Assessment centrum

Byli jste pozváni na pohovor a zjistili jste, že bude probíhat formou assessment centra?

 

Přečtěte si v následujícím článku, co všechno můžete očekávat. Výsledky z assessment centra totiž velmi ovlivní, zda vám bude pozice nabídnuta či nikoli.

O co se vlastně jedná?

Assessment centrum začalo být populární hlavně u velkých firem. Jedná se o skupinový výběr pracovníků. Na základě vámi zaslaných životopisů vybere firma několik nejzajímavějších kandidátů, které následně pozve k AC. To může trvat několik hodin, ale může se protáhnout i na mnohem delší dobu. Obvykle se takto sejde okolo 8 lidí, kteří musí vyřešit úkoly, které jim personalista zadává. Ať už samostatně nebo ve skupinkách. Během řešení úkolů jsou účastníci pečlivě pozorováni personalistou, mnohdy i dalšími členy firmy.

 

Během plnění úkolů se klade důraz na vaše chování, psychologické projevy účastníků. Assessment centrum má bohatou historii. Vždyť první AC vznikaly již během druhé světové války, kdy se touto formou vybírali vojenští důstojníci do anglické a americké armády.

Co můžete čekat?

V rámci Assessment centra budete zažívat modelové situace, které by mohly nastat v rámci budoucího zaměstnání. AC je pro personalisty velmi výhodné, a to z toho důvodu, že mohou pozorovat vaše reakce, které mohou okamžitě srovnat s ostatními kandidáty. Připravte se na to, že modelové situace mohou být stresující a navíc na vypracování nebo vyřešení úkolů budete mít opravdu málo času.

 

Co se hodnotí? Umění práce v týmu, vaše prezentace, schopnost argumentovat, vaše asertivita, schopnost přijmout názory jiných a naslouchat jiným atd.

 

Měli byste vědět, že ve většině případů nemají modelové úkoly jednu správnou odpověď. Ve výsledku nejde až tak o řešení, ale spíš o vaše postupy a jednání. Takže i když jeden tým úkol „vyhraje“, neznamená to, že členové tohoto týmu budou přijati.

 

Každé AC je jiné, v návaznosti na konkrétní pozici. Několik tipů, jak zlepšit svoji pozici při AC ale máme.

 

  • Buďte velmi pozorní při čtení zadání. Nebojte se ho i několikrát přečíst.
  • Vyměřený čas je velmi důležitý, proto pečlivě sledujte hodinky.
  • Jakmile budete mít prostor na dotazy, ptejte se na vše, co vás zajímá.
  • Přijďte s úsměvem a dobrou náladou.
  • Buďte sami sebou. Přetvářka v rámci AC je k ničemu. I když díky tomu můžete konkurz vyhrát a pozici získat, v zaměstnání se vám to může velmi vymstít, protože se k vám práce nebudou hodit.

 

Hlavně nezapomeňte, že každé AC je velmi dobrou zkušeností, ať už z něj vyjdete vítězně či nikoli. Vždy dostanete zpětnou vazbu, která vám může pomoci při dalším pohovoru. I když tedy zrovna práci nedostanete, nezoufejte. Příště už to pro vás nebude žádný problém. 

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 02.07.2014 přečteno 2288x