Pozor na sociální sítě

Pokud máte profil na sociálních sítích (Facebook, Twitter nebo jakákoli jiná) a chcete si udržet práci, nebo naopak nějakou získat, měli byste si dávat pozor na jednu zásadní věc. Jakou?

 

Na to, jaký obsah na vašich profilech sdílíte.

 

I když se jedná o vaše osobní profily a s prací „nemají co dělat“, nevhodně zvolené poznámky či komentáře váš můžou pracovně naprosto odrovnat. Stejně jako váš profil sledují vaši kamarádi, tak se na něj mohou podívat i vaši zaměstnavatelé či případně náborový specialista.

 

Ukazujete na internetu ne zrovna vhodné fotky z kanceláře, píšete statusy ve stylu „Nesnáším svou práci“, „Mám šíleného šéfa“ apod.? Rozhodně byste se před tím měli zamyslet, co by na to řekl váš šéf. Rozhodně se nedoporučuje zveřejňovat i kompromitující fotografie nebo nejrůznější nerozumná politická prohlášení. V zásadě platí, že byste neměli zveřejňovat nic, za co byste se museli stydět ve vašem profesním životopise. Protože ať chcete či nikoli, sociální sítě se stávají další součástí životopisů.

 

I fotografie ze soukromého života mohou působit velmi nevhodně. Právě fotografie jsou to první, na co se lidí zaměří. Nezveřejňujte proto fotografie, na kterých jste třeba opilí na večírku nebo fotografie se sexuálním či vulgárním podtextem. Mohlo by se vám to vymstít.

Vyhazov za nevhodný Tweet?

Zdá se to jako nemožné? Ani zdaleka. Jedním ze známých případů, kdy zaměstnance dostal „kopačky“ ze zaměstnání za nevhodný tweet se udál nedávno. Zaměstnanec a také mluvčí Air Bank zveřejnil nevhodnou poznámku o pozadí své kolegyně. Výsledek? Nucené odstoupení ze své funkce.

 

Výzkumy prováděné v zahraničí ukazují, že až každý desátý člověk přijde o svou práci právě kvůli nevhodné fotografii či komentáři na svém profilu na sociální síti. A zkoumaný vzorek rozhodně nebyl malý. Výzkumu se zúčastnilo přes 6 tisíc lidí.

 

Mnohdy nepomůže ani smazání komentáře či fotky. I ve vašem okolí se mohou najít lidé, kteří si velmi rychle udělají screenshot nevhodného příspěvku. 

Jak předejít problémům?

V každém případě bychom před uveřejněním jakékoli informace na svých profilech měli přemýšlet o možných následcích a nejednat v afektu. Právě takové reakce mohou být těmi nejhoršími. Zrovna vás v práci někdo naštval a potřebujete si „vybít“ zlost? Zkuste to jinak než sdělováním svých pocitů na internetu.

 

Některým problémům by se také dalo předejít, kdyby uživatelé sociálních sítí věděli, jak nastavit své soukromí. Tedy aby se k informacím dostali pouze někteří uživatelé. Proto pokud ještě nemáte upravené soukromí, udělejte to!

 

Pozor byste si měli dát i na to, jaké informace o vás zveřejňují ostatní uživatelé. Nezapomeňte, že i vaši kamarádi mohou přidat vaši fotku. Ovšem i toto se dá běžně v nastavení soukromí upravovat. Např. na Facebooku si můžete nastavit zasílání upozornění, pokud vás na fotografii někdo označí. Dozvíte se tedy o tom dopředu a můžete označení povolit, případně zrušit, pokud by se jednalo o nevhodnou fotku.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 23.07.2014 přečteno 2091x