Pracovní dress code

Po příchodu velkých zahraničních firem k nám přišlo několik novinek.

 

Nejenom třeba velké kanceláře, jako je tzv. open office, ale také dress code.

 

Jaké jsou jeho stupně a pravidla? To se dozvíte v následujícím článku.

Co je dress code?

Pojmem dress code rozumíme pravidla a doporučení pro zaměstnance, ale také pro samotné představitele firmy ohledně oblékání a stylingu. Dress code nám říká, jaké oblečení a doplňky zvolit pro různé (v tomto případě pracovní) příležitosti, abychom byli vhodně oblečení k dané situaci. Může se jednat o psané pravidla jednotlivých společností, ovšem velmi častěji se jedná o nepsaná pravidla, o kulturu odívání.

 

Jestli ve firmě dress code funguje, můžeme bez nejmenších problémů rozpoznat hierarchii ve společnosti. Tedy který člověk je manažer, obchodní zástupce, technici nebo třeba řemeslníci.

 

Striktně předepsaný dress code bývá především ve větších firmách, kde je zanesen i do pracovní smlouvy a musí být bezpodmínečně dodržován. V menších firmách většinou nebývá tak striktní, díky čemuž může docházet k různým nedorozuměním.

Základní styly

Mezi tři základní podnikové styly patří následující:

 

  • Business: pracovní formální styl (Strict dress code)
  • Business Casual: pracovní neformální styl
  • Casual: neformální styl

Business (Strict dress code)

Pokud budete muset chodit do práce v tomto stylu, budete muset v šatníku najít opravdu elegantní kousky oblečení. Nosit ho musí převážně vysoce postavení manažeři, právníci nebo třeba finančníci. Co to znamená pro muže? Jednoznačně oblek v tmavé barvě a světlá košile, naprosto nezbytná je také kravata a černé (často kožené) boty.

 

Ženy si musí do svého šatníku zahrnout sukňové kostýmy se světlou halenkou. I když se to v současnosti ženám nelíbí, k business stylu patří také neodmyslitelně silonové punčochy v kombinaci s botami na podpatku s uzavřenou špičkou. Podpatky by měly mít výšku mezi 2 – 6 cm. Šperky pouze decentní.

Business Casual

Business Casual se používá v menších firmách nebo třeba na úřadech. Jedná se o trochu mírnější variantu. Muži obléknou kalhoty (ne džíny), košili či polokošili. Kravata již není nutná.

 

Pro ženy by mělo být vodítkem to, že musí mít zakryté ramena. Sukně by měla mít přiměřenou délku. Neukazovat tedy celé nohy v minisukni.

Casual

Casual přesně neurčuje, jaké oblečení si máte vzít, ovšem mělo by být přiměřené vaší profesi.

 

Jako další a také nejpřísnější se uvádí uniformy. Je jasné, co tento pojem představuje. Proč se uniformy vlastně používají? Důvod je jednoduchý. Uniformy napomáhají k vytváření a udržování image dané společnosti.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 06.08.2014 přečteno 6881x