Úřad práce: Co Vás čeká a nemine

Čeká Vás v nejbližší době cesta na Úřad práce, protože jste právě přišli o hlavní pracovní poměr? Nebo jste čerství absolventi škol bez praxe a nezbývá Vám nic jiného než se do této instituce registrovat?

 

Nebudeme Vám mazat med kolem pusy, jak je pobyt na úřadu práce kytičkový, ba naopak Vám v článku ukážeme i tu temnější stránku.

 

Problematika ÚP je mnohem komplikovanější, a proto se pokusíme vše shrnout alespoň v obecné rovině.

Co mě čeká na ÚP?

Dlouhá fronta naštvaných lidí a ne vždy příjemná paní, která se Vás snaží co nejdříve odbýt tím, že Vám předloží poměrně dost papírů na vyplnění. Když jí je odevzdáte, tak dostanete další stoh papírů, které si musíte nastudovat. Pokud si informace nepročtete a podaří se Vám porušit jejich podmínky → okamžitě Vás škrtají z evidence (nikoho nezajímá, že jste něco nevěděli).

Našel/a jsem si brigádu, můžu si přivydělávat a zůstat v evidenci?

Ano, samozřejmě můžete, ale není to jen tak. Jakmile podepíšete Dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo Dohodu o provedení práce (DPP), musíte to nejlépe ještě v ten den nahlásit na úřad popř. nejpozději v den nástupu na brigádu → jinak Vás škrtají z evidence.


Pokud se Vám naskytne možnost podepsat dohodu a jít ještě v daný den na brigádu, je potřeba ukázat DOHODU NA ÚŘADU PRÁCE ještě ten den. Jenže někdy to není možné, například dohodu podepíšete v úterý v 15:00 a na brigádu nastupujete o pár hodin později, na ÚP informaci nenahlásíte, protože není úřední den a jsou zkrácené úřední hodiny.


A CO TEĎ? Máme jednoduchou radu. V případě, že máte doma scanner, tak si dohodu naskenujte a pošlete ji jako přílohu paní úřednici. V horším případě musíte dohodu poslat doporučeným dopisem, abyste měli doklad o odeslání, kdyby se dopis ztratil. Nemáte scaner ani peníze na dopis? Pak zkuste najít někoho, kdo má trénované poštovní holuby. Nicméně tuto variantu nedoporučujeme, je nejméně spolehlivá.

Kolik si můžu měsíčně přivydělat, aby mě nevyřadili z evidence?

Od ledna roku 2015 je zvýšená minimální mzda. Pro Vás z toho plyne fakt, že si můžete vydělat max. 4 600 Kč (hrubého). Jakmile překročíte tuto částku, opět vás nemilosrdně vyhodí.

Jak na úřadě zjistí, že jsem si vydělal/-a více než můžu?

Jednoduše. Když paní úřednici předložíte podepsanou dohodu, tak Vám dá jistý formulář o měsíčním výdělku. Na začátku dalšího měsíce Vám jej paní účetní ve společnosti, kde jste pracovali, vyplní. Potvrzený dokument zase donesete na Úřad práce.

Pobírám peníze z ÚP, můžu pracovat?

Ne, to opravdu nemůžete. V případě, že pobíráte peníze, není možné, abyste si byť jen jednu korunu oficiálně vydělali. Jakmile úředníci zjistí, že jste si přivydělali, než byste řekli švec, přijdete o své dávky. Doporučujeme si hledat brigády až po skončení finanční podpory z ÚP, anebo v lepším případě si najděte hlavní pracovní poměr.

Je lepší pracovat na DPČ nebo DPP?

Z pohledu zákona je v podstatě práce na DPP nelegální zaměstnávání (platí pouze u agenturního zaměstnávání). Je to způsobeno tím, že neodvádíte sociální a zdravotní pojištění. Na DPP si můžete vydělat max. částku 9 999 Kč měsíčně, abyste nemuseli odvádět sociální a zdravotní pojištění. Dávejte si pozor, protože nesmíte oddělat více jak 300 hodin za rok.

 

Co z toho plyne? Pokud Vás někdo zaměstná na DPP a nepřekročíte tuto částku, můžete být vesele vedení na úřadu práce, protože jestli Vás někdo nepráskne, nemají moc šancí zjistit, že někde pracujete. Ovšem doporučujeme raději legální cestu ;-)

 

U DPČ je to jiné. Při výdělku nad 2 500 Kč za měsíc se Vám automaticky začne strhávat sociální a zdravotní 11 %. Pokud si například vyděláte 3000 za měsíc → odvedete státu 330 Kč. Výhoda je, že se Vám brigáda na DPČ poměrově počítá do odpracovaných let a na důchod. Jestli nechcete státu nic odvádět, hlídejte si výdělek do 2 499 Kč/měs.

Je lepší být samoplátce, anebo registrovaný na ÚP?

Nejdříve si řekneme co vůbec pojem samoplátce obecně znamená.


Samoplátce = každá osoba, která není registrovaná na Úřadu práce a platí si každý měsíc zdravotní pojištění v částce 1 242 Kč na pojišťovně.
Výhodou samoplátce je, že nemusí odvádět sociální pojištění v případě, že nepracuje na kteroukoliv dohodu. Nejásejte. Velkou nevýhodou neplacení sociálního pojištění je fakt, že přijdete o možnost získat příspěvky na mateřské dovolené popř. důchod. Tím, že nebudete registrovaní na ÚP, nejste limitovaní výdělkem 4 600 Kč/měs. Záleží tedy čistě na Vašem rozhodnutí, kterou cestou se vydáte.

 

Jak vidíte, problematika registrace na Úřadu práce je rozsáhlá. Cílem bylo Vám alespoň obecně vysvětlit či přiblížit každodenní situace, do kterých se dostáváte, pokud jste nezaměstnaní. Nicméně jsme Vás nechtěli vyděsit. Pobyt na Úřadu práce je přechodná doba, než získáte práci svých snů. :-)

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 27.05.2015 přečteno 16093x