Nemám dostatečnou praxi, co teď?

Vždy když hledám práci, tak se křížuju a jdou na mě mdloby, protože tam kde chci pracovat požadují 5-10 let praxe. Pěkně mě to štve a už nevím co s tím...

 

Můžu vás ubezpečit, že v této situaci opravdu nejste sami. S tímto problémem se každoročně setkává nejen mnoho absolventů středních i vysokých škol, ale také lidé různých věkových kategori, kteří mění práci. Jak to tedy udělat, abyste byli pro společnosti zajímavější, i když nemáte dostatečné pracovní zkušenosti?

Prodejte své ne-pracovní dovednosti

Chodíte na odborné mimoškolní přednášky, které se týkají oboru, ve kterém byste chtěli pracovat? Nebo snad čtete a sledujete aktuální dění v oboru každý den? Napište to do svého motivačního dopisu. Pokud se účastníte školních projektů, děláte dobrovolnické práce, vedete svůj blog či děláte kouče sportovního týmu, tak to napište do svého životopisu. Prostě se prodejte!


Například:


Název pozice: Trenér fotbalového družstva


Náplň práce: motivace žáků do sportu, vymýšlení taktických strategií, organizace zápasů, shánění sponzorů apod.


Jaký byl můj přínos?

Tým vyhrál 10 zápasů z 11 díky mým strategiím. Dokázal jsme sehnat sponzora za 10 000 Kč apod.

 

Vždy jste něco organizaci přinesli, kdyby ne, tak by vás nechtěli, ani kdybyste to dělali zadarmo.

 

Teď už jen musíte vymyslet, co to bylo. :)

Nedovolte jim zavřít vám dveře před nosem!

Buďme upřímní, nejspíše se vám nepodaří hned získat práci v oboru, který jste vystudovali.

 

Ještě navíc když na danou pozici se s vámi hlásí dalších 10 žadatelů s více zkušenostmi než máte vy. Každý z nás si musí umět zasloužit cestu nahoru, ale vysněné místo nezískáte pokud budete pasivně sedět doma nebo na úřadu práce. Někde se prostě začít musí.


Vezměte jakékoliv místo ve vaší vytoužené společnosti. Nehleďte na to, jaká je to pozice ani v jaké je oblasti. Jakmile budete uvnitř, musíte se chopit příležitosti a ukázat co ve vás je. Můžete se také vydat cestou neplacené stáže, která vám může otevřít dveře do zaměstnání.

 

Náš tip: Sledujte vaši vybranou společnost na profesní síti www.linkedin.com. Získáte tak přehled pracovních míst, která společnost vypisuje. Můžete se k nim propracovat rychleji. :)

Ukažte své nadšení do práce

Mnoho zaměstnavatelů tíhne k žadatelům, kteří jsou nejvíce informováni a uzkážou svůj zápal pracovat pro jejich společnost. Pokud víte, že ostatní mají více zkušeností než vy, tak je poražte tím, že si zjistíte vše o dané společnosti např. klienti, současné tržní podmínky, konkurence a jak společnost ovlivňují. Zkuste navrhnout možná řešení.


Inteligentní zaměstnavatelé vědí, že postoj a osobnost jsou životně důležité pro úspěch v práci.

Jsou zrovna tak důležité jako hard skills (tvrdé dovednosti), které vypadají dobře pouze na papíře.

 

A co že to jsou ty tvrdé dovednosti (hard skills) se dozvíte v předchozím článku: Co znamenají pojmy hard a soft skills.

 

Dobrá rada na závěr: Ukažte jim, že rozumíte jejich společnosti, a že jste pro ně přínosem, protože na rozdíl od ostatních uchazečů víte, jací jsou a co potřebují...

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 20.11.2015 přečteno 3233x