Řekněte si o vyšší plat a lepší pozici! S našimi radami od odborníků neuděláte chybu

V tomto článku se zaměříme na nepříjemné pravdy, které musíme říct, abychom v práci byli spokojení. Práce by nejen měla být dobře ohodnocená, ale taky bychom se tam měli cítit dobře a nebát se ozvat, pokud se nás něco týká.

 

Máte pocit, že i přes vaše zásluhy jste dlouho přehlížení v kariérním postupu? Sledujete, jak mladší a méně šikovní kolegové postupují na pracovním žebříčku a vy pořád nic? Je těžké si říct sám od sebe o povýšení. Stejně tak je složité požádat o vyšší plat. Proto jsme se pro vás vyptali odborníků v oboru - personalistů v různých firmách, kteří vám poradí v těchto nelehkých situacích!

Jak získat vyšší plat

Proč se tak bojíme říct si o vyšší plat? Kromě podřízeného pocitu před "šéfem" - prosit se někoho o něco je vždy nepříjemné - tu hraje roli určitě i naše výchova a společnost. O penězích se na veřejnosti nemluví a vůbec, měli bychom být rádi, že vůbec máme práci! Ale s tímto pocitem také můžete celý život pracovat za nástupní mzdu :-).


Více než polovina zaměstnanců nejsou spokojeni se svým platem, ale neodváží se zažádat o mzdové povýšení. Pokud patříte mezi ně, mrkněte na rady, které nám přinesli profesionální personalisté z uznávaných společností

 

1. Vychytejte správnou chvíli

Jak říká Lucie Kožová ze společnosti Vodafone: Na konverzaci ohledně vyššího platu musí být vhodná situace. Pokud žádáte o vyšší plat v době, kdy se šetří nebo se společnost potácí v ekonomických problémech, nemusíte vždy dobře pořídit. Nejvhodnější je žádat o plat ve chvíli, kdy se vám výrazně změnila náplň práce, máte za sebou úspěšné období nebo vám přibyly další pracovní povinnosti. Pokud ani to není pro vašeho nadřízeného dostatečným důvodem pro zvýšení platu, zkuste s ním vyjednat jiné benefity, které Vám zpříjemní život. Může se jednat např. o větší flexibilitu, částečnou práci z domova nebo vyšší firemní benefity.

2. Odhadněte správnou výšku platu

Linda Šefčíková z firmy McDonalds zase zdůrazňuje: Je důležité umět odhadnout míru navýšení. Standardem bývá 5 -10 %. Nečekejte tedy, že si řeknete o zvýšení platu a z vašich 20 tisíc bude 30. Konečná částka, o kolik vám přidají a jestli vůbec, je nakonec na zvážení vašeho nadřízeného, respektive vedení společnosti, a nejčastěji se řídí pravidly povyšovaní, které si firmy nastavují interně, kvůli spravedlnosti mezi zaměstnanci. Je asi jasné, že pokud víte, že se společnosti nedaří, není nejvhodnější žádat vyšší plat. V takových případech bych doporučila sbírat argumenty pro vaše povýšení nebo přidání a až bude situace lepší, dostanete ještě body navíc, za to, že jste firmu podrželi v horších časech. Pokud částku, o kterou chcete navýšit, neumíte odhadnout, můžete to nechat na nadřízeném a pouze vyjádřit svůj požadavek o zvýšení platu, ale tím prakticky přijímáte to, co vám firma nabídne.

3. Nachystejte si argumenty, kterými svou žádost podpoříte

Dana Kučerové z personální agentury Manpower považuje za nejdůležitější přípravu: Žádost o vyšší plat je nezbytné doplnit o reálné důvody, proč si myslíte, že si vyšší plat zasloužíte. Např. co děláte navíc oproti práci, na kterou jste byl přijatý, co se vám za poslední dobu povedlo. Anebo že za dobu, co jste u společnosti, jste nabyl dostatek nových zkušeností, které při práci uplatňujete a tím jste firmě ušetřil čas, náklady apod. Důležitá je sebedůvěra a aktivní přístup.


S tímto postupem - být pořádně nachystaný - souhlasí také Terezie Hrdinová z realitní kanceláře M&M reality: Pokud se cítíte být podhodnocený, ujistěte si nejprve, zda je vaše obava oprávněná. Pokud je, zamyslete se nad tím, jak dlouho na dané pozici působíte a zda by se Vaše místo dalo rychle a bez problému nahradit někým, komu by vyhovovalo stávající ohodnocení. V tomto případě bych se snažila spíše o povýšení, kde máte lepší platové ohodnocení.

4. A proč byste do toho měli jít?

Protože vás v tom utvrzuje i Vendula Linková z personálky Hofmann Wizard: Nejlepší cestou je pracovat na zvyšování své kvalifikace a jedinečnosti pro zaměstnavatele a to při jednání zdůraznit. Vyhledání nového zaměstnance stojí firmu čas i peníze. Jednodušší je tedy zvýšit plat stávajícímu zaměstnanci než hledat nového. A proto myslím, že toto osobní jednání bude mít úspěch.

 

Lepší doba od roku 2008 pro zvyšování platu nebyla.

Jak si říct o povýšení

Myslíte si, že stačí dobře pracovat a povýšení přijde samo? Ale co dělat, když se tak nestane... Můžete si říct sami a riskovat, že dostanete zápornou odpověď a naopak se na vás ještě šéf může zaměřit a zjistit, že nepracujete podle jeho představ. Anebo se vše povede a vy dokážete upozornit na všechny své úžasné schopnosti a získáte pozici, kterou si zasloužíte.


Pokud máte pocit, že vše zvládáte nadstandardně a toužíte po nové výzvě, větší zodpovědnosti a s tím spojenými pracovními benefity, podívejte se s HR odborníky, jak na to.

 

1. Pořádně si vše rozmyslete a netlačte na pilu

Kateřina Ambrozová z personální agentury Adecco radí: Žádost o povýšení musí být řešena citlivě a ve správnou chvíli. Vždy je dobré si rozmyslet, kdy a o jaké povýšení chcete žádat a vždy je potřeba být připraven. Stejně jako u zvýšení platu je vhodné spojit tuto žádost s ročním hodnocením.

2. Obrátit se na nejvyššího nadřízeného anebo "mého vlastního" šéfa?

To je kolikrát dilema - za kým jít, aby se nikdo necítil přehlíženě a současně oslovit tu kompetentní osobu... V tomto případě personalistka Marcela Bentley ze společnosti CEFC (spravují mimo jiné českou pobočku Subway) radí: Zaměstnavatel zajisté sám přihlíží k pracovnímu nasazení, ale v případě zájmu o další postup ze strany zaměstnance doporučuji obrátit se na správnou osobu, většinou na přímého nadřízeného, sdělit zájem o postup a zjistit, jaké podmínky je důležité v tomto případě splnit. Určitě se nebát komunikace!

3. Stanovte si cíle, kterých chcete pomocí povýšení dosáhnout

Lucie Kožová, personalistka ve Vodafone, upozorňuje: V první řadě je důležité si uvědomit, z jakého důvodu žádám o povýšení. Je to nová pracovní zkušenost, vyšší finance nebo více flexibility? Stanovená kritéria vám pomohou se lépe rozhodnout, na jaké konkrétní pracovní příležitosti byste se měl/a zaměřit. Pokud víte, co chcete, stačí počkat na správnou příležitost. Tou může být např. uvolněné pracovní místo nebo vaše pracovní úspěchy a nasazení.

4. Šéfa připravte na debatu o povýšení předem

HR specialistka McDonald´s, Linda Šefčíková, zdůrazňuje, že byste vedení neměli zaskočit: Je vhodné šéfa informovat předem, že byste se rádi na toto téma pobavili. Nikdy bych se nesnažila svého manažera s žádostí o povýšení oslovit jen tak mezi řečí, nebo pokud je zrovna na odchodu na schůzku, oběd, domů, atd., nebo když vidíte, že je rozrušen. Je přeci ve vašem vlastním zájmu, aby na vás měl dost času a prostoru.

5. Uvědomte si, že může jít o jednání "na dlouhou trať"

Vendula Linková z Hofmann Wizzard doporučuje obrnit se trpělivostí: Než k setkání dojde, je třeba si připravit řadu argumentů, proč bych zrovna já měla být povýšena. Samozřejmostí je připravit se i na protiargumenty nadřízeného. V tomto setkání nejde o okamžitý podpis smlouvy na novou pozici. Důležité je šéfa upozornit, že má v týmu člověka, který na sobě pracuje a chce se posunout ve firemní hierarchii výše (nebo jinam ve struktuře). Vzhledem k současné situaci na trhu práce předpokládám, že těchto rozhovorů bude v současné době přibývat.

 

Personalistka Manpoweru, Dana Kučerová, dodává, že byste si měli pojistit všechny možnosti: Měli bychom mít připravené argumenty opřené o fakta, proč právě já bych měl být povýšen, proč se na tuto pozici hodím, z jakého důvodu mám o povýšení zájem, popř. návrh kdo by měl zastávat moji současnou pracovní náplň.

 

Pokud za sebou máte skvělé výsledky a pocit, že zvládnete více, nebojte se a pokuste se o to. Minimálně dáte vedení dostatečně najevo, že mají v týmu skvělého pracovníka, se kterým musí do budoucna počítat!

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 10.02.2016 přečteno 3936x