Jak se testují manažeři?

Brousíte si zuby na dobře placenou pozici manažera? Domníváte se, že jste schopni tuto náročnou profesi bez problémů zvládnout?

 

Možná se mýlíte, protože získat takovou lukrativní pozici není až tak úplně jednoduché.

 

Dobře strukturovaný životopis se zajímavým motivačním dopisem vám rozhodně k úspěchu stačit nebude.

Pracovní pohovor

Buďte připraveni na to, že pracovní pohovor na manažerské pozici nebude jenom příjemné popovídání si s personalistou. Součástí takovýchto výběrových řízení bývají různé metody, které jsou hojně využívány v mnoha zejména větších firmách. Množství záludných dotazů, hromada úkolů nebo testování dovedností bývají také na programu dne. Obecně platí, že čím více částí výběrové řízení má, tím je tato metoda pro firmu finančně náročnější. Na řadu zde přichází například:

 

  • Psychologické testy;
  • Modelové situace;
  • Výkonové testy;
  • Zvládání stresových situací;
  • Část pohovoru v cizím jazyce;
  • Odborné testování;
  • Motivační testy.

 

Existuje samozřejmě mnoho dalších metod, ale tyto jsou obecně považovány za jedny z nejpoužívanějších.

Výsledky testování

A jak to vlastně dopadá, když se člověk uchází o manažerskou pozici? Samozřejmě nejprve probíhá selekce životopisů a motivačních dopisů. Ti, co jsou pozváni na osobní pohovor, ne vždy zcela odpovídají skutečným požadavkům. Přestože o sobě mnozí tvrdí, že ovládají různé schopnosti, dovednosti, jsou odolní vůči stresu a mají kreativní myšlení, více než polovina z nich neprojde dílčím testováním.

 

Při průzkumu testů Directors Index, které absolvovalo 4 000 manažerů z celé České republiky, vyplynuly na povrch jisté znepokojující informace. Průzkum absolvovali jak muži, tak i ženy, a výsledky nebyly zcela uspokojivé. Nejhorší ránu utrpěly především požadované znalosti, kterými by dobrý manažer měl disponovat. Samozřejmě znalosti z oblasti managementu měl každý testovaný manažer, ale hloubka těchto vědomostí by podle požadavků měla být mnohem větší, než je ta stávající. Testovány byly základní manažerské oblasti, mezi které patří plánování, organizování, řízení a kontrolování. Nejlépe z těchto zmíněných dopadlo řízení, konkrétně řízení lidí. Lidský kapitál je totiž pro firmu nepostradatelnou složkou, bez které by nebylo možné prosperovat.

 

A právě na výběr dostatečně kvalitního personálu, jeho odměňování a motivování je pro personální manažery klíčovou úlohou.

Využití psychologických metod

Psychodiagnostické metody bývají velmi dobrou pomůckou při rozhodování o vhodném kandidátovi na danou pracovní pozici. Existují ale profese, kde se tyto metody hodí více, ale také ty, kde se skutečně mohou minout účinkem.

 

Psychodiagnostické metody pomáhají personalistům lépe poznat kandidáta o zaměstnání a na základě zjištěných výsledků objektivněji posoudit, zda je tento člověk tím nejlepším pro naši firmu. Testy, které jsou zájemcům o pracovní pozici předkládány, většinou bývají vyplněny na počítači. Je to především z toho důvodu, že celkové hodnocení je rychlejší a přehlednější. Všichni kandidáti obdrží své přístupové heslo, a psychodiagnostický test se jim zpřístupní. Hodnocena je především odbornost, reakce na dané situace, inteligence nebo analytické myšlení.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 27.12.2013 přečteno 3396x