Buďte úspěšní jako Steve Jobs!

Závidíte úspěch lidem, jako je například Stave Jobs? Chtěli byste být jako on? Vlastně to není žádná věda… Nepotřebujete mít dva tituly před i za jménem, protože mnohem důležitější jsou jiné věci.

 

V tomto článku si můžete přečíst pár základních rad, jak dosáhnout úspěchu, třeba právě jako Steve Jobs!

Kdo byl Steve Jobs?

Určitě na světě neexistuje člověk, který by neznal Jobse, zakladatele společnosti Apple, která se již řadu let drží na světové špičce a konkuruje i takovým firmám, jako je např. Microsoft. Tento muž neměl žádné vysokoškolské diplomy, a přesto dokázal velké věci. Jak se mu to všechno povedlo?

7 pravidel podle Jobse:

Těchto sedm bodů, které si tu přečtete, nejsou výplodem mé fantazie, ale jedná se o fakta, která byla prezentována právě Stavem Jobsem a na nichž si tak moc zakládal a přisuzoval jim kořeny svého úspěchu.

V jednoduchosti je krása

Pokud už podnikáte, nebo se podnikat chystáte, pamatujte na to, že čím je produkt složitější, tím je pro konečné uživatele náročnější. Proč vymýšlet produkty s funkcemi, které nikdo nevyužije, ale zbytečně za ně platí? Je mnohem lepší, jak pro firmu, tak i pro zákazníka, aby byl produkt co nejjednodušší, a přinášel uživateli pouze to, co od něj čeká a co využije.

Dělejte to, co máte rádi

Chápu, že v dnešní době nezaměstnanosti a ekonomické krize, se lehce řekne „dělej to, co máš rád“. Ale zamyslete se sami nad jednou věcí, když děláte něco, co vás baví a naplňuje, určitě vykazujete mnohem lepší výsledky. Naopak když chodíte do práce, která vás nebaví, je to pro vás jen rutina, mnohdy i utrpení. Ale máte možnost volby, jen se nebát to vyzkoušet a uvidíte, že budete úspěšní.

Vychovejte si své zaměstnance

Už se vám již určitě mnohokrát stalo, že jste přišli do obchodu, kde první, co jste uviděli, byli znudění a nepříjemní zaměstnanci. V takovém případě se většina lidí otočí, odejde, a už se zpátky nikdy nevrátí. Jakmile vejdetedo prodejny Apple, přivítá vás příjemná obsluha, můžete si zde vyzkoušet produkt, který si chcete koupit, a hlavně vás nikdo do ničeho netlačí a ochotně vám poradí.

Inspirujte se!

Inspiraci pro své produkty, vedení lidí i celé firmy, hledejte všude kolem sebe. Propojte vaše skvělé nápady se zavedenými úspěšnými praktikami jiných, zkušenějších lidí. Nedělejte pouze to, co se všude píše nebo tvrdí, že takhle se to dělat má a žádná jiná cesta není. Buďte kreativní a lidé to ocení.

Nenechte se odradit neúspěchem 

Přestože Jobs pomohl společnosti Apple dosáhnout vrcholu, byl propuštěn. Ale nevzdal to a ve své tvůrčí práci pokračoval dál. Nemusí to být hned taková pohroma, jako je výpověď, ale může se vám stát, že se váš produkt nebude prodávat tak dobře, jak jste doufali. Zamyslete se nad příčinami neúspěchu a nad možnostmi, jak se těmto dopadům příště vyvarovat.

Inovujte!

StaveJobs vždy tvrdil, že inovace jsou základem úspěchu. To, že vytvoříte geniální produkt, ještě neznamená, že můžete usnout na vavřínech. Konkurence nikdy nespí, a vy proto musíte být vždy alespoň krok napřed. Pro příklad mohu uvést společnost Nokia. Ta se hřála léta na výsluní, ale díky tomu, že ignorovala technologický pokrok, tak ji předběhly i mnohem slabší firmy na trhu.

Žádejte o zpětnou vazbu

Málokdo vám dnes do očí řekne skutečnou pravdu. Začít však můžete u těch, kteří jsou vám nejbližší. Ptejte se své rodiny a přátel. Ti to s vámi většinou myslí dobře, a proto jim nebude činit potíže, říct vám pravdu. Nejhorší zpětná vazba je nezájem zákazníků a pokles tržeb, to už bývá většinou pozdě a napravit takovou chybu stojí mnoho peněz i času.

Vzdělání není všechno…

Ze všech stran je vám již od malička vštěpováno, že když se budete dobře učit, budete mít v budoucnu dobrou práci a vysoké výdělky. Je to ale skutečně pravda? Naučí vás ve škole, jak vést prosperující firmu a jak umět koučovat lidi? Existuje mnoho slavných a významných vědců, umělců nebo manažerů, kteří žádné prestižní univerzity nenavštěvovali, a přesto v profesním životě dosáhli nevídaného úspěchu. Jsou to například tito lidé: Steve Jobs, Henry Ford, Abraham Lincoln nebo Bill Gates.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 01.08.2013 přečteno 2952x