Několik důvodů, proč pracovat v Amazonu

Přemýšlíte o práci v Amazonu, ale nemůžete se rozhoupat? Taky vás zajímá, jak to zde funguje s přestávkami, jak se zde dá najíst, co si vzít na sebe a jestli si v Amazonu rovnou můžete něco objednat se slevou :-)?

 


Alžběta Honsová, vám vše prozradí!

1. Jaký je největší bonus, tahák, který má nalákat lidi na práci v Amazonu :-)?

Určitě mzda, která je v porovnání s podobnými nabídkami práce nadstandardní – základní plat je 125 Kč/ hodinu hrubého, k tomu je 10% bonus za dobrou docházku a kvalitně odvedenou práci. Kromě platu ale Amazon také nabízí dopravu zdarma z více než stovky míst autobusem (z Prahy, Středočeského a Ústeckého kraje) nebo také přímým vlakem z Masarykova nádraží v Praze a dotované obědy na pracovišti, které tím pádem zaměstnance vyjdou na pouhých 25 korun. Pro spoustu lidí také může být zajímavý fakt, že se pracuje vždy jen 4 dny v týdnu a zbývající 3 dny jsou volné.

2. Pracuje u vás více zaměstnanců nebo brigádníků? Pro koho všeho je nabídka v Amazonu vhodná? Je práce vhodná i pro studenty?

Určitě je více těch, kteří pracují na plný úvazek, nicméně počty brigádníků jsou také vysoké. Nabídka brigád stoupá společně s nástupem tzv. sezóny, což je v případě Amazonu období června a pak od září až do poloviny ledna. Brigády jsou jednak na klasické směny (denní nebo noční) nebo jen víkendové, takže škola či jiné aktivity se určitě stíhat dají.

 

Pracoviště Amazon

3. Můžou zde pracovat i nezletilí brigádníci? Od kolika let je to možné?

Můžou zde pracovat brigádníci od 18ti let, to znamená, že i ke střední nebo vysoké škole by to neměl být problém.

4. Jsou víkendy a svátky povinné pro zaměstnance? Co když mám rodinu a chci s nimi trávit volné dny :-)?

Tím, že pracovní týden v Amazonu se liší v distribučním a reklamačním centru je daná i nutnost pracovat o víkendech a je možné, že vaše směna připadne i na státní svátek. V období největší sezóny je potřeba počítat s tím, že roste i počet lidí, které Amazon potřebuje na víkendové směny. Má to ale i svou kladnou stránku – peníze za přesčasy a další bonusy. Navíc pro brigádníky může být pohodlnější pracovat o víkendech nebo svátcích, kdy mají volno a nemusí spěchat ze školy nebo odjinud.

5. Pracuje se v Amazonu na páse? Jaké všechny pozice nabízíte? 

Na pásu se určitě nepracuje :-). Jedná se o nejmodernější sklad, který buď vyřizuje objednávky z celé Evropy (distribuční centrum) nebo reklamace již zakoupeného zboží (reklamační centrum). Pozice jsou proto různé a každý může postupně (podle šikovnosti) vyzkoušet mnohé.
 

Liší se také podle toho, zda jde o pozice při příjmu zboží do skladu – tady jsou lidi, kteří vykládají zboží na paletách a pak ho zadávají do systému a dále takzvaně „naskladňují“, případně připravují k přemístění na další pracoviště.
 

Pak jsou pozice při přípravě distribuce daného zboží podle objednávek zákazníků Amazonu. Zde se ta nejzákladnější jmenuje „picker“ a úkolem takového člověka je připravovat dalším kolegům zboží. Pak jsou pracovníci, kteří takto připravené zboží sortují a skenují a připravují kolegům baličům. Ti pak další zboží zabalí, oštítkují a připraví k expedici. A konečně pracovníci v expedici zboží zadají do systému a nakládají do kontejnerů či kamionů. Dále jsou tu lidé, kteří mají na starosti řešení různých problémů, které se v celém procesu vyskytnou (zboží nemá čárový kód, ztratilo se cestou, někdo ho ukradl) a pak také „ Counteři“, kteří se zabývají nepřetržitou inventurizací zboží, které je zaskladněno.
 

V reklamačním centru, které vyřizuje vrácené či reklamované zboží, jsou pozice, které mají na starosti hodnocení tohoto zboží – v závislosti na tom, co je potřeba zhodnotit jsou rozdělené také tyto pozice (hodnocení technického zaměření, hodnocení spotřebního zboží, hodnocení větších položek). Pak tu jsou opět lidé, kteří připravují nové zboží místo reklamovaného k expedici a řeší dopravu.
 

V obou provozech je určitě možnost dalšího kariérního růstu na pozice tzv „Couchů“, kteří mají pod sebou vždy skupinku pracovníků a vedou tak malý tým, pak Instruktorů (kteří zaučují). Atp.

6. Je zde možnost profesního postupu? Když nastoupím do skladu jako brigádník a budu šikovný, můžu počítat po škole s plným pracovním úvazkem? Případně i postoupit na vedoucí pozice?

Určitě – v Amazonu se dokonce přímo počítá s tím, že šikovní lidé nebudou dlouho setrvávat na jedné pozici a možnost dále se rozvíjet je opravdu veliká. Nejen, že můžete nastoupit na HPP, ale pokud budete šikovní, počítejte s postupem na vyšší pozice. Může se tak stát, že z vás po nějaké době bude manažer s vlastním týmem!

 

Práce Amazon

7. Plat je jedna z nejdůležitějších věcí - můžu ho ovlivnit, nebo je pevně daný? Nabízíte k platu i nějaké bonusy?

Základní sazba 125 kč na hodinu je daná, co může každý ovlivnit je onen 10% bonus – ten závisí na docházce a kvalitě práce. K platu získáte také benefity v podobě dopravy zdarma z mnoha míst po celém Středočeském a Ústeckém kraji, příspěvky na obědy a nabízíme také zvýhodněné volání od Vodafone.

8. Jak často bývají pracovní přestávky? Je nějaký rozdíl mezi brigádníky a zaměstnanci, co se týče přestávek?

Pracovní přestávky jsou v zákonem stanovené lhůtě, navíc má Amazon ještě další přestávky tak, aby měli lidé možnost si jít zakouřit nebo se občerstvit. Jen je třeba počítat s tím, že časy jsou pevně dané – vychází to totiž z plánu celé haly a tomu je potřeba se přizpůsobit.

9. Když půjdu do Amazonu na brigádu, mám si s sebou vzít svačinu, nebo je možnost využít nějakou závodní jídelnu?

Brigádníci mohou využívat jídelnu stejně jako zaměstnanci na plný úvazek. Svačinám samozřejmě nic nebrání – podle toho, kdo má jak velký hlad :-).

10. Pokud mám zájem jen o brigádu občas, například jednou týdně, je to možné? Nebo je nějaký minimální počet odpracovaných hodin?

Jsou možné i pouze víkendové brigády – větší poptávka po brigádnících je na podzim (před vánoční sezónou). Nabídka je tedy vhodná i pro studenty, kteří nemají moc času, pro rodiče na rodičovské dovolené, kteří se musí spolehnout na hlídání, pro aktivní důchodce i pro lidi, kteří mají další práci, ale mají zájem o další přivýdělek.

11. Mám si na sebe vzít nějaké pohodlné oblečení? Co byste mi doporučila?

Budete potřebovat zejména pohodlné boty, u většiny pozic se v průběhu směny budete pohybovat po ploše skladu – na některých pozicích se denně nachodí i 5 kilometrů. Oblečení můžete mít vlastní, takové, jaké je vám pohodlné. Pro práci ve skladu vyfasujete pouze jednoduchou a lehkou vestu.

12. Takže jsem dočetla až sem a mám zájem pracovat v Amazonu, co mám dělat teď :-)?

Teď už stačí jen zavolat na naši bezplatnou linku 800 856 856, nebo jít na stránku www.randstad.cz/amazon a zaregistrovat se prostřednictvím jednoduchého formuláře. Kolegové z náborového centra vám pak zavolají / napíší email a domluví vám termín pohovoru co nejblíže vašemu bydlišti.

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 22.03.2017 přečteno 7545x