Práce po padesátce

Ztratili jste práci pár let před odchodem do důchodu a bojíte se, že už do penze novou nezískáte a pak budete několik desítek let živořit s minimem. Poznáváte se v tom? Nejste rozhodně sami.

 

V celé ČR hledá obrovské množství důchodců a lidí nad 50 přivýdělek anebo stálou práci. Jenže nabídek je velmi málo a je potřeba znát spoustu informací. 

 

Jaké jsou největší výhody a nevýhody zaměstnanců nad 50 - neboli na co si dát pozor u pohovoru? Jak se vám bude počítat důchod, když budete nějakou dobu před odchodem do něj bez práce? A hlavně - jaký je nejlepší postup na získání práce v tomto věku?

 

Nemusíte propadat beznaději, všechny otázky vám zodpovíme a poradíme, jak nejlépe najít práci anebo přivýdělek, případně jak si počínat v situaci, kdy se žádná práce nenaskytne.

 

Co je důležité říct hned na začátku - nepodléhejte panice. Mnoho lidí stále žije v omylu, že se důchod vypočítává z posledních deseti let před odchodem na odpočinek. Ale není to pravda - penze se vypočítává od r. 1986 do posledního roku aktivního zaměstnání. A pokud namítnete, že v roce 68 byly platy několikanásobně nižší - nebojte, i na to zákon pamatuje. Mzdy se přepočítávají určitým koeficientem tak, aby odpovídaly dnešním výplatám.

Zkuste nové i zažité postupy, které vás ale mohou často překvapit svou účinností.

1. Zeptejte se známých, příbuzných, kamarádů, bývalých spolužáků. Divili byste se, jak často někdo bude vědět o skvělém místě přímo pro vás
2. Klidně vezměte i práci, která není úplně ideální. Může být prozatímní a vy nadále můžete chodit po pracovních pohovorech. Potencionálním budoucím zaměstnancům tak ukážete, že jste aktivní a ochotní opravdu pracovat, i když to není zrovna vysněná práce. Navíc získáte další zkušenosti, které se nikdy neztratí. 

3. Využijte volný čas na vzdělávání, máte více možností:

 

  • Bezplatné rekvalifikační kurzy a různé programy by vám měli nabídnout přímo na vašem úřadu práce.
  • Je možné přihlásit se na univerzitu třetího věku. Ta je ale spíše užitečná z dlouhodobého hlediska a navíc není tak jednoduché se tam dostat, někdy je větší poptávka než nabídka.
  • Evropský sociální fond a Úřad práce ČR se spojili a vznikl projekt Začínáme po 50. Tento program probíhá již od roku 2012 a pomáhá vytvořit několik desítek nových míst speciálně určených pro zaměstnance nad 50 let. Navíc vás provede krok po kroku a naučí vás spoustu nových, potřebných dovedností.

 

4. Naučte se kvalitně používat internet a využívejte pracovní portály. Jelikož čtete tento článek, bod č. 4 jste už nejspíše zvládli, pokud vám ho ale vytiskl nějaký známý nebo příbuzný, je to pro vás možná nejdůležitější úkol. V této době už osobní návštěvy personálních společností nemají většinou žádný efekt, vše probíhá formou emailů, případně telefonátů. Osobní schůzka přichází na řadu až ve chvíli, kdy jste se probojovali do užšího kola výběru.

 

Jak si zlepšit svoji šanci na získání práce?

1. Ze zákona nemusíte uvádět věk v životopise a na osobním pohovoru se odbourává nedůvěra a zbytečně stereotypy snáze než přes email.

2. Přistupujte k situaci pozitivně
Víme, že tato rada zní jako typické klišé, ale opravdu z vás vyzařují vaše emoce, zejména když se nehlídáte a jste nervózní (například na pohovoru). Pokud budete sebejistí a budete věřit v dobrý výsledek, na každého personalistu zapůsobíte výrazně lépe, než když budete sedět jako "oukropeček" a bude zřejmé, že si ani na vteřinu nemyslíte, že vám to vyjde.
Uvědomte si, že některé firmy naopak upřednostňují zaměstnance nad 50. Mimo jiné také proto, že mohou získat státní příspěvky z Úřadu práce za zaměstnání uchazeče z ohrožených skupin z pracovního trhu.
3. Napište si všechny pracovní přínosy, které můžete poskytnout zaměstnavateli na rozdíl od mladých a nezkušených pracovníků:

 

  • zejména zkušenosti z mnoha firem;
  • zodpovědnost, spolehlivost;
  • nadhled;
  • v zaměstnání zřejmě budete chtít zůstat co nejdéle, oproti mladým absolventům, kteří podle statistik do roka opouští první zaměstnání;
  • vyšší loajalita k zaměstnavateli.

 

Nezapomeňte, že jste v nevýhodě už proto, že někteří mladší šéfové můžou mít zažité předsudky proti starším zaměstnancům (například pomalé tempo zaučování, neochota měnit naučené zvyklosti, neznalost IT a jazyků, zvýšená pravděpodobnost nemocenské). Najděte si body, které můžete vyvrátit a zaměřte se na ně preventivně a začněte o nich mluvit sami od sebe. Mnoho personalistů se na ně nezeptá, budou se bát podezření z diskriminace, ale to neznamená, že si je třeba tajně nebudou myslet. Proto tyto stereotypy vyvraťte aktivně sami hned, jak se naskytne vhodná příležitost.

A co dělat, když nic nepomáhá?

Pokud i přes všechny rady stále není možné sehnat práci, zkuste zauvažovat o "předdůchodu" - předčasném důchodu. Ne každý si to může dovolit, záleží na tom, kolik máte ušetřeno na důchodovém pojištění. Na předdůchodu si můžete také přivydělat, jen ne na hlavní pracovní poměr, to byste o státní podporu přišli. Doporučujeme uzavřít spíše Dohodu:

 

  • Dohoda o provedení práce: smíte na ni odpracovat max. 300 hodin ročně a zdravotní a sociální platíte až při výdělku nad 10.000 Kč/měsíčně.
  • Dohoda o pracovní činnosti: lze odpracovat až 20 hodin týdně (cca okolo 1000 hodin ročně) a zdravotní a sociální platíte již nad 2.500 Kč/měsíc.

 

A nevěšte hlavu, i když se dlouho nepovede najít práci. Pokud je vám do 55 let a jste registrovaní na Úřadu práce, jeden rok bez zaměstnání se vám nebude započítávat do výměru penze. A nad 55 let jsou to dokonce až tři roky. Navíc každá další doba strávená na rekvalifikačních kurzech se vám opět nebude počítat.


Nejste si jistí, jestli se vám více vyplatí jít do předčasného důchodu a zkusit hledat brigádu, anebo si počkat, zda najdete práci na plný úvazek a riskovat možné rozmělnění penze? Poradí vám na speciální telefonní lince České správy sociálního zabezpečení (257 062 869). Ta vznikla přímo kvůli poradenství u složitých případů a můžete si zde zažádat i o výpočet důchodu. Pokud budete mít zájem o více informací, stačí se objednat na osobní schůzku, dodat konkrétní podklady a zjistíte, jaká volba pro vás bude nejvhodnější.

 

Nabídka práce 50+ a pro seniory ZDE>>

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 16.06.2016 přečteno 15096x