Slovníček pojmů: Typy pohovorů

Také vám občas dělá problémy vůbec pochopit, co na pracovní pohovor vyžadují? Neorientujete se někdy v nových termínech a odrazuje vás to od zajímavých nabídek? Pak pro vás přinášíme skvělou novinku! Protože sami máme problém přelouskat některé inzeráty, rozhodli jsme se založit slovníček pojmů na pokračování! Tematicky budeme řešit vždy jednu oblast ne tak častých termínů, které vás můžou potkat jak v inzerátu, tak na pohovoru.

 

Dnes se zaměříme na typy pohovorů, abyste věděli, na co se připravit a co vás může potkat při hledání práce.

AC: Assessmente centrum

Assessment centrum je skupinová metoda výběru, to znamená, že společně s dalšími 5-12 lidmi budete řešit samostatné i společné úkoly. AC trvá od 3 -5 hodin, ale může zabrat také celý den. Je důležité najít zlatou střední cestu mezi týmovým duchem a individuálním vystupováním, tak abyste zaujali jako osobnost, ale i kolegiálním chováním.

Background check

Pokud se hlásíte na vyšší pozici, je docela možné, že v dnešní digitální době už si vás personalisté proklepnou dopředu na různých sociálních sítích. Proto si dávejte při hledání práci pozor na to, co zveřejňujete na Facebooku, Twitteru, Google Plus, apod. Pokud chcete zvýšit své šance, pořiďte si také profil na jediné pracovní sociální sítí – Linkedin. Background check však může být také oficiální – zaměstnavatel si chce ověřit oficiální dokumenty, jako vysokoškolský diplom, apod. K takovému formálnímu prověřování je vždy potřeba váš souhlas.

Behaviorální neboli kompeteční pohovor

Pokud vás čeká behaviorální pohovor, je potřeba se pořádně připravit. V takovém případě personalisty budou zajímat především konkrétní odpovědi. To znamená nepoužívat věty typu: „Jsem kreativní“. Ale přesné informace: „Ve firmě … jsem vymyslel tento nový projekt … a tímto způsobem jsem jej dovedl k úspěchu, což je …“ Ale nemusíte se obávat, na tento typ interview se můžete připravit, pokud si pročtete důkladně znění inzerátu. Ke každé požadované schopnosti si předem připravte zažité situace, ve kterých jste zazářili.

Formální nestrukturovaný pohovor

Tento pohovor je podobný jako klasické interview ve formě otázek a odpovědí, je však o něco těžší se na něj připravit, protože není naplánovaný způsob a dotazování, téma a atmosféra se vyvíjí podle situace při pohovoru. Přesto je tento způsob přijetí nových zaměstnanců stále formální, takže nedoporučujeme familiérní tón.

Neformální pohovor

S takovýmto způsobem přijímání nových zaměstnanců bychom se chtěli nejspíše setkat všichni. Jde o příjemné, přátelské povídání. Na podobné interview můžete narazit u menších firem, ve kterých vládne domácí atmosféra (například rodinný podnik o dvou zaměstnancích, apod.) Zde doporučujeme hlavně být příjemný, přátelský a sám s sebou :-).

On-line testování

Můžete se setkat také s dalším typem „předpohovoru“. Některé české firmy posílají na email odkaz na vyplnění on-line testů před tím, než si vás pozvou na opravdové interview. Tento způsob se používá, pokud potřebujete některé schopnosti na určité úrovni – například cizí jazyk, účetnictví, matematiku, zacházení s grafy, apod. 

Psychometrie: Jak si vás firma proklepne

Pokud se hlásíte na obchodní pozice do managementu, můžete se setkat také se psychometrickými testy, které zjišťují vaše názory, postoje, motivace.Test se vám postupně přizpůsobuje a během pár minut určí vaši osobnost a charakter. Zde nic neskryjete a nemůžete se na nic připravit. Proto doporučujeme být prostě sám sebou :-).

Videodotazník

Videodotazník je poměrně novinka na českém trhu práce. Jedná se o takové předkolo pohovoru. Pokud zaujmete personalistu v dané firmě, můžete dostat na email odkaz, který rozkliknete a pomocí webkamery odpovídáte na otázky, předem zadané od personalisty. Přenos není živě, tento odkaz poté zašlete na příslušný email.Pokud uspějete, budete pozváni na klasický pohovor.

 

Držíme palce u všech typů pohovorů. Vždy ale platí – buďte sami sebou a zkuste být co nejméně nervózní. Nakonec, jde o práci a ne o život :-).

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 20.11.2014 přečteno 4421x