Jaká je životní úroveň Čechů?

Máte představu o tom, jak si žijí naši spoluobčané? Myslíte si, že částka na výplatní pásce je nedostačující pouze pro vás, nebo takové problémy má každý druhý? A které firmy působící v ČR nabízejí ty nejvyšší výdělky?

 

To vše a mnoho dalšího se dozvíte právě v tomto článku.

Průměrný plat Čechů

Máte představu o tom, jaké výše dosahuje v současné době průměrná mzda v naší zemi?

 

Jedná se o částku okolo 25 000 Kč. Ale ruku na srdce – kdo z vás této sumy někdy dosáhl?

 

Pokud nepočítáme mimořádné prémie, které zdaleka nejsou tak časté, je pro většinu z nás tato výše téměř nedosažitelná. Meziroční růst se tedy odhaduje zhruba na 665 Kč, avšak když vezmeme v úvahu neustálé zdražování, tak reálné výdělky jsou pro nás stále nižší.

Které oblasti nabízejí vysoké výdělky?

Existují obory, ve kterých lze vydělat mnohem více než v jiných. Mezi takové oblasti patří především IT společnosti, investiční banky nebo poradenské firmy. Některé společnosti lákají své zaměstnance na vysoké provize, kterých je možno dosáhnout v případě zvýšené snahy a osobního zapojení daného pracovníka. Lidé si zde mohou vydělat od 20 000 Kč výše. Mnoho lidí se však tohoto typu práce bojí, a raději dají přednost výdělku nižšímu, avšak jistému. Provizní systém vyhovuje osobám s určitými vlastnostmi, jako jsou komunikativnost, dravost, cílevědomost nebo intenzivní nasazení. Tito lidé vědí, že se musí spoléhat sami na sebe a jejich výše příjmu se odvíjí od počtu klientů či uzavřených smluv.

 

Působí zde ale také firmy z mnoha odvětví, kde se zaměstnanci příliš vysokého platu nedočkají. Jedná se hlavně o práci v administrativě, ubytování nebo pohostinství. Zde se průměrný plat pohybuje okolo 13 000 Kč.

Muži vs. ženy

Přestože zaměstnavatelé svorně tvrdí, že žádné rozdíly mezi muži a ženami nedělají, úspěšnost na pohovorech konkrétních pozic nebo platové rozdíly na shodných pozicích podle pohlaví mluví za vše. Bylo dokonce prokázáno, že rozdíl mezi mzdou muže a ženy na stejné pracovní pozici s totožnou pracovní náplní je mnohdy až 4 000 Kč.

A co minimální mzda?

Tabulka minimální mzda

 

Jak je znázorněno ve výše uvedeném grafu, minimální mzda pozvolna roste. I když jak je vidět v letech 2007 – 2012 zaznamenala hodnota 8 000 Kč a hodinová mzda 48,1 Kč určitou stagnaci.

 

Dle informací ministerstva práce a sociálních věcí se má minimální mzda z částky 8 000 na částku 8 500 zvýšit v měsíci srpnu roku 2013.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 08.08.2013 přečteno 2188x