Stáže ve firmách – dobrý start!

Neustále si stěžujete, jak je složité sehnat praxi v oboru? Nikdo vás nechce zaměstnat, protože pro něj nejste dostatečně „kvalifikovaný“ kandidát?

 

Tak už nezoufejte, protože tohle je šance právě pro vás! Vyzkoušejte stáže ve firmách. Existují jak pro studenty, tak i pro mladé čerstvé absolventy, kteří si ne a ne najít místo v oboru. 

Pro koho jsou stáže určeny?

V první řadě je potřeba stáže rozdělit na dvě velké skupiny. Jedna skupina se týká stále ještě studentů. Registrovat se na tyto stáže mohou POUZE studenti, a to na stránkách https://www.stazepromlade.cz/. Je zde totiž nutné doložit potvrzení o studiu a další náležitosti, které jsou už společné se stážemi pro ostatní, tedy Ne-studenty.

 

Co se tedy týče ostatních zájemců o stáže, tak ti se mohou registrovat na stránkách https://www.stazevefirmach.cz/. Stáže, které nabízí tyto webové stránky, jsou tedy určeny primárně pro tyto cílové skupiny:

 

  • Absolventy bez praxe;
  • Nezaměstnané;
  • Osoby vracející se na pracovní trh (např. rodiče po mateřské dovolené);
  • Zaměstnané, kteří si chtějí prohloubit kvalifikaci.

 

A právě tyto stáže jsou realizovány Fondem dalšího vzdělávání, tedy příspěvkovou organizací Ministerstva práce a sociálních věcí. Celý tento projekt byl zahájen v červnu roku 2012 a těší se obrovskému zájmu uchazečů a spokojených stážistů.

Co je hlavním cílem?

Stáže ve firmách mají mnoho přínosů nejen pro uchazeče o dané stáže, ale i pro poskytovatele stáží, tedy konkrétní firmy. Stážista získá potřebnou praxi ve zvoleném oboru, ale hlavně mnoho cenných zkušeností a také certifikát o absolvování stáže, který mu lépe umožní získat práci. Naopak firmy, které stáže poskytují, získávají jedinečnou možnost vychovat si a zaškolit své možné budoucí zaměstnance. Náklady na stážisty jsou firmám propláceny z fondů Evropské unie.

Růst zájmu o nabízené stáže

Graf zájmu o nabízené stáže

Zdroj: www.stazevefirmach.cz

 

Největší zájem o stáže ve firmách je logicky v Praze, kde se soustřeďuje obrovské množství lidí a mnoho z nich je tu právě kvůli lepšímu pracovnímu uplatnění. Hned na druhém místě je kraj Jihomoravský, a to především kvůli městu Brnu, kterému se právem přezdívá „město studentů“.

 

Je zde situováno hodně vysokých škol, a proto není divu, že mnozí absolventi tu zůstávají i kvůli pracovním příležitostem. Bohužel spousta lidí má problém sehnat zaměstnání pomocí běžných metod, jako jsou inzeráty, úřady práce nebo i pracovní portály, a proto hledají alternativy ve formě stáží.

Zkušenost slečny Markéty 

„Asi jako každý jsem měla i já problém si najít práci. Vyzkoušela jsem tedy výše zmíněné stránky a zvolila si stáž v oboru mzdové účetní. Moc jsem od toho nečekala, mám k těmto věcem skeptický postoj. Po mých četných neúspěšných pokusech s rozesíláním životopisů firmám přes různé portály jsem byla velice překvapená, když mi bylo sděleno přijetí na stáž. Ve firmě, kde jsem měla stáž vykonávat, byli velice příjemní už na vstupním pohovoru, ale také po celou dobu výkonu mé stáže. Jednotliví lektoři se mě, jakožto stážistce, snažili co nejvíce vyjít vstříc a poradit mi vždy, když jsem něčemu nerozuměla. Díky tomuto přístupu jsem se toho naučila mnohem víc než ve škole, a získala jsem tak pojem o tom, jak to v takové účetní firmě chodí. Stáž proto mohu vřele doporučit všem zájemcům.“

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 26.07.2013 přečteno 7476x