Hledáte práci? Tak si promažte Facebook!

V poslední době se hledání práce (a naopak i hledání zaměstnanců) odehrává především v digitální rovině. To znamená, pokud nejste online, jako byste neexistovali. Ale aktivní fungování na interentu s sebou nese jak pozitiva, tak i negativa.

 

V následujícím článku se dozvíte, na co si dát pozor.

 

Řeč není o pracovních portálech, ale o nejoblíbenější sociální síti v České republice. Málokdo totiž ví, že současní personalisté se na Facebook zaměřují mnohem více než na oficiální informace.

 

Od nejmenovaného personalisty velké společnosti máme dokonce potvrzené, že informace z Facebooku považuje za nejdůležitější.

 

Graf vliv fotografií pro přijetí do práce

NASTAVENÍ SOUKROMÍ

První věci, kterou byste si na svém profilu měli zkontrolovat, je nastavení soukromí. Můžete si sami určit, kdo všechno uvidí vaše fotky a statusy. Vpravo nahoře uvidíte ikonu zámku. Zde si můžete vybrat Prohlídka soukromí. V této části vás Facebook sám bude navigovat a nabízet vám možnosti zveřejnění vašich příspěvků. Poté doporučujeme ještě projít druhou položku Kdo uvidí můj obsah. Tady najdete opět výběr skupin, kterým se publikuje váš profil. Můžete zvolit Přátelé, Veřejný, Další možnosti.

KONTROLA VLASTNÍCH I CIZÍCH PŘÍSPĚVKŮ

Pokud už jste si úspěšně nastavili soukromí, stejně vás čeká ještě kus práce. Nikdy nevíte, kdo má koho na Facebooku. I když máte nastaveno, že vaše příspěvky můžou vidět jen vaši přátelé, nemusíte to znamenat, že to opravdu neuvidí nikdo jiný. Stačí, aby některý váš známý přidal fotku s vámi a uvidí to všichni JEHO přátelé. Nebo okomentoval váš status. Prostě jen nastavení soukromí nestačí. Proto rozhodně doporučujeme projet všechny fotky, na kterých jste označení. Představte si, že se hlásíte na pozici učitele a dříve než přijdete na pohovor, uvidí váš budoucí zaměstnavatel, jak se na oslavě narozenin po pár panácích válíte po zemi. Pokud těch fotek bude víc, můžete se vsadit, že se vám radši ani neozvou. Také pokud se chcete dostat do nějaké větší firmy, není vhodné nechávat statusy, na kterých odsuzujete korporace, šéfy a práci obecně.

 

Chápeme, že hodně z vás (16%, viz graf číslo 1) by mohlo říct: „Co je komu do toho, co dělám ve svém volném čase? Práci zvládnu dobře a poté si můžu dělat, co chci!“ Bohužel v této digitálně době to tak holt nefunguje. Facebook má spoustu výhod i nevýhod. Hlavní nevýhodou je prostě ztráta soukromí. S tím se musíme smířit a pokud chceme najít zajímavé zaměstnání, které nás bude bavit a bude adekvátně ohodnoceno, je nutné se tomu přizpůsobit.

 Graf promazávání obsahu na Facebooku

NA CO SI DÁT POZOR I POKUD UŽ PRÁCI MÁTE

Pokud již práce máte a jste v ní nespokojeni anebo jste se hodili marod, abyste zaspali dnešní kocovinu, taky si dávejte pozor na své příspěvky na Facebooku. Není výjimkou, že kvůli nevhodnému statusu („Můj šéf je blbec!“, „To se mám, v práci hraju hry a mám nohy na stole :-)“, „Kdyby v práci věděli, že nemocenská zahrnuje poker a whisky v hospodě ...“) se vyhazuje z práce a bez nároku na odchodné, kvůli porušení pracovních pravidel.

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 29.01.2015 přečteno 6254x