Minimální mzda – ano nebo ne?

Aktualizováno 2022: Pokud nežijete na samotě u lesa bez kontaktu s okolním světem, tak vás určitě neminulo téma minimální mzdy.

 

Řeší ho nejenom běžní obyvatelé České republiky, ale také politici, podnikatelé nebo třeba i odbory. Hledají se nejrůznější řešení, které uspokojí všechny zúčastněné, avšak zatím bez úspěchu.

Co vše o minimální mzdě víme? Je vůbec správně nastavená?

Co to je?

Minimální mzda je nejnižší možná mzda, kterou zaměstnanec může dostat za vykonanou práci v pracovněprávním vztahu od svého zaměstnavatele. Většinou jde v Evropské unii o částku, která bývá polovinou průměrné mzdy. V Evropě vychází koncept minimální mzdy z Úmluvy č. 26 o zavedení metod stanovení minimálních mezd z roku 1928, která se v bývalém Československu schválila v roce 1950.

Ano nebo ne?

Minimální mzda je aktuální téma, které nemá uspokojivý výsledek, ale je potřeba tuto otázku v dnešní společnosti aktivně řešit. Státy přistupují každoročně k jejímu navyšování, protože jsou náročnější požadavky na životní minimum. Mnozí podnikatelé proti tomu protestují, protože jde z jejich pohledu o příliš rychlý postup, kterému se nejsou schopni přizpůsobit. Obě strany mají svůj kousek pravdy, jak to však s minimální mzdou postupuje reálně v průběhu let?

 

Od roku 1991 proběhla v roce 2021 již dvacátá třetí změna, na kterou se můžete podívat v grafu Ministerstva práce a sociálních věcí:

Graf: vývin minimálních mezd

 

V roce 2021 dosahovala minimální mzda 15 200 Kč na měsíc, což bylo v přepočtu 90,50 Kč na hodinu. To bylo o 13 200 Kč měsíčně více než v roce 1991. Když si porovnáme cenu třeba u poštovného za obyčejný dopis v tuzemsku, tak v roce 1992 stálo 3 Kč, zatímco v roce 2021 už se cena vyšplhala na 19 Kč.

Jak poroste minimální mzda v roce 2022?

Na rok 2022 se poslanci dohodli, že dojde k navýšení minimální mzdy na 16 200 Kč na měsíc, což je 96,40 Kč na hodinu. S tím souvisí i růst zaručené mzdy, která se stupňuje podle složitosti, namáhavosti a odpovědnosti, dělí se do 8 úrovní.

Jaká je alternativa?

Odpůrci minimální mzdy navrhují i nejrůznější alternativy. Jednou z nejvíce konverzovanou možností i pro české poměry je základní nepodmíněný příjem (také jinak občanský příjem nebo třeba garantovaný příjem). První zmínky o tomto návrhu padly už v minulém století v různých podobách od filozofa Bertranda Russella, socialisty Charlese Fouriera, teoretika liberalismu Johna Stuarta Milla nebo liberálního ekonoma Miltona Friednaman. Jde o systém sociálního zabezpečení, který by dával pravidelně dávky všem lidem (pracujícím i nepracujícím) bez jakýchkoliv podmínek. Zastánci doufají při zavedení navrhovaného systému ve zlepšení lidské důstojnosti, nebo třeba snížení administrativy.

 

Co si myslíte vy o minimální mzdě? Zdá se vám vzhledem k potřebám lidí v České republice dostatečná pro slušný život? Nebo byste radši volili jiný způsob pomoci od státu? 

© Martina, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 08.02.2018 přečteno 1528x