Práce z domu - 3 pravidla, jak se z toho nezbláznit

Řadíte se mezi lidi, kteří mají to štěstí, že pracují ze svého domova?

 

Pokud zatím nemáte stanovená pravidla, jak to dělat, abyste se z toho časem nezbláznili, tak jsme pro vás připravili hned 3 základní tipy. Držte se jich a můžete i doma žít bez stresu z práce.

1) Vyhraňte si jasnou pracovní dobu

Mnoho zaměstnanců chodí do práce na určitou hodinu, v konkrétní čas také končí a odchází bez toho, aniž by museli pak něco ještě řešit. Stanovte si i vy jasnou pracovní dobu, i když se věnujete svému povolání z domova – vstaňte třeba každé ráno v osm, poté si dejte polední pauzu a po ní pokračujte do pěti. Pak v klidu práci uzavřete a věnujte se jí opět až další den.

 

Dost lidí, kteří vykonávají své zaměstnání z domova, mají tendenci cítit se provinile, když zrovna nic nedělají. Nenechte se strhnout prostředím! Je potřeba dodržovat i odpočinek, jinak se z toho brzy zblázníte. A pokud vám třeba zavolá na firemní telefon zákazník mimo pracovní dobu, tak pokud nemusíte, neřešte to. Ochuzujete sebe i své nejbližší o volný čas, který vám nikdo nevrátí.

 

2) Mějte pracovní místo

Máte v bytě či domě volný kout nebo dokonce celý pokoj? Stanovte si ho jako pracovní. Pokud vykonáváte zaměstnání z domu, je potřeba si vymezit hranice, kde začíná a končí práce. Pomůže to vám i vašim blízkým rozpoznat rozdíl, který je pro správný výkon vašeho povolání potřebný.

3) Nenechte se vyrušovat

Práce z domu není v České republice běžným standardem, i když se její výskyt neustále zvyšuje. Vaši příbuzní nebo blízcí někdy nemusí umět zcela oddělit váš osobní i pracovní život, proto je nutné, abyste jim to důkladně objasnili. V práci by s vámi také nemohli mluvit kdykoliv si vzpomenou, proto se nenechte vyrušovat. Zbytečně tak ztratíte efektivitu a budete vše dělat dvakrát tak déle. 

  

Mějte z práce z domova radost, a ne starost. Držte se těchto 3 základních pravidel a vše bude hned jednodušší.

© Martina, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 17.10.2017 přečteno 3258x