Od května 2019 se zvýšil limit srážkové daně u DPČ

Od května se změnila srážková daň u dohod o pracovní činnosti. Až do této chvíle vznikala v případě, že se nepodepsala sleva na dani u zaměstnavatele při DPČ a měsíční hrubá odměna byla 2 500 Kč a nižší. 

 

Tato částka byla v roce 2018 navázaná na účast na zdravotním a sociálním pojištění u DPČ. Až do konce roku to fungovalo tak, že:

• hrubá mzda 2 499 Kč, zaměstnanec se neúčastnil na zdravotním a sociálním pojištění, odváděl srážkovou daň
• hrubá mzda 2 500 Kč, zaměstnanec se účastnil na zdravotním a sociálním pojištění, odváděl srážkovou daň
• hrubá mzda 2 501 Kč, zaměstnanec se neúčastnil na zdravotním a sociálním pojištění, odváděl zálohovou daň

 

S příchodem roku 2019 se mění pravidla účasti na zdravotním a sociálním pojištění. Zvýšil se limit rozhodného příjmu z 2 500 Kč na 3 000 Kč.

 

Od 1. května byla sjednocena částka rozhodného příjmu pro odvod pojištění a srážkové daně, tj. srážková daň vzniká u DPČ v případě, kdy se nerealizuje odvod zdravotního a sociálního pojištění. Naopak při odvodu pojištění se platí již zálohová daň.

 

Daňové přiznání

Kde hledat rozdíl mezi zálohou a srážkovou daní?

První rozdíl je v zaokrouhlování při výpočtu daně – může ovlivnit odměnu v čistém do cca 15 Kč/měsíc. Hlavní rozdíl je pro zaměstnance v tom, jestli mají povinnost podávat daňové přiznání. Jaké existují varianty?

 

1) Celý rok pracujete u 1 zaměstnavatele, uplatňujete u něj slevu na dani a současně pracujete u dalšího zaměstnavatele bez slevy na dani:
Musíte si podat daňové přiznání vždy, kdy u dalšího zaměstnavatele vznikne daň zálohová (při smlouvě na DPČ při výdělku 3 000 Kč/měsíc a výše);
Nemusíte si podat daňové přiznání, když vám u druhého zaměstnavatele vznikne daň srážková (při smlouvě na DPČ při výši výdělku nepřesahujícím 2 999 Kč/měsíc).

 

2) Jestli žádáte o roční zúčtování daní u zaměstnavatele, nemůžete srážkovou daň žádat zpátky, ale zároveň není nutné podávat daňové přiznání – to u vzniku zálohové daně souběžně u druhého zaměstnavatele musíte. Pokud nemáte nárok získat zpět ani část z odvedené daně, tak není nutné daňové přiznání podávat v případě, že si chodíte občas přivydělat brigádně i na DPČ.

 

Originál článku naleznete na webu Agentura Student.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 30.07.2019 přečteno 1723x