Jaké otázky se nebojte položit na pohovoru - očekává se to od vás!

Na pracovním pohovoru jste vždy nervózní, přemýšlíte, co očekávat a připravujete se na otázky, které dostanete? Nezapomeňte ale, že pohovor není jednostranná záležitost - rozhodují se nejen personalisti, koho přijmou, ale i vy, jestli máte o dané místo zájem! Nebojte se zjistit, zda vám práce bude vyhovovat. Ptejte se na vše, co vás zajímá a co vám může přinést užitečné informace.

 

Doporučujeme vždy před každým pohovorem si vypsat 5 otázek k dané pozici i společnosti a ve výsledku můžete použít jen ty, které nebudou zodpovězeny v průběhu pohovoru. Dáte tak najevo zájem o pozici i sebejistotu, pocit, že znáte svoji cenu a nejste ochotní se nechat podhodnotit. Navíc, vhodně zvolené otázky vám můžou výrazně vylepšit profil a stát se pověstným "jazýčkem na vahách", naopak hloupě položená anebo žádná otázka může zničit váš těžce odpracovaný výkon.

Jaké otázky se od vás vyložené očekávají?

1. Jaká bude náplň mojí práce?
Nejdůležitější dotaz - ukazujete zájem o danou pozici, získáváte spoustu informací a dáváte najevo, že s danou pozici už vlastně počítáte.
2. Umožňujete anebo přímo podporujete profesní vzdělávání, případně kariérní postup?
Každý zaměstnavatel bude hodnotit velmi pozitivně vaši motivaci a zájem se zlepšovat. Naznačujete tím také, že počítáte v dané firmě zůstat dlouho. Tento typ otázky se doporučuje pokládat až na konci pohovoru, aby bylo jasné, že požadovanou kvalifikaci máte a ptáte se na další rozvoj.
3. Jaké schopnosti a zkušenosti by měl mít pracovník na této pozici, aby byl úspěšný?
Pokud se zeptáte na začátku pohovoru, budete vědět, co se od vás čeká a jakým směrem se prezentovat. Když zjistíte, že dané vlastnosti vůbec nemáte, alespoň to budete vědět hned na začátku a zbytek pohovoru už nemusíte být pod tlakem.

 

Lupa

Které otázky vám přinesou užitečné informace?

1. Z jakého důvodu opustil předchozí zaměstnanec tuto pozici?
Díky této otázce zjistíte, zda se zaměstnavatel nerozpakuje rozpustit pracovní poměr kvůli špatným výsledkům anebo pracovnímu pochybení, případně zda umožňuje svým zaměstnancům pracovní postup. Pokud jste záskok za mateřskou a počítají s vámi jen na dva roky, dozvíte se to také.
2. Umožňujete flexibilní pracovní dobu anebo práci z domova?
Tento dotaz samozřejmě pokládejte jen, pokud pracovní pozice umožňuje tyto benefity. Skladník anebo prodavačka nejspíše nebudou moci pracovat z domova :-).
3. Myslíte, že v něčem nesplňuji vaše požadavky, máte pochybnosti v některém aspektu mé kvalifikace?
Budete moci napravit potencionální negativní dojem, které jste mohli nevědomky vyvolat nějakou poznámkou a ani jste o něm nevěděli.

4. Kdo bude můj přímý nadřízený?
Zjistíte tak zaměření své budoucí práce. Jestli se hlásíte na asistentku a budete podléhat obchodnímu řediteli, budete se nejspíše orientovat na obchodní výsledky. Pokud ale bude vaším nadřízeným vedoucí personálního oddělení, budete pravděpodobně k dispozici lidským zdrojům.

 

Správná volba

A otázky, které vám přinesou body navíc?

1. Jak se hodnotí úspěch na dané pozici? Existují nějaké směrnice, případně jsou dané cíle, kterých mám dosáhnout?
2. Co se ode mě čeká ve zkušební době, k jakým úspěchům mám dospět?
3. Na webu jsem si přečetl informace o vaši firmě a zaujalo mě... Rád bych se dozvěděl více informací o...

Jaké otázky by naopak zaznět neměly?

1. Jaké jsou benefity k dané práci?
Přestože tohle zajímá každého uchazeče, personalisté jsou upřímně řečeno touto otázku už unavení. Navíc tím dáváte najevo, že vám nezáleží tolik na práci samotné jako na týdnu dovolené navíc. Co si ale budeme vykládat - podobné otázky provokují sami personalisté tím, jak prezentují nabízené pozice, a benefity dávají na první místo.
2. Můžu odcházet z práce dřív? Můžu mít volno toho a toho dne, přestože budu ještě ve zkušební době?
Právě si personalista pomyslel: "Tak tento si přišel jen sednout, počkat do konce pracovní doby a poté utéci co nejdříve domů." Neptejte se na dovolenou při pohovoru, přestože máte koupené letenky. Takové podrobnosti vyřešíte až budete mít jistotu, že o vás mají zájem. Podobnou otázkou odradíte každého personalistu.
3. To se opravdu může stát, že budu muset pracovat o svátcích?
Samozřejmě se klidně můžete zeptat na pracovní dobu a zvyklosti ohledně svátků a víkendů, ale formulujte opatrně, ať neuděláte negativní dojem.

 

Ups

A co zajímá každého, ale nikdo neví, jestli se zeptat - plat!

Obecně se očekává, že zaměstnavatel sám zmíní výši platu. Doporučujeme předem si zjistit průměrný plat ve vašem regionu na danou pozici a podle toho se orientovat. Pokud jej personalista nevysloví, nejlepší je zeptat se ve druhém kole - ukážete, že vás to zajímá, ale že vám více záleží na náplni práce, na kterou se dopodrobna vyptáte již v prvním kole. Pokud máte určitou představu, řekněte ji sebevědomě a případně podpořte tento návrh pár argumenty. Napište si dopředu, proč si tento plat zasloužíte a pokud to budou dobré důvody, určitě ho také získáte :-).

 

 

Přejeme hodně štěstí při pohovoru a napište nám  do komentu níže, které otázky jste použili a jestli vám to pomohlo získat práci :-).

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 18.04.2017 přečteno 5068x