Dárky na pracovišti? Nelehký úkol

Vhodně zvolený dárek není pro každého samozřejmostí. Existují lidé, pro které není žádný problém vybrat originální a vhodný dárek pro kohokoliv.

 

Pakliže se ale ocitáte v kůži zaměstnavatele, který má obdarovat své podřízené, nebude to mnohdy až tak lehký úkol. Zde je potřeba dát si pozor na spoustu detailů a drobností, neurazit, nezesměšnit, ale naopak potěšit a příjemně překvapit.

 

Nevíte si rady? Zkuste si přečíst náš článek k tomuto tématu, a možná vás obdaří dobrým nápadem na pěkný vánoční dárek. 

Projevte vděk svým zaměstnancům

Ač se to zdá jako klišé, tak vánoční dárky z rukou zaměstnavatele mohou udělat divy. V předvánočním období je většina z nás plná radosti, očekávání a možná se u některých objeví i náznak nostalgie a sentimentu. Pakliže máte mezi sebou nevyjasněné pracovní spory, čas adventu není ta pravá doba, kdy byste tyto problémy měli řešit. Naopak se snažte svým zaměstnancům poděkovat za práci a úsilí, které v daném roce vynaložili a obdarujte je nějakou drobnou pozorností. Věřte tomu nebo ne, ale i malá drobnost jako projev díků vykouzlí snad každému úsměv na tváři a pocit, že si jej někdo váží, a ocení jeho snahu a píli. V některých firmách je zvykem například to, že každý na vánoční večírek přinese menší dárek v předem dané cenové relaci a poté formou losování nebo náhodného výběru si pod stromečkem vyberou jiný. Lidé se u toho dobře pobaví a udělají radost malou pozorností svému kolegovi či kolegyni.

Jaké dárky preferovat?                  

Samozřejmě musíte brát zřetel na to, že v obdarovávání zaměstnanců či zaměstnavatele je zásadní rozdíl. U kolegy si můžete dovolit nějaký ten žertík, ale pakliže se rozhodnete potěšit nadřízeného, vybírejte uvážlivě a obezřetně. To samé platí i ze strany zaměstnavatele vůči zaměstnancům. Vybírat dárky pro blízké a příbuzné může být leckdy oříšek, a co teprve na pracovišti? Neberte tento nelehký úkol pouze jako povinnost, ale opravdu se snažte druhým udělat dárečkem radost.

 

Zkuste se inspirovat některými tipy z níže uvedených možností:

 

  • Vylepšení pracovního prostředí - Tyto dárky se týkají především zkvalitnění místa, kde v práci trávíte nejvíce času. Může to být například nová, pohodlnější židle, kvalitnější lampička, nový počítač a jeho příslušenství nebo také varná konvice či kávovar.
  • Zážitkové dárky – Mezi takové můžeme zařadit různé vouchery či poukazy na masáže, relaxaci, sportovní nebo kulturní akce apod.
  • Kosmetické balíčky – Na první pohled se může zdát, že tímto dárkem nelze nic pokazit, ale opak je pravdou. Každý člověk používá jinou značku a druh kosmetiky. Někdo může mít alergii a nesnášenlivost na některé složky běžně dostupných kosmetických přípravků. Takže s volbou tohoto typu opatrně!
  • Nový benefit – Zaměstnanci milují benefity! Proto například takovým příspěvkem na penzijní připojištění nebo novým služebním telefonem či dovolenou navíc rozhodně nic nezkazíte.

Čemu se raději vyhnout!

Pro každého může být nevhodným dárkem ledasco. Zkusíme se tedy zaměřit spíše na obecná doporučení, kterým typům dárků byste se měli raději vyhnout. Na prvním místě bychom rozhodně chtěli zmínit reklamní předměty. Mnozí lidé toto gesto mohou chápat jako urážku a utvrdit se v přesvědčení, že si jich zaměstnavatel dostatečně neváží. Lidé, kteří třeba pracují v různých obchodních řetězcích, kde se mimo jiné prodávají i potraviny, mohou chápat za nepatřičné třeba to, když je zaměstnavatel obdaruje dárkovým košem sestaveným z potravin, které patří mezi ty nejlevnější, špatně se prodávají nebo v tom nejhorším případě mají prošlou lhůtu spotřeby. Takových nevhodných dárků může být opravdu mnoho a je na každém, zda je pro něj prvořadá spokojenost jeho zaměstnanců nebo to, kolik může na koupi dárků ušetřit.

Pořadí vánočních dárků mezi firemními benefity

Graf firemní benefity

Zdroj: www.imi.cz

 

Pokud si prohlédneme graf výše, můžeme vidět, že vánoční dárky pro zaměstnance patří stále ještě k hojně uplatňovaným formám firemních výhod. Kromě obdarovávání svých podřízených by zaměstnavatelé neměli zapomínat ani na významné zákazníky či obchodní partnery. Zasláním poděkování s malou drobností určitě nic nezkazíte. 

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 15.04.2014 přečteno 5817x