Stáž v PR agentuře

Jak získat zaměstnání, když nemáte praxi?

 

Jednoduše. Získejte praxi. I neplacená stáž vám může velmi pomoci při budoucím hledání práce.

 

K jedné takové se dostala studentka Žaneta, která chytla příležitost za pačesy. Jak to probíhalo?

Jak ses k této stáži dostala?

Ke stáži jsem se dostala tak, že jsem se prvně přihlásila do projektu APRY s názvem Akademie PR. Na základě zaslaných projektů mě vybrali na týdenní kurz PR. A z kurzu vzešlo několik lidí, kteří dostali nabídku stáže v některé z pražských nebo brněnských PR agentur.

Jak probíhalo přijímací řízení?

Výběrové řízení probíhalo na základě elektronicky zaslaných materiálů přímo do APRY. Jednalo se o motivační dopis, CV a vypracovaný projekt na zadané téma z oboru PR. Následně bylo vybráno asi 70 šťastných. Ti se poté mohli zúčastnit samotné PR akademie. 

Jak akademie probíhala?

V době, kdy jsem se jí účastnila já, to je dva a půl roku zpět, šlo o týdenní kurz PR. Ten se sestával z několika přednášek denně z tohoto oboru (PR, eventy, sponzoring, fundrasing apod.), které vedli odborníci z praxe. A dále šlo také o to, abychom v cca 5 až 6 členných týmech pracovali po čas celého kurzu na zadaném tématu, což měla být PR kampaň v rámci určitého problému, a na posledním setkání jej prezentovali. Z načerpaných znalostí z přednášek psali v posledním dni test a také vytvářeli na zadané téma tiskovou zprávu.

Měla jsi možnost vybrat si konkrétní agenturu nebo ti byla „přidělena“ po PR akademii?

Možnost vybrat si agenturu jsem neměla. Byla nám automaticky přidělena.

Přinesla ti něco samotná akademie? (Když nepočítám následnou stáž)

Určitě ano. Poznala jsem spoustu zajímavých lidí, se kterými se stýkám dodnes. Spoustu známých odborníků z PR branže. Měla jsem možnost vyslechnout si jejich příběhy přímo z praxe. Oni sami byli velice přístupní a dalo se s nimi už na akademii bavit např. o možnostech stáže v jejich agenturách. Byli ochotni poradit, když člověk potřeboval. Zcela jistě ten týden stál za to. Nemluvě o životě v centru všeho dění, tedy Praze.

Co samotná stáž? Jak dlouho trvala?

Samotná stáž mi taktéž mnohé přinesla. Trvala 2 týdny. Poznala jsem, jak to chodí ve velké nadnárodní agentuře. A také jsem si díky této stáží uvědomila, kam bych ve svém profesním životě chtěla po ukončení studia směřovat.

Jednalo se opravdu o neplacenou stáž?

Stáž placená nebyla, což by ledaskoho mohlo odradit, ale určitě to stálo za to.

Co bylo náplní tvé práce?

Měla jsem možnosti si spoustu věci osahat – psaní tiskovek, komunikaci s novináři, přípravu tiskové konference, přepočítávání získaného mediálního prostoru apod. 

 

Ze začátku jsem se „rozjížděla“ na aktualizaci medailistů, další dny jsem už psala tiskovky, články na weby, pomáhala s přípravou a organizací tiskové konference, poté se jí také účastnila. A teď jsem si vlastně vzpomněla, že jsem byla s „šéfovou“ Markétkou obhlížet v Holešovicích ve vařícím centrum, kde se poté měly natáčet různé show o vaření.

Přijali tě do kolektivu nebo tě brali jenom jako „dalšího stážistu“?

Do kolektivu mě přijali velmi vřele. Všichni mi hned na začátku nabídli tykání, i když byli třeba o 30 let starší, což mne velice mile překvapilo a celá stáž se vlastně nesla v takovém přátelském duchu. Vzali mě pod svá křídla jako bych byla jejich kuře. Opravdu jsem se tam cítila jako např. ve školním kolektivu, v kolektivu kamarádů. Také jsem s některými stále v kontaktu.

Co zpětně říkáš na tuto stáž? Byla k něčemu? Odnesla sis z ní něco?

Jsem ráda, že jsem takovou příležitost dostala. Spoustu věci jsem si z ní odnesla, ať už co se týče znalostí, kontaktů nebo přátelství. Zažila jsem krásné dva týdny života v Praze, uvědomila si, kam bych profesně asi chtěla a měla směřovat a kam naopak ne.

Bylo něco, co se ti nelíbilo, co bys třeba změnila?

Člověk po čase vzpomíná jen na to dobré. Zřejmě bych odpověděla jinak, kdybych tuto otázku dostala pár dní, týdnů po stáži. Teď na ni mám jen dobré vzpomínky.

Doporučila bys ostatním?

Určitě bych PR akademii a následnou stáž doporučila všem. Přece jen, dokud jsme studenty, nabízí se nám nevídané možnosti. Můžeme vycestovat na Erasmus, přihlásit se do jakéhokoliv kurzu, na jakýkoliv festival a nemusíme za to nic platit, popřípadě platit jen zlomkovou cenu. Takže pro všechny – využívejte všeho, co vám fakulta, univerzita, studentská unie nebo Evropská unie nabízí. Za pár let už budeme makat jako šroubci a budeme jen litovat.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 26.09.2014 přečteno 3207x