Co je to time management?

Mnoho lidí se zcela mylně domnívá, že time management a jeho dodržování je pouze a jenom výsadou vrcholových manažerů. Není to ale tak úplně pravda. Určitě dobře znáte situace, kdy absolutně nestíháte a každý nový úkol je pro vás jako házení klacků pod nohy.

 

Zkuste se zamyslet nad tím, jestli někde náhodou neděláte chybu. No a řešení?

 

Přeci TIME MANAGEMENT!

Nestíhám, nestačím, nestihnu to…

Problémem dnešní doby je to, že nikdo nic nestíhá. Přestože máme k dispozici rychlá auta, připojení na internet téměř všude a mobilní telefon, není nám to nic platné. Jak je možné, že naši předkové zvládali vše bez řečí a přitom vymoženosti dnešní doby k dispozici neměli? Odpověď na tuto zásadní otázku je jednoduchá. Uměli si dobře rozplánovat svůj čas! Každý máme k dispozici 24 hodin denně, ani víc, ani míň. Hospodařit s časem dnes umí jen málokdo, ale ten, kdo se s tímto problémem dokáže zdárně poprat, tak se stává opravdovým vítězem. Stačí opravdu málo a my vám objasníme, jak na to!

Organizace času – jak vše zvládnout? 

Graf pomůcky pro organizaci času

  

Z výše uvedeného průzkumu vyplývá pár zásadních věcí. Tou hlavní je, že pokud si chcete dobře organizovat čas, musíte si jej umět správně rozplánovat. Přestože lidský mozek má obrovskou kapacitu, těch každodenních starostí a problémů je tolik, že nemůžeme myslet na všechno. Proto přichází na řadu tzv. „pomocníci“, kteří nám ulehčí od toho, abychom si museli pamatovat veškeré pochůzky a úkoly. Které pomůcky patří mezi nejoblíbenější a nejvíce využívané v oblasti time managementu a kterým z nich se lidé obloukem vyhýbají ať už z důvodu předsudků nebo o nich prostě neví? Samozřejmě první místo obsahují klasické papírové diáře. Jak se říká „Co je psáno, to je dáno“, a v případě diářů toto tvrzení platí dvojnásob. Samozřejmě že s nástupem mobilů a chytrých telefonů převážně mladší generace postupně přechází z papírové formy na formu digitální. Je tedy nasnadě, že hned na druhé příčce se často umisťují kalendáře nebo diáře v mobilních telefonech. Má to samozřejmě tu výhodu, že pokud se vámi zadaný úkol blíží, mobil vás na tuto skutečnost upozorní. Třetí nejpočetnější skupinou jsou lidé, kteří se spoléhají výhradně na vlastní paměť. Toto řešení je skutečně odvážné, ale troufám si říci, že ne příliš výhodné. Jsme jenom lidé a může se stát, že v přemíře malicherných povinností můžeme z hlavy vypustit některý důležitý úkol, což se nám může v mnoha situacích vymstít.

Naučte se říkat NE!

Ze začátku se vám to možná bude zdát trochu sobecké, ale vězte, že činnosti, které děláte za jiné lidi, vám zabírají spoustu drahocenného času, který potřebuje hlavně pro zvládnutí svých úkolů a povinností. Netvrdím, že musíte odmítat všechny a všechno. Zkuste se ale zamyslet, zda pomoc, o kterou vás druzí žádají, skutečně tak nutně potřebují. Možná přijdete na to, že někteří jen využívají vaši dobrotivost a takovým lidem nesmíte podlehnout, protože pak jim budete „drobné laskavosti“ muset prokazovat kdykoli, kdy si o pomoc řeknou.

Práce ve stresu

Pro někoho je určitá dávka stresu spíše hnacím motorem k lepším výsledkům, jiný se naopak pod jeho tíhou hroutí. Zvažte sami, do které z těchto dvou skupin se řadíte. V tomto případě je potřeba upozornit na to, že občas se lidé ve stresových situacích chovají zbrkle a nerozvážně a může nastat situace, kdy opomenou vykonat důležitý úkol, na který se třeba připravovali delší dobu. Jak můžete předcházet stresu? Existují na to různé metody, avšak jednou z nich je právě plánování svých povinností a úkolů tak, abyste si svou činnost rovnoměrně rozložili a tím pádem se nedostali do časového presu, který je rychlým a účinným spouštěčem stresu.

Žrouti času!

I když dodržujete svůj časový harmonogram, používáte diář a nenecháte se od kolegů v práci zneužívat k tomu, abyste za ně vykonávali jejich pracovní povinnosti, může na vás číhat ještě jeden strašák, který se vás bude snažit pozvolna a nenuceně okrádat o drahocenný čas. Mezi takzvané „strašáky“ patří žrouti času, se kterými se setkáváme téměř denně. Můžeme mezi ně zařadit hned několik věcí: facebook, počítačové hry, televize atd. Sáhněte si do svého svědomí a kriticky si spočítejte, kolik času denně trávíte těmito činnostmi?

Čas na změnu

Doufám, že vás tento článek inspiroval alespoň k tomu, abyste se zamysleli nad tím, jak efektivně svůj volný čas trávíte a jakým způsobem řešíte jeho nedostatek. Pro inspiraci se můžete podívat na krátké video, které vám poskytne účinný návod, jak docílit toho, abyste svůj čas ovládali vy nikoli, aby čas ovládal vás. 

 

 

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 16.01.2014 přečteno 3321x