Jak a kde hledat práci

Skončili jste školu, hledáte práce a stále nemůžete žádnou najít? Nechcete hledat přes úřad práce nebo máte smůlu na inzeráty?

 

Zkuste hledat práci trochu jinak.

 

Už dávno neplatí, že práce najdete jenom přes úřad práce nebo přes klasické inzeráty v novinách. Samozřejmě, že můžete také zkoušet napřímo posílat vaše životopisy do konkrétních firem, ve kterých byste chtěli pracovat. Co když ale zrovna nikoho nehledají? Kde vlastně hledat volná místa, která by se vám mohla zamlouvat?

Internet vládne světu aneb pracovní portály

Jednou z nejjednodušších cest je hledat práci na internetu.

 

Více méně vás to nic nestojí, připojení jistě máte stejně všichni, a navíc můžete hledat z pohodlí domova. Za chvíli můžete narazit hned na několik volných pozic.

 

Takovou klasikou jsou pracovní portály. Na těch se shromažďují stovky a tisíce volných pracovních nabídek, a to z těch nejrůznějších oborů. Můžete hledat přes místo bydliště, přes vámi požadovanou pozici nebo přes hledaný obor. Můžete se zapojit do databáze připojením vaší e-mailové adresy, kam vám budou chodit pravidelně nabídky volných pozic a to zdarma.

Komunitní weby a sociální sítě

Může se to zdát naivní, ale na volnou pracovní nabídku můžete narazit třeba i na Facebooku. Stačí sledovat firmy vašeho oboru. Některé své nabídky uvádí právě zde. Často můžete narazit také na skupiny, které se přímo zaměřují na volná místa v různých oborech. Jednou z takových je např. Práce v reklamě. Do této otevřené skupiny se můžete přihlásit, nabízet volná místa nebo reagovat na jednotlivé nabídky.

Linked-In

Jestli jste ve fázi hledání práce, rozhodně byste se měli zamyslet nad založením účtu na pracovní sociální síti Linked-In. Tedy na síti profesních kontaktů. V současné době zde má svůj účet až 40 milionů lidí z celého světa. Na svém profilu zaznamenáte celou svou profesní kariéru a vzdělání. Ostatní uživatele můžete zároveň požádat o potvrzení vašich dovedností. Do kontaktu můžete přijít s mnoha lidmi, díky kterým můžete získat svou vysněnou práci. Linked-In sledují i personalisté, tudíž vás s pracovní nabídkou může někdo přímo oslovit.

Pracovní veletrhy

Pokud jste rádi v přímém kontaktu s lidmi a hledání na internetu není pro vás, zkuste se zúčastnit některého z pracovních veletrhů. Ty se organizují pravidelně ve všech větších městech. Na veletrhu zjistíte aktuální informací o pracovním trhu a také se můžete potkat se zástupci velkých firem. Co s sebou na veletrh vzít? Určitě nezapomeňte několik kopií svého životopisu, stejně jako kopie např. jazykových zkoušek nebo certifikátů. Zvolte formálnější oblečení. To vám také může pomoci při prvním kontaktu s vystavovateli.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 27.06.2014 přečteno 2718x