Čas najít si práci

Období prázdnin a dovolených je bohužel za námi, ale nadchází doba nová, a to konkrétně čas najít si novou práci.

 

Nebyli jste v červenci a srpnu úspěšní? Přepadla vás deprese a chmurné myšlenky z toho, že si novou práci nikdy nenajdete?

 

Nezoufejte, vše se od září začíná obracet k lepšímu a my vám poradíme, jak na to! 

Nejlepší doba? Září a leden!

Přes léto bývá velmi obtížné se někde uchytit na stálo, protože většina firem si na prázdniny hledají pouze záskoky v podobě brigádníků a v mnoha případech dokážou pokrýt prodlevy v pracovních místech svými lidmi. V letních měsících totiž nebývá takový nápor, jako je tomu přes rok. Výjimku však tvoří takové firmy, jako jsou cestovní kanceláře a hotely. Zde je naopak provoz živější než ve školním roce.

 

Jak se na hledání práce tváří personalisté a jak zní jejich doporučení? Pan Luboš Rejchrt, který je ředitelem personální agentury Grafton Recruitment tvrdí, že „ideální období pro nástup do nového zaměstnání je především v lednu a v září.“ V těchto obdobích, stejně jako ve škole, začíná nové pololetí a ve firmách nabíhají nové cykly s mnoha požadavky, které je potřeba splnit a na splnění úkolů jsou třeba lidé (zaměstnanci).

Jak to vypadá s nezaměstnaností?

Pro mnohé asi bude zajímavým zjištěním fakt, že i přesto, že si v létě lidé hledají práci v různých firmách obtížněji, přesto přes letní měsíce nezaměstnanost výrazně klesá. Tento jev můžete vidět i v následujícím grafu.

 

Důvod je prostý, nastává období sezonních prací a brigád, takže většina lidí uplatnění najde, přestože to není v jejich oboru a jedná se pouze o práci na určitou dobu. Mezi tyto přivýdělky patří především práce v zemědělství, jako je sběr různých plodin, stánkový prodej, hlídání dětí, animátorská činnost a především mladé lidi láká pracovní zkušenost v zahraničí, ať už jde o zlepšení jazykových dovedností nebo poznání nových lidí a odlišné kultury.

 

Graf nezaměstnanost v Česku

Zdroj: MPSV

Pohovory ve výpovědní době

Může nastat ještě taková situace, kdy se nacházíte ve výpovědní době, a zaměstnavatel vám nechce dát volno. Pozor! Ze zákona máte nárok na to, abyste mohli čerpat pracovní volno na hledání nového místa. Všechny potřebné informace naleznete v zákoníku práce, konkrétně v paragrafu 199. Zákoník totiž tento čas potřebný pro hledání nové práce definuje jako „jinou důležitou překážku v práci“. Nezáleží ani na tom, zda zaměstnanec podepsal pracovní smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou. Nárokování pracovního volna bývá zpravidla stanoveno na dobu jednoho půldne v týdnu.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 18.10.2013 přečteno 2641x