Česko trápí nedostatek IT pracovníků: je jich potřeba jednou tolik

IT patří mezi nejlukrativnější obory a Česko se stalo rájem světových IT firem – v Praze, Brně či Ostravě se během posledních pěti let rozrostl počet nadnárodních společností, které se sem stěhují díky levnější pracovní síle a kvalitním zaměstnancům, které produkují české vysoké IT školy. Podle odhadů odborníků se jejich počet bude nadále zvyšovat.

 

„Do Česka se sestěhovaly všechny významné nadnárodní IT společnosti, nechybí tu Microsoft, Oracle, IBM, AVG, Redhat, AT&T a další. Zaměstnanců je u nás však nedostatek, takže si je firmy navzájem přetahují,“ řekla Markéta Prazeres, ředitelka divize IT personální agentury AC JOBS.

 

IT je u nás velmi dobře placené: absolventi Českého vysokého učení technického v Praze si průměrně přijdou na 35 000 korun, absolventi z brněnského Vysokého učení technického v průměru na 28 000 korun. Jedná se o nadstandardní částky, díky kterým je jejich životní úroveň zcela srovnatelná se zahraničním. „Manažeři jsou na tom u nás dokonce lépe: když srovnáme mzdu versus životní náklady,“ popsala Markéta Prazeres z AC JOBS.

 

IT pracovníci se u nás můžou těšit i na exkluzivní benefity, které v jiných oborech zpravidla vůbec nenabízejí. Firmy si své zaměstnance hýčkají, protože jejich kapitál je v jejich hlavě a kreativním myšlení. „Často jsem se setkala s tím, že v IT společnostech podávají snídaně, které musejí obsahovat nejrůznější druhy muffinů, ovoce, sendvičů atd., aby se nestalo, že by si někdo nepřišel na své. Minisendiče, čerstvé ovoce a další občerstvení se podává zdarma i v průběhu dne, aby se zaměstnancům dobře pracovalo. Ve zvláštních relaxačních místnostech si může každý zahrát fotbálek během pracovní doby. Homeoffice je tu běžná věc a kdo by ho nenabízel, ten nemá šanci kandidáty zaujmout,“ popsala Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka personální agentury AC JOBS.

 

Zatímco si dříve firmy z Česka zaměstnance přetahovaly k sobě, dnes si rovnou u nás zakládají své pobočky: úroveň českých IT odborníků je tu totiž velmi vysoká. Pokud by se měli stěhovat, požadují benefity navíc kvůli vyšším nákladům na bydlení a cestování, a to se firmám nevyplatí. Proto u nás dochází k takovému rozkvětu vývojových center.

 

I tak se Češi můžou do zahraničí podívat v rámci své práce v české firmě. Například Konica Minolta nabízí svým zaměstnancům v rámci projektu možnost vycestovat a zase se vrátit do Česka. „Umožňujeme zaměstnancům pracovat na zahraničních projektech nejen v Evropě, ale také v Asii, Tichomoří, nebo dokonce v Africe,“ řeklPetr Valenta, Senior Manager IT Business ve společnosti Konica Minolta.

 

Na rozdíl od mnoha jiných oborů tu také každoročně vznikají stále nové pozice. „IT obor se neustále vyvíjí. Ještě před několika lety by nikoho nenapadlo živit se pouze vývojem aplikací pro mobilní telefony s Androidem nebo iOS od Apple. Dnes je to úplně běžné,“ řekla Markéta Prazeres.

 

„Firmy nejčastěji hledají vývojáře a konzultanty. Právě vývojářů se nám i nejvíce hlásí, protože je to obor, kde můžete rychle profesně ,vyrůst‘, mít volnost a kreativitu a vydělat si nadstandardní peníze,“ dodala Denisa Ondrušová, ředitelka divize ICTContracting v AC JOBS.

 

Čeští uchazeči však nejsou zcela bez chybičky: chybí jim komunikativní znalost angličtiny a neumějí se během pohovoru ,prodat‘.„Je to tím, že IT studenti bývají introvertnější, stáže typu Erasmus je vůbec nezajímají, a nejsou zvyklí povídat si o běžných věcech. Bývají uzavření a málo sebevědomí,  i když obvykle mají velmi zajímavé zkušenosti z praxe během studia,“ vysvětlila Markéta Prazeres z AC JOBS.

 

AC JOBS, s.r.o. je největší česká personální agentura v oblasti Recruitmentu.
Na trhu působí již od roku 2002, síť poboček má po celé ČR.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 26.08.2015 přečteno 3262x