Zámečník – svářeč

Zajímá vás, jak to v oboru zámečník chodí?

 

Našli jsem pro vás jednoho svářeče, který nám ochotně odpovídal na všechny základní otázky.

 

A možná budete opravdu překvapení, jak fajn job to je :-).

Co musí splňovat člověk, který se chce svářením – zámečnictvím živit, a jak ses k této práci dostal ty? 

Je potřeba vystudovat střední školu – obor zámečník. Já jsem ale trochu jiný případ. Od malička jsem bydlel v Prostějově, kde byl největší oděvní podnik v republice, takže jsem s vidinou jisté práce nastoupil na učiliště – obor mechanik šicích strojů. To jsem ale ještě netušil, jak bídný peníz tam ponoukali, což mě nakonec i přes hotovou školu odradilo a hledal jsem něco jiného. Pro práci svářeče musíte mít základní zkoušky dle norem, ZK 141 (Tig), 111 (elektroda), 135 (Mig). Ty se dělí ještě podle materiálu na obyčejné železo, nerez, atd. A ty jsme na učňáku všichni absolvovali. Takže jsem se podíval na internet a ozval se na první inzerát, který mě zaujal. Ve firmě si mě prozkoušeli a naznali, že jsem hodně šikovný :-). Takže mi ještě nabídli rozšířit si zkoušky na mezinárodní EN a podle ASME normy (pro Ameriku) a okamžitě zaměstnali.

 

Pracovní prostředí

Kde pracuješ teď a jak vypadá Tvůj pracovní den?

Pracuju pro holandskou firmu v Brně - Slatině. Vyrábíme cisterny pro strojové čištění odpadů a na odvoz chemických odpadů. Má pracovní doba trvá 8 hodin, ale uteče to hodně rychle. Začínám v 6 hodin ráno, kávičkou a pokecem s kolegy :-). Pracovat začnu pak až cca v půl deváté, svařuju, brousím, řežu materiály... Když potřebuju, odskočím si na cigárko. Děláme dost specifické výrobky, takže každou chvíli běhám za inženýry, protože ve výkresu buď něco chybí, nebo je něco špatně. Následuje obědová přestávka půl hodiny. Když mám na sváry ten den rentgen, tak musím nachystat pracoviště, aby se tam dostali s rentgenovým přístrojem. Pak už se jenom poklidí a o třetí hodině mizím domů. 

Co Tě na tvé práci baví nejvíc?

No, baví mě na tom hlavně to, že je vidět nějaký výrobek, který udělám, i když je to práce třeba na měsíc. Není to žádná série, ale kusová výroba, takže pokaždé něco jiného. Taky si můžu pro soukromé účely vyrábět různé designové záležitosti do bytu nebo i běžné, jako zábradlí, a všechno, co se točí kolem železa. No a mám výhodu že jsem při práci rychlý a přesto precizní. Takže, jak jsem už vzpomínal, místy se můžu opravdu flákat, nebo jen dělat, že něco dělám a práce mi i tak rychle uteče :-). A jako velké plus vidím i to, že i když dělám rukama, vydělám si tolik, co výš postavení lidi.

 

Designový radiátor

A naopak – nějaké mínus?

Práce je bohužel docela náročná na zdraví, pracuje se v hluku a smradu, navíc svařuju většinou v lehu hlavou dolů, což není příjemné. No a taky mě samozřejmě občas štve šéf, ale to je asi všude :-).

Jak jsi spokojený s platem? 

Nemůžu si stěžovat. V průměru mám 245 Kč/hodinu, takže měsíčně cca 31 000 Kč čistého. 

Zažil jsi někdy v práci vtipnou situaci?

No, jednou jsme udělali nádrž, která vážila 4,5t. Háček byl v tom, že jeřáb byl jen na 3,2t a my jsme nevěděli, jak to dostaneme ven, jenže to už byla ta nádrž hotová. Mistr hrdina se o to pokoušel s vysokozdvižným vozíkem, ale úplně to nevyšlo. Když ji chtěl zvednout, převážil se, zadní kola vylítla do vzduchu a nádrž se ani nehnula. Nakonec jsme museli vybourat vrata od haly, aby tam mohl najet autojeřáb a zvednout to na kamión. Bylo to v zimním období a venku asi -10, takže byla na hale zima jako venku a to už taková sranda nebyla.

 

Svářeč při práci

 

Tak co, nezkusíte být taky svářečem? Mimochodem, tento rozhovor byl udělán přes Messenger v pracovní době dotyčného svářeče :-) Pracovní nabídky zde >>

© Eliška, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 02.05.2016 přečteno 3581x