Online nástroje, které usnadní práci z domova - část 1.

Máte svou první zkušenost s home office a nevíte si moc rady, jak si celou komunikaci ve svém týmu usnadnit? Práce z domu může být i velmi efektivní. Stačí začít používat správné nástroje, které pomohou k lepšímu výkonu a organizaci práce, ať už jste nyní v domácím prostředí nebo v budoucnu budete zase v kanceláři. 

Efektivní komunikace

Domluvte si s kolegy, prostřednictvím jaké aplikace budete spolu komunikovat. Posílání e-mailu je také možnost, ale mnohem rychlejší jsou tyto programy:

 

  • Slack - jeden z nejoblíbenějších interních firemních komunikačních nástrojů, který je navíc snadno ovladatelný. Umožňuje soukromé chaty mezi členy společnosti, otevřené skupiny i soukromé skupiny pro komunikaci v týmu. Dále lze prostřednictvím tohoto nástroje sdílet soubory a propojit se i s jinými aplikacemi, jako je například Google Analytics, Google Disk, Trello nebo Outlock. Má také svou mobilní aplikaci. 
  • Telegram, WhatsApp, Messenger - další z oblíbených komunikačních aplikací. Výhodou je, že lze vytvořit skupinové chaty pro jednotlivé projekty, posílat soubory, lze používat i z počítače a kompletně ukládá historii zpráv.
  • Hangouts od Googlu - jeho výhodou je plné ukládání historie a snadné volání i ve větší skupině.
  • Microsoft Teams - umožňuje týmové chatování.

 

Tip! Vytvořte si speciální chatovací skupiny k jednotlivým projektům :-)

 

Online nástroje

Konferenční hovory, volání a videohovory

Google Meet / Hangouts

S tímto nástrojem můžete uskutečnit prezentaci, přednášku či schůzku online.

Jak na to? Vytvořte událost v Google kalendáři a klikněte na tlačítko přidat videohovor. Prostřednictvím políčka hosté přidejte účastníky události a rozešlete jim pozvánky. Služba Google Meet je dostupná pouze pro předplatitele GSuite. 

Slack

Usnadňuje nejen komunikaci v týmu formou chatu, ale také se dá využívat pro hovory či videohovory.

Jak na to? Spusťte kanál zpráv u osoby, které chcete volat a klikněte na ikonku telefonu či kamery. 

Skype

Skype není jen pro chatování a volání si se svými přáteli či rodinou. Velkou výhodou je možnost využití sdílení obrazovky. Takže se svými kolegy se můžete během videohovoru zároveň oba dívat na daný projekt.

Jak na to? Spusťte videohovor, tak jak jste běžně zvyklí. Jakmile se Vám během hovoru obětí ikona tří teček (pravý dolní rok), tak na ni klikněte a vyberte z menu ikonu s názvem Screen sharing.

Facebook Messenger

Můžete prostřednictvím messengeru nejen psát, volat ale také vést videohovory.

Jak na to? Vytvořte v Messengeru skupinovou zprávu - pojmenujte ji a klikněte na ikonku kamery vpravo nahoře.

 

Online nástroje

Řízení a organizace projektů

Asana

Výborná aplikace na řízení práce, ve které si můžete vytvořit vlastní projekty a týmy. Každý pracovník v týmu vidí své rozvržení práce, můžete přiřazovat úkoly, podúkoly atd.

Trello

Tento nástroj je určený pro týmovou práci. Vypadá jako velká tabule, na kterou můžete přidávat karty pro projekty nebo jednotlivé úkoly. Velkou výhodou je to, že máte pohromadě všechny podklady ke každému projektu a víte, kdo na čem pracuje. Má dostupných spoustu rozšíření

Freelo

Tato česká alternativa Trellla umožňuje komunikovat, sestavovat seznamy úkolů, diskutovat a sdílet všechny potřebné dokumenty.

Google Keep

Je výborná aplikace na zaznamenávání vašich nápadů a úkolů, které nechcete zapomenout. Výhodou je to, že funguje jak na mobilu, tak na počítači a zaznamenávat můžete i pomocí hlasu.

Sdílení dokumentů

GoogleDocs

Velkou výhodou google docs je to, že můžete pracovat na jednom dokumentu, který je dostupný všem a nemusíte se tak zbytečně ztrácet ve spoustě emailů a různých verzí jejich příloh. Vytvářet můžete jak textové dokumenty, ale také tabulky a prezentace.

 

Jak na to? Klikněte na modré tlačítko sdílet (vpravo nahoře), zobrazí se Vám sdílení, klikněte na rozšířená nastavení a vyberte způsob sdílení. Můžete sdílet jen odkaz nebo třeba v nabídce přístup zvolit oprávněné pro ostatní kolegy - pouze čtení, komentování nebo upravování souboru.

 

Zaujaly vás naše tipy na užitečné online nástroje? Další vám představíme v následujícím článku, tak mrkněte :-)

© Alexandra, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 06.04.2020 přečteno 1519x