Podnikejte již při studiu

Nestačí vám příjem, který získáte z brigád, ale při studiu si nemůžete dovolit pracovat na plný úvazek?

 

Máme pro vás jednoduché řešení – začněte podnikat! Důvody, proč podniknout tento krok a s ním spojené výhody i překážky se dozvíte zde.

Proč začít podnikat?

Tuto otázku si jistě položilo mnoho z vás, ale odvahu k tomuto činu má jen málokdo. Přitom podnikání jako takové skýtá nesčetné množství výhod. A o které přínosy pro budoucího podnikatele – studenta vlastně jde? Jedná se především o:

 

  • Praxi;
  • Schopnost samostatně pracovat;
  • Spoléhat se sám na sebe;
  • Možnost zorganizovat si svůj čas;
  • Při úspěšném podnikání možnost nadstandardních výdělků;
  • Poznat trh práce z jiného úhlu pohledu.

 

Co se týče studentů, tak z průzkumu provedeného společností Vodafone s názvem Nápad roku odpovědělo celkem 62 % dotázaných, že si při studiu přivydělává.

 

Graf forma přivýdělku

Zdroj: www.napadroku.cz

 

Z výše uvedeného grafu můžete vidět, že většina studujících využívá nejčastěji jako možnost přivýdělku formu dohody o provedení práce, v menší míře také dohodu o provedení činnosti. Možnost podnikání si zvolilo pouze 16 % dotázaných, což je při tolika možných výhodách až zarážející číslo. Podobně se umístila také možnost vedlejšího pracovního poměru, jelikož zde si studenti připravují půdu pro své budoucí působení v dané firmě například na HPP (hlavní pracovní poměr), nehledě na to, že získají cennou praxi.

Co tedy brání studentům v podnikání?

Vraťme se ale zpět k podnikání při studiu. To, že studenti tuto možnost využívají velmi zřídka, má několik důvodů.

Graf omezení podnikání

Zdroj: www.napadroku.cz

 

Grafické vyjádření této problematiky je víc než jasné. Informací má samozřejmě každý víc než dost. Učíme se o podnikání ve škole, čteme odborné knihy a navíc internet je zahlcen těmito informacemi víc než dost. Kde je tedy problém? Nejcitlivější položkou v těchto možnostech jsou finance. Ne každý má prostředky k tomu, aby mohl bez problému začít podnikat. Samozřejmě existují alternativy, jako jsou bankovní úvěry, investoři a podobně, ale mnoho lidí má strach. Strach z nemožnosti splácet, strach z toho, že se jim v podnikání nebude dařit tak, jak si představovali a také strach z neznámého. Druhým, také velice často zmiňovaným důvodem, jsou zkušenosti. Tyto zkušenosti ale nějakým způsobem během života stejně získáme, ať už v práci na plný úvazek nebo právě podnikáním. 

Rozhodnutí je pouze na vás!

Zajisté je nesporným faktem, že při podnikání se vystavujete velkému riziku. Na druhou stranu se jedná o obrovskou zkušenost, která je k nezaplacení. Člověk zjistí, jaké má vlastně kvality a čeho všeho může dosáhnout. V mnoha městech se rozhodli začínajícím podnikatelům pomoct a zavedli tzv. podnikatelský inkubátor. Rozhodnutí nechám na vás, avšak pokud máte dobrý nápad a dostatek odvahy, určitě to alespoň vyzkoušejte, třeba se dostanete časem na podobnou úroveň jako StaveJobs nebo Mark Zuckerberg.

Kde hledat informace?

Pokud jste dospěli k rozhodnutí, že by pro vás podnikání byla zajímavá alternativa již při studiu, určitě navštivte tyto stránky, kde se dozvíte další podrobnosti:

 

www.jakpodnikat.cz

www.podnikator.cz

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 30.07.2013 přečteno 2577x