Pracovní pohovor - chyby uchazečů

Když už projdeme výběrem životopisů a je nám sdělen termín výběrového řízení, přesto mnohdy neuspějeme. Většinou nám z firmy přijde email, že byl vybrán vhodnější uchazeč, avšak mnohdy se stává, že se nám neozve nikdo, takže čekáme, čekáme, a odpověď se nám nedostává.

 

V čem je tedy problém? Co dělám špatně? Odpovědi mohou být následující:

Štěstí přeje připraveným!

Přestože si říkáte, že to jdete „jenom“ zkusit, měli byste se na pohovor důkladně připravit. Pojem důkladná příprava zahrnuje především zjištění základních informací o dané firmě, znalost požadavků, které byly uvedeny v inzerátu, a také si připravit pár důležitých odpovědí na otázky, jež bývají u pohovorů uchazečům pravidelně kladeny.

Splnění požadavků

Některé firmy uvádí mnohdy nadnesené požadavky na uchazeče, ale ruku na srdce, opravdu si myslíte, že jste vhodným kandidátem právě na tuto pracovní pozici? Pokud je požadována angličtina na komunikativní úrovni, a vy zvládáte sotva přítomný a minulý čas, není příliš pravděpodobné, že budete na konkrétní místo vybrán. Některá kritéria jsou důležitější, jiná méně. Záleží ovšem na tom, u kolika z nich jste schopni říci, že zrovna tyto body bez problému zvládáte.

Umění sebeprezentace

Tento požadavek by měl být samozřejmostí, avšak stále jej někteří nedodržují a staví se k tomu velmi laxně. Přitom je to tak jednoduché. Pokud se chystáte na důležitý pohovor, mělo by být samozřejmostí, že se dostavíte slušně oblečeni. Tento pojem zahrnuje vhodný oděv, čistou obuv, dodržování hygieny, čisté vlasy a nehty a příjemnou vůni. Už jen svým upraveným zevnějškem jsme schopni udělat dobrý první dojem, a na tom mnohdy hodně záleží.

Nepřiměřené nároky

Na 99 % můžete u pohovoru čekat, že se vás personalista zeptá, jaký si představujete svůj nástupní plat nebo kde se vidíte za pár let. Zde je opět dobré být připraven, zjistit si, v jaké výši se pohybují platy zaměstnanců na obdobné pozici, o kterou žádáte. Pokud si řeknete příliš mnoho, budete působit namyšleně, naopak když si řeknete příliš málo, budete působit příliš skromně a personalista vás bude požadovat za nesebevědomého člověka. To samé platí i pro případ další položené otázky, kde se vidíte za pár let. Snad ještě horší je, když nevíte. Působíte nepřipraveně a nerozhodně, a věřte, že o takové lidi není zájem.

Co dělat, když neuspěju?

V případě, že se vyvarujete výše uvedených chyb, a přesto nebudete na vysněné místo přijati, je jistě vhodné zjistit, proč tomu tak je. Zavolat personalistovi, který vedl pracovní pohovor a slušně ho požádat o zpětnou vazbu. Tím nic nezkazíte a navíc se třeba dozvíte nějaký nedostatek, který jste si doposud ani neuvědomovali, ale který vám brání k tomu, být úspěšní.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 01.09.2013 přečteno 5932x