Naučte se správně investovat

Už vás nebaví pořád jen šetřit doma do obálky? Obdivujete ty, kteří se nebojí trochu zariskovat a jejich úsudek se jim vyplatí? Uvažovali jste o tom, investovat do některých finančních instrumentů, ale stále se nemůžete pro některý rozhodnout? 

 

Zkuste se na tuto problematiku podívat s námi, a možná po přečtení tohoto článku vám bude problematika investic mnohem srozumitelnější. Tak jdeme na to!

Jak vlastně investice fungují? 

Když se podíváte na tento obrázek, budete mít hned jasno. Vše se točí kolem míry rizika a očekávaného zisku. Samozřejmě mezi tato dvě kritéria řadíme ještě likviditu, ale o tom až později. Jak tedy uvažovat nad svými investicemi? Musíte si nejprve určit, co je pro vás prioritou číslo jedna. Zda chcete být z počátku opatrnější, ale za cenu nižšího výnosu, nebo vás naopak láká trošku zariskovat s vidinou vyšších zisků? Rozhodnutí je jen na vás. A co radí odborníci? Jak byste se zachovali v situaci, když byste někde vyhráli milion korun? Koupit si dům? Část vložit do akcií? Nebo všechno bezhlavě utratit?

 

„Rozhodně není od věci se nad investicí zamyslet především z dlouhodobějšího hlediska. Není od věci investovat nějakou část také do sebe, dále se vzdělávat a podobně. Podle částky, kterou máte k dispozici a také dle zkušeností s investicemi se můžete rozhodnout, jak peníze chytře rozložit, a vytvořit si tak své portfolio, díky kterému se riziko neúspěchu minimalizuje. Pokud si opravdu nevíte rady, nebojte se využít služeb investičních specialistů, kteří vám ochotně poradí, jaké instrumenty jsou pro vás ty pravé.“

Jaké máme investiční možnosti?

Ve výše uvedeném grafu můžete vidět různé varianty, které si při svém investičním rozhodování můžete zvolit. Zde máte přehledně vyobrazen také poměr výnosů, likvidity a rizika u jednotlivých alternativ. Pokud jste v této oblasti nováčkem, bude pro vás rozhodně lepší začít u toho nejjednoduššího, a to konkrétně u bankovních vkladů a peněžních fondů. Jakmile porozumíte problematice fungování investic, můžete se časem pustit například do dluhopisů a později přejít také k akciím, které z hlediska investování patří mezi nejvíce rizikové, ale je zde možné dosáhnout vysokých výnosů. Nejvíce bohaté na výnos jsou cizí měny a umělecké sbírky, avšak tučné zisky bývají vyváženy značným rizikem, kterému tyto instrumenty bezesporu podléhají.

 

Odhoďte zábrany a zkuste si zahrát investiční hru, kde se můžete bez rizika naučit, jak to ve světě investic chodí. Pravidla a bližší informace naleznete na stránkách.

Riskovat nebo být opatrný?

V tomto ohledu se názory jednotlivých investorů rozcházejí. Samozřejmě záleží na povaze a zkušenostech každého člověka. Pakliže se obrátíte na investiční poradce, určitě s nimi budete vyplňovat investiční dotazník, kde se mimo jiné zjišťují odpovědi na  následující otázky:

 

  • Kdy si budete chtít své investované finanční prostředky vybrat?
  • Jaké očekáváte průměrné roční zhodnocení?
  • Máte nějaké zkušenosti s investováním?
  • Která z následujících variant by pro vás byla nejpřijatelnější?

 

U poslední otázky se zjišťuje právě vaše investiční chování, zda jste ochotni riskovat nebo sázíte spíše na jistotu. Samozřejmě, že ani jedna z variant není špatná. Jde především o to, aby váš poradce správně rozložil vaše finanční prostředky dle vašeho vztahu k riziku, požadované likvidity, zkušenostem s investicemi a vaší stávající finanční situace.

Proč mají lidé strach z akcií?

Možnosti investovat do akcií příliš neholduje skupina konzervativních investorů. Může za to především jejich vztah k riziku, ze kterého mají strach, ale také například výše úspor, kterou hodlají zúročit. Investice do akcií a akciových fondů si vybírají spíše zkušenější investoři, kteří ale mají své volné prostředky uloženy také v jiných finančních instrumentech, takže akcie pro ně nejsou jedinou možností zhodnocování jejich úspor. Samozřejmě, svůj podíl na tomto chování mají též historické události, které s trhem akcií dosti otřásly. Zmínit zde můžeme například „Krach na newyorské burze“, často nazývaný jako „Černý pátek“

 

Doporučení na závěr tedy zní: „Pokud se s investicemi teprve seznamujete, začněte s nimi pozvolna a nebojte se využít rady zkušenějších investorů nebo investičních poradců. Přeci jen jsou to vaše peníze a zbytečným neuváženým rozhodnutím byste mohli o značnou část svých úspor přijít. Nevkládejte vše do jednoho instrumentu, ale rozložte své peníze do více investičních příležitostí, čímž snížíte riziko investic.“

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 23.02.2014 přečteno 2587x