Ženy s dětmi chtějí flexi úvazky, ty však nejsou

Více než 59 procent žen má zájem o flexibilní formu zaměstnání, tedy zkrácené úvazky, práci z domova či sdílenou práci. Mají zájem zejména o pozice v administrativě, ve státním sektoru, obchodu, marketingu a personalistice a jsou ochotny za prací dojíždět. Nejčastěji hledají práci středoškolačky ve věku 30 až 45 let.

 

Vyplývá to z průzkumu, který letos v průběhu června až srpna realizoval expertní pracovní portál pracezeny.cz mezi téměř 10 tisíci uchazečkami o práci.

 

Demografická data žen hledajících práci na českém pracovním trhu existují. Přesto se neutěšená situace žen na trhu práce stále neřeší dost intenzivně,“ uvádí Petra Janíčková, zakladatelka portálu pracezeny.cz a prezidentka Business Leaders Fora. „Oslovili jsme téměř 10 tisíc žen hledajících práci na portálu pracezeny.cz a překvapeni jsme nebyli. Téměř 69 procent respondentek potřebuje flexibilní úvazek, který by jim umožnil sladit práci a rodinu. Největší bariérou návratu do práce je nedostatečná podpora rodiny a zaměstnavatele,“ dodala.

 

Expertní tým portálu pracezeny.cz srovnal získané údaje s rakouským pracovním trhem, kde počet  flexibilních úvazků v posledních 10 letech trvale roste. Počet otců na rodičovské dovolené v Rakousku se během poslední dekády zčtyřnásobil a představuje 8 procent, zatímco v ČR se stále počet otců na rodičovské dovolené pohybuje kolem jednoho procenta. Rozdíl mezi trhy také spočívá v nárůstu platu, který po návratu z rodičovské dovolené zaznamenali otcové v Rakousku. „Achillova pata českého pracovního trhu je právě v nedostatečném počtu flexibilních pracovních míst a v nedostatečném právním a daňovém systému, který by napomáhal vyšší zaměstnanosti znevýhodněných skupin na pracovním trhu, tedy žen s dětmi do 6 let a starším lidem nad 50 let,“ shrnula Janíčková.

 

Z průzkumu dále vyplynulo, že celkem 63 procent žen je ochotných za prací dojíždět do vzdálenosti 20 kilometrů, vzdálenost 50 kilometrů není překážkou pro 20 procent žen. Celkem 53 procent respondentek je sice zaměstnaných, ale chtějí buď změnit zaměstnavatele, nebo si zajistit vyšší příjem. Ochotu pracovat vyjádřilo také 40 procent žen s malými dětmi na tříleté rodičovské dovolené, potýkají se však s neexistencí flexi úvazků a nezájmem zaměstnavatele vzít je zpět do práce. Stejné překážky řeší rovněž 25 procent žen s dětmi do 6 let, které navíc trápí nedostatek státních předškolních zařízení a nízká  podpora rodiny při návratu do zaměstnání.

 

Dotazníkové šetření probíhalo na portále www.pracezeny.cz v rozmezí června až srpna 2014. Celkem bylo osloveno 9 865 žadatelek o práci, z nichž se 2789 (28 procent) průzkumu zúčastnilo. Dotazník připomínkovaly společnost pro zdravé rodičovství Aperio, akademická instituce CERGE-EI, Ministerstvo práce a sociálních věcí a oddělení Gender & sociologie Sociologického ústavu AV ČR.

 

Unikátní pracovní portál pracezeny.cz podporují moderní společnosti, které pomáhají rodinám sladit soukromý a pracovní život. Generálními partnery a partnery portálu jsou Bernard, Česká spořitelna, Česká pošta, ČSOB, Donath Business & Media, dm drogerie, Nadace ČEZ, GE Money Bank, GSK, HR Bright, ING pojišťovna, Kaufland, KB, Leaseplan, Linet, Marks and Spencer,  Student Agency, T-Mobile, Vodafone a další.

 

Kontakt: AGENDER s.r.o., Višňová 1343/20, Praha 4

Zuzana Andělová, email: zuzana.andelova@agender.cz, tel.: 776 117 766

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 17.10.2014 přečteno 2971x