přivést k sobě firmy, které mají zájem nabídnout pružnou pracovní dobu a zkrácené pracovní úvazky, a zájemce o tyto pozice, což jsou logicky především právě ženy," dodává Marketingová manažerka portálu pracezeny.cz Zuzana Andělová. Česká republika by díky podobným projektům mohla dohnat Německo, Anglii nebo například Koreu, kde už ženské pracovní portály normálně fungují.

 

Díky portálům jako www.pracezeny.cz a jejich nabídkou práce, brigád, vzdělávání a poradenství absolventky, matky i ženy v produktivním věku mají šanci se více na trhu práce uplatnit.

 

Nově ženy v zapojení nebo návratu do pracovního procesu podporuje také například projekt INICIO PRO ŽENY, který pomáhá těm, které by se rády pustily do vlastního podnikání. I to je totiž další, často podceňovaná  možnost, jak najít uplatnění na trhu práce.

 

Při tom vyřešení dlouho trvajícího problému se zaměstnaností žen (v ČR pracuje pouze 56 % žen) by státu mohlo pomoci i na dalších frontách. Podle prognózy společnosti McKinsey&Co totiž bude v roce 2040 v Česku chybět až 550 tisíc pracujících. A právě zvýšení zaměstnanosti žen by tuto hrozbu mohlo pomoci zvládnout.

 

Autor: Zuzana Andělová, Marketingová manažera Agender s.r.o

info@pracezeny.cz

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 17.10.2014 přečteno 1950x