Fenomén jménem prokrastinace

Je vám to slovo povědomé? Určitě ano. Prokrastinuje čas od času každý z nás. Nejčastěji v období, kdy je potřeba se do něčeho zásadního pustit, a nám se nechce. „Budu se učit na státnice!“, „Začnu držet dietu!“, „Musím do neděle vypracovat projekt!“. Tyto a mnohé další příklady jistě znáte z běžného života. 

 

Buďte k sobě upřímní, opravdu se s vervou a chutí do těchto činností ihned vrhnete, nebo je odkládáte až na poslední chvíli, a mezitím stihnete všechno možné, jenom ne splnit zadaný úkol?

Co znamená pojem prokrastinace?

Prokrastinaci můžeme chápat jako odkládání úkolů na později. Měli bychom chápat hlavní rozdíl mezi leností a prokrastinací. Když je někdo líný, nedělá vůbec nic. Pokud však někdo prokrastinuje, věnuje se všemu ostatnímu, jenom ne danému úkolu, který má splnit. Největší skupinou prokrastinujících lidí jsou studenti. Povinnosti naučit se na zkoušku, sepstat projekt nebo se připravit na státnice jsou pro ně mnohdy téměř nesplnitelné. 

Jakým způsobem nejčastěji prokrastinujeme?

U každého je to individuální. Někdo si jde raději uklidit svůj pokoj, jiný se bude věnovat jiným povinnostem, které odkládal na později, aby se účinně mohl vyhnout úkolu stávajícímu a velmi oblíbeným způsobem prokrastinace je také sledování seriálů. Určitě znáte podobnou situaci:


„Zítra píšu test, ale zrovna jsem přišel totálně vyčerpaný z posilovny, takže si dám nejdřív sprchu a na chvíli si lehnu. Organismus a mozek se zregenerují, a pak se mi bude lépe přemýšlet.“

 

(po dvou hodinách spánku) „Nějak jsem to s tím spánkem přetáhnul, jdu si dát něco k jídlu a hned se na to učení vrhnu!“

 

(během jídla) „Přece tu nebudu jen tak sedět a koukat do talíře, pustím si k jídlu ještě svůj oblíbený seriál, časově mi to akorát vyjde. A pak už ale opravdu jdu na to!“

 

(po zhlédnutí 5 dílů seriálu) „Ještě kouknu na FB, jestli se spolužáci už začali učit. Třeba mi poradí, co by v tom testu mohlo být.“

 

(po 2 hodinách prochatovaných na FB) „Dneska už se mi nějak zavírají oči, půjdu raději spát, protože už bych se toho moc nenaučil. Ráno si nařídím budík o dvě hodiny dřív, a všechno se to doučím.“

 

Že vám to něco připomíná? Vůbec se tomu nedivím. Z níže uvedeného grafu vyplývá, že pojem prokrastinace zná téměř 80 % lidí. Ten zbytek zřejmě prokrastinaci také provozuje, jen ještě neví, že se to takto jmenuje. Takže pokud do skupiny často prokrastinujících lidí patříte i vy, rozhodně s tím začněte něco dělat! Čas, který takto zbytečně promarníte, byste mohli využít mnohem lépe a efektivněji. 

Plánujte a buďte na sebe přísní!

Nedovolte prokrastinaci, aby vaše úkoly a povinnosti skutečně patřily zítřku, jak její označení napovídá. Přestože máme nepřeberné množství možností, kterými si můžeme své úsilí zjednodušit, paradoxně jich využíváme spíše k tomu, abychom si činnosti nad zadaným úkolem ještě více prodloužili. Den má pro každého z nás pouze 24 hodin, využijme je tedy efektivně! Abychom s prokrastinací dokázali účinně bojovat, musíme se naučit zvládnout čtyři následující body, které zní:

 

  • Uvědomte si hodnotu času!
  • Najděte svou vnitřní motivaci!
  • Odolejte pokušení!
  • Naučte se rozhodovat!

 

Bližší informace o těchto nástrojích, se kterými můžete být výkonnější a efektivnější, najdete ve videu.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 09.03.2014 přečteno 6436x