Trainee program

Pokud vás láká prostředí mezinárodní firmy, můžete zapřemýšlet nad zapojením do trainee programu.

 

O co se v trainee programu jedná, na jak dlouho je, co čekat/nečekat a další zajímavé informace se dozvíte v tomto článku.

Trainee program – o co se jedná?

Tyto programy jsou určené přímo absolventům k získání tolik tížené praxe. Jedná se o mezinárodně uznávaný termín pro odbornou přípravu vysokoškolských absolventů. Zapojit se do trainee programu můžete po svém absolutoriu nebo maximálně dva roky po něm.

Jak dlouho?

Klasická délka těchto programů bývá od 6 do 12 měsíců. Během těchto měsíců si projdete několik fází. Ať už úvodní, kde se budete tak nějak rozkoukávat, přes absolvování kolečka po firmě, kde si vyzkoušíte práci v jednotlivých odděleních, až po finální podobu trainee podobu. Jak vypadá? Budete pracovat na té pozici, která se pro vás nejvíce hodí. Tyto poznatky se dozvíte jak vy, tak váš šéf během zmíněného kolování po jednotlivých odděleních.

Co čekat?

  • Získání praxe: Asi největším benefitem takového programu je jistě získání praxe, kterou v dnešní dobře potřebují všichni absolventi.
  • Od každého trochu: Velkou výhodou je také to, že se můžete podívat do všech oddělení, tedy vyzkoušet si různé práce. Na konci programu pro vás bude jednodušší určit, co se pro vás nejvíce hodí či co vás nejvíce baví.
  • Mentor: I když firma není povinna vám mentora přidělit, často se to stává. Jedná se o osobu, která na vás dohlíží. Osoba, která vám se vším pomáhá a učí vás.
  • racovní smlouva: Pro mnohé bývá překvapením, že účastníci trainee programu podepisují klasickou pracovní smlouvu. Dle právních norem se totiž jedná o klasický pracovní úvazek. S tím je samozřejmě spojený plat i další benefity.

Co nečekat?

  • Místo: Rozhodně nečekejte, že po absolvování trainee programu dostanete hned své pracovní místo. Nemusí to tak být. Firma může nabýt dojmu, že jiný uchazeč může být na konkrétní pozici lepší než vy. Pokud se tak stane, nezoufejte. Přece jenom i rok praxe v nadnárodní firmě zase mohou ocenit jiné společnosti, které vás posléze mohou zaměstnat.

Dejte si pozor

Při vybírání trainee programu si ovšem dejte pozor. A to hlavně při podepisování smluv. Může se totiž stát, že firma vloží do smlouvy odstavec, který vám může změnit následující pracovní rok. Jak? Jednoduše. Pokud si smlouvu pečlivě nepřečtete, může se stát, že svým podpisem stvrdíte to, že i po skončení trainee programu nesmíte pracovat v konkurenční firmě, nebo naopak budete muset pracovat třeba 2 nebo 3 roky ve firmě, kde jste absolvovali trainee program, i když se vám tam vlastně nebude líbit.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 26.08.2014 přečteno 2945x