Kariéra vs. rodina

Všichni si svou budoucnost malujeme růžovými barvami. Chceme vystudovat prestižní školy, získat dobré pracovní místo, vydělávat spoustu peněz a postupně si budovat kariéru. Vyhlídky jsou to pěkné, ale jaká je skutečnost?

 

Dříve či později přicházejí do života také děti a nastává dilema. Věnovat se naplno rodině nebo si dál rozvíjet svou pracně vybudovanou pozici?

Výkonný zaměstnanec nebo dobrý rodič?

Mnoho lidí řeší dilema, zda vůbec a kdy si pořídit dítě. Někdo je toho názoru, že by si žena měla do svého třicátého roku života pořídit první miminko, a to z důvodu možných zdravotních komplikací v pozdějším věku. Zde se ale dostáváme do hlavního rozporu, a tím je zásadní rozhodnutí, jestli si dítě opravdu pořídit tak brzy nebo se věnovat kariéře a na mateřství pomýšlet až v období, kdy člověk dítě dokáže dostatečně finančně zabezpečit. Z dostupných informací je více než patrné, jak obtížné je sehnat v dnešní době zaměstnání. Mnoho firem ze začátku dává svým zaměstnancům pracovní smlouvu na dobu určitou, většinou na jeden rok. Pokud by žena v pracovním poměru na dobu určitou otěhotněla, přináší ji to spoustu rizik ať už s čerpáním nemocenské nebo mateřské

 

Graf dítě vs. kariéra

Zdroj: www.rodina.cz

  

Ve výše uvedeném grafu můžete vidět výsledky průzkumu, jak by toto dilema – práce nebo dítě – vyřešily mladé ženy (studentky), které ještě děti nemají, a co by jim navrhovaly jejich matky. Nejvíce odpovědí, ať už ze strany studentek nebo jejich matek, získala možnost „dítě ano, doma být nejvýše dva roky a v průběhu mateřské dovolené vykonávat alespoň částečně nějakou profesi“. Výše mateřské dovolené není nijak závratná. Sami si ji můžete orientačně spočítat prostřednictvím následujícího odkazu.

Rozhodování o narození dítěte

Graf rozhodování o narození dítěte

 Zdroj: www.demografie.info

 

Kdo by měl rozhodovat o tom, kdy se dítě narodí a kdo s ním bude doma? Z grafu můžete vidět rozdíly mezi odpověďmi jednotlivých skupin lidí, a to konkrétně svobodných a bezdětných, manželů s dětmi a manželů, kteří již žijí bez dětí. Ve většině případů by ale zvítězil názor takový, že by měli o tomto rozhodnutí partneři vyjednávat společně. Nejvíce nakloněni k této variantě je skupina svobodných a bezdětných lidí.

Kdo dítěti obětuje svou kariéru?

Existuje mnoho názorů na tohle téma. Někteří tvrdí, že doma s dítětem by měl zůstat ten z rodičů, který vydělává méně peněz a je jedno, zda to bude otec nebo matka. Další skupina zastává takové stanovisko, že za každých okolností by do tří let měla s potomkem doma zůstat jeho matka, protože se tím podpoří vazba mezi nimi. Samozřejmě, že tato druhá, v mnoha směrech konzervativnější skupina lidí, považuje matky, které se dětem nevěnují 24 hodin denně a zvolí raději zaměstnání, za špatné matky. Na tyto ženy se pak snáší vlna kritiky ohledně toho, že nejsou ochotny svým ratolestem podřídit celý svůj život a veškerý volný čas.

 

Někdy se partneři domluví na tom, že s dítětem zůstane doma otec, ať už vydělává víc kterýkoli z rodičů. Nikde není psáno, že s dítětem musí být většinu času pouze matka. I otcové dokáží překvapit a být dobrými a starostlivými rodiči, mnohdy i lepšími, než by kdy byly na jejich místě některé matky.

Co na to psycholog?

Dle psycholožky Marie Hlaváčkové, je pro dítě do tří let matka významnějším rodičem. Během těhotenství se mezi matkou a dítětem tvoří zvláštní pouto, které je v mnoha ohledech velmi specifické. Dítě si k matce vytváří citový vztah a jejich vzájemné pouto dítě ovlivní do dalších let jeho života. Určitě není nutné vzdávat se kvůli dítěti svého života. Samozřejmě je potřeba některé věci miminku přizpůsobit, ale pracovat se dá například i z domu. Když bude potřeba, babičky určitě rádi vnoučka nebo vnučku pohlídají, aby si rodiče mohli na chvíli odpočinout a věnovat se sobě nebo svým koníčkům a přátelům.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 29.01.2014 přečteno 3641x