Umíte ovládat svůj účet?

V současné době je běžným jevem, že má většina lidí své peníze v bance nebo jiných finančních institucích. Peníze v obálce doma v šuplíku jsou pro většinu domácností již minulostí. Fakt, že vlastníte svůj běžný účet, kam vám chodí výplata, ale není důkazem toho, že svůj účet umíte ovládat nebo rozumíte tomu, jaké výhody a možnosti vám nabízí.

 

Pojďme se nyní podívat na to, jak jsou na tom lidé v České republice s uměním ovládání svého účtu a jaké funkce této vymoženosti jim mohou usnadnit každodenní život? 

 

Podle počtu klientů je v čele Česká spořitelna a v závěsu za ní ČSOB a Komerční banka. Tyto instituce zde působí poměrně dlouhou dobu, takže si stačily vytvořit rozsáhlou a poměrně stabilní klientelu. Určitě téměř každý z vás vlastní běžný účet. Jak moc jste ale spokojeni s jeho dostupností, službami či poplatky? Mnohým z nás účet slouží pouze k tomu, že nám na něj pravidelně chodí výplata a my si ji jednou za měsíc vybereme. Ti, kdo se o danou problematiku zabývají blíže, používají také debetní kartu a nechávají si z účtu pravidelně strhávat některé platby. No a nakonec existuje poměrně velká skupina uživatelů běžného účtu, kteří používají internetové bankovnictví, kontokorent, kreditní karty a s hotovostí do styku téměř nepřicházejí. Poslední zmíněná sorta klientů nejspíš s ovládáním svého účtu nebude mít problém, ale co ti zbylí lidé? Pojďme si uvést odpovědi na jejich nejčastější dotazy.

Jakým způsobem mohu svůj běžný účet ovládat?

Ke svým penězům se můžete dostat několika způsoby. Jedním z nich je návštěva pobočky vaší banky, kde prostřednictvím klienstké pracovnice či pracovníka můžete svůj běžný účet obsluhovat. Další variantou je bankomat, kde si můžete vybrat hotovost, nebo si zkontrolovat zůstatek účtu a podobně. Pokud se vám nechce nebo nemáte čas navštěvovat bankomat či pobočku, máte možnost své peníze spravovat přes internetové bankovnictví

Může s mým účtem nakládat i někdo jiný?

Pokud budete chtít, můžete zřídit dispoziční práva k vašemu účtu i dalším osobám. Lze jim přístup omezit pouze na některé úkony, napříkad obsluhování účtu pouze na pobočce nebo přes internet či telefon, možnost získat informace pouze o zůstatku na účtu nebo mohou s vaším účtem nakládat neomezeně. Disponent může mít rovněž svou debetní kartu k vašemu účtu.

Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Debetní karta je platební karta vydávaná k vašemu běžnému účtu. Můžete s ní tedy čerpat vaše finanční prostředky, které máte vloženy na svém účtu. Naopak kreditní karta je tzv. úvěrová karta. Tento úvěr je možné posutpně splácet a opětovně jej čerpat. Výhodou kreditní karty je bezesporu fakt, že nemusíte v danou chvíli vlastnit hotovost, můžete s ní platit u vybraných obchodníků a umožňuje tzv. bezúročné období, dokdy je možné dlužnou částku splatit bez úroků.

Jaké výhody mi běžný účet nabízí?

  • Snadná dostupnost – peníze můžete mít  k dispozici téměř kdykoliv, ať už prostřednictvím bankomatu, výběru na přepážce nebo v podobě cash back.
  • Bezpečí uložení peněz – nemusíte  mít strach z toho, že vás někdo na ulici nebo doma okrade, protože peníze leží bezpečně uložené v bance a vy si můžete vybrat pouze tolik, kolik potřebujete.
  • Úročení – přestože úroky na běžných účtech nejsou nijak převratné, pořád je to lepší než nulové zhodnocení doma v zásuvce.
  • Pohodlí – zřízení běžného účtu vám dává možnost používat služby, jako například trvalé příkazy, inkaso či SIPO. Tím vám odpadají povinnosti vyřizovat tyto platby prostřednictvím složenek a navíc poplatek za příkaz k úhradě bývá několikanásobně menší, než cena složenky.
  • Možnost získání úvěru – stávajícím klientům s dobrou finanční historií banky nabízejí také možnost využití konkotorentu, což znamená čerpání prostředků do mínusu. 

 

Přestože zrovna Air Bank patří mezi nováčky na trhu bankovnictví, získala v průzkumu neuvěřitelných 20 %. Můžeme jen hádat, jaké odůvodnění tento výsledek má. Nesmíme zde podcenit velký vliv reklamy, díky které se právě Air Bank dostala do povědomí obrovské masy lidí a svým novátorským přístupem a netradičními metodami válcuje i takové stálice, jako jsou například Česká spořitelna nebo Komerční banka. Nám nezbývá, než novým bankám pogratulovat, protože se většina z nich dostaly i před výše zmiňovanou „komerčku“. A co vy? Jste se svou bankou a běžným účtem spokojeni? Nebo také zvažujete změnu? 

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 15.03.2014 přečteno 2335x