Aby se vánoční večírek nestal pohromou!

Také se řadíte mezi těch pár šťastlivců, kterým jejich firma pravidelně každým rokem pořádá bujaré vánoční večírky, kde víno teče proudem a o dobré jídlo není nouze? Ale pozor! Ne vždy je vše tak „růžové“, jak se na první pohled zdá. Mnohdy stačí málo a bezstarostná party se rázem změní na bojiště plné výčitek a vyříkávání si pracovních problémů.

 

My vám poradíme, čeho se na večírku vyvarovat a jak si naopak užít vánoční pohodu s kolegy i nadřízeným.

Největší lákadla večírků 

Co je pro zaměstnance tím pravým ořechovým, aby vyměnili stereotyp všedních večerů za neopakovatelnou jízdu ve velkém stylu? Určitě nevšední program. Proto je opravdu potřeba, dát si s organizací vánočního večírku záležet. Žádné otřepané nápady a trapné estrády, ale něco nového, neokoukaného, o čem se ve firmě bude ještě dlouho po vánocích mluvit! Samozřejmě na pořádné party nesmí chybět ani dobré jídlo a pití. S prázdným žaludkem by to nešlo, a proto zaměstnavatelé neváhejte, a tento úkol delegujte na nějakou kvalitní a prověřenou cateringovou firmu, která pro vás i vaše zaměstnance přichystá neopakovatelné pohoštění. Dalším kritériem je také místo konání. Pokud vyberete nějakou zapadlou díru, kde lišky dávají dobrou noc a nikdo se tam nebude schopen dopravit, nepočítejte ani s velkou účastí. Vyhledejte takové místo, které bude dostupné, nejlépe také v návaznosti na hromadnou dopravu, protože ne všichni mají tu možnost nechat se z večírku odvést autem. Co doporučujeme my, jako velké lákadlo: „vánoční dárek jako pozornost firmy“:-)

Skutečná podoba vánočních večírků

Většinou jsou tyto akce prezentovány ve velkém stylu, ale převážně u menších firem bývá situace o poznání skromnější. Velké a nákladné firemní vánoční večírky si mohou dovolit především větší firmy. A ty ostatní? Šetří, kde se dá. Na této situaci se do jisté míry podepsala taky ekonomická krize. Je jasné, že pokud se firmě přes rok nedařilo plnit plány a uzavírat dostatečné množství zakázek, nebude si moci na konci roku dovolit utrácet za nákladné vánoční večírky. Náklady na podobné akce nejsou zcela zanedbatelné. Zaměstnavatel musí počítat s platbou za pronájem prostoru, kde se večírek bude konat, honorář moderátorovi, pokud si někoho takového najme a samozřejmě něco stojí i jídlo a pití, které na žádném pořádném večírku nesmí chybět. Jaká je tedy skutečnost? U malých firem jsou akce tohoto typu skromnější, konají se buď v prostorách firmy, nebo v menším salonku. Součástí je také menší raut a co se týče alkoholu, tak se jeho nabídka také příliš nepřehání. Většinou má úvodní slovo ředitel daného podniku a poté následuje volná zábava s možností soutěží, karaoke apod. Dárky bývají buď symbolické, nebo žádné. Naopak velké společnosti si mohou dovolit najmout na celý večer nějakou slavnou osobnost, která jim večírek bude moderovat. Někdy se zaměstnanci mohou těšit třeba na vystoupení známého zpěváka či kapely. Prostory pro konání akce bývají také honosnější a finančně nákladnější. No a co se týče darů a zábavy, na své si zde přijde téměř každý.

Čeho se na vánočním večírku vyvarovat?

Existují rovněž určitá nepsaná pravidla, která se týkají nejen vánočních večírků, ale daly by se uplatnit i na jiné firemní akce. Rozhodně se snažte vyhnout následujícím věcem:

 

  • Přemíra alkoholu – po požití většího množství alkoholu se každý z nás chová jinak. Někdo je veselý, baví ostatní a nejsou s ním víceméně žádné problémy. Jsou ale i tací, kteří mají v podnapilém stavu sklony k agresivitě, což by mohlo hladký průběh večírku značně narušit. Můžete během večera popíjet, ale s mírou.
  • Řešení pracovních sporů – firemní vánoční večírek není místem pro rozebírání sporů a diskuzi ohledně pracovních problémů. Alespoň tento večer zapomeňte na trable a neshody s kolegy, a snažte se tuto událost zpříjemnit jak sobě, tak i ostatním.
  • Snažte se nikoho nepřehlížet – každý má v prostředí firmy osoby, se kterými si rozumí více než s ostatními. Na této akci byste ale mohli udělat výjimku, a popovídat si i s lidmi, které běžně nevidíte a nemáte tak šanci s nimi přijít do kontaktu. Třeba vás mile překvapí vaše společné zájmy a můžete tak získat nové přátele.
  • Pomlouvání kolegů/nadřízeného – jestli je v podniku někdo, koho vážně nemusíte, nechte si to pro tentokrát pro sebe. Nikdy nevíte, kdo váš rozhovor nechtěně vyslechne a vaše klevety se mohou dostat až k uším osoby, o které jste tak nelichotivě bez její přítomnosti hovořili. A v případě, že se jedná o vašeho nadřízeného, tato situace může nabrat velmi nepříjemných důsledků.
  • Kritizování večírku – přestože jste od vánočního večírku očekávali více, zkuste se zamyslet také nad tím, jaké možnosti váš nadřízený měl k tomu, aby mohl tuto akci zrealizovat. Uvědomte si také, že existují firmy, kde si mohou její zaměstnanci o vánočním večírku nechat pouze zdát. Zkuste alespoň ocenit snahu člověka, který měl s organizací tolik práce a zařizování. Kritizovat je snadné, ale ruku na srdce, byli byste vy sami schopni takový večírek pro spoustu lidí bez chybičky naplánovat a zorganizovat?
© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 09.12.2014 přečteno 3640x