Rozhovor s developerem

Dnes jsme se zaměřili na ne zcela klasické zaměstnání. Schválně, kolik z vás zná nějakého developera?

 

Abychom Vám přiblížili, co asi taková práce obnáší, jednoho jsme se vyptali na spoustu otázek. A nejen na ty obecné, ale šli jsme i více na tělo ;-).

 

Vyzpovídali jsme pro vás (nejen) developera Zdeňka, který má momentálně rozdělaných několik stavebních projektů.

1) Ahoj, Zdenku, popiš nám, prosím, tvůj běžný den.

Ráno obvykle spěchám do kanceláře. Dopoledne vyřídím nezbytnou administrativu, pár schůzek s dodavateli, účastníky výběrových řízení, majiteli pozemků atd. Nějaký čas musím vyčlenit na řešení operativních problémů, účasti na kontrolních dnech na stavbách, schůzky na stavebních úřadech apod. V pozdějších odpoledních hodinách, kdy utichá běžný pracovní ruch, se snažím věnovat koncepční práci. V podvečer se minimálně hodinu věnuji sportu. Večer spěchám za rodinkou.

2) Jaké projekty máš momentálně rozjeté?

V této chvíli dokončujeme stavbu komplexu „U Venuše“ v Pavlově. Zajímavý projekt v srdci Pálavy. Jde o komplex 3 budov s 10ti apartmány a 5ti komerčními prostorami s rekonstruovanými vinařskými sklepy z 18. století.

 

Dál se věnuji projektu „Apollon resort“ v Lednici. Tohle je pro mne trochu netypická věc, protože nejsme v tomhle případě přímo stavebníci, ale vzal jsem na sebe smluvní odpovědnost jako šéf projektu. Je to zajímavá výzva, protože investor se na mně obrátil uprostřed stavby, já jsem mu předělal celou koncepci a cílíme na zcela jinou skupinu klientů než investor původně zamýšlel.

 

Hodně úsilí věnuju přípravě nového projektu v Brně, zatím má pracovní název „Jundrovské zahrady“. Bude rozdělen časově na 3 etapy, věřím, že první etapu stavebně zahájíme na jaře.

 

Cílem je vybudovat krásné bydlení pro rodiny s dětmi uprostřed jundrovských zahrad.

3) Přirostl ti nějaký projekt k srdci?

Všechny! Každý má svůj příběh. Neděláme jich mnoho a o to pečlivěji se snažíme dát každému projektu svoji vlastní myšlenku, nějakou přidanou hodnotu, snažíme se odlišit od ostatních. S komplexem „Pálavské vinohrady“ jsme získali titul Stavba roku JMK, věřím, že se to podaří i s „Venuší“. Projektům se pak věnujeme i po dokončení, jsme většinou pak správci těchto areálů.

4) Developer je tvé jediné zaměstnání? Je možné se zabývat pouze touto profesí nebo je to spíše „práce na půl úvazku“?

Ano určitě to je zajímavá a hlavně tvořivá práce na plný úvazek a to pro spoustu lidí i firem.

 

Já se ale zatím musím věnovat i jiným divizím a střediskům.

5) Chtěl jsi být vždy developerem anebo jsi měl i jiné cíle?

Dostal jsem se k tomu náhodou, jak už to v životě bývá. Je to delší příběh, kterým Tě nechci obtěžovat. Bohužel jsem během studií nebyl ten vizionář, kterýmu je jasný co chce v životě dělat. Omlouvám sám sebe tím, že jsem studoval ještě před revolucí a mně to tenkrát bylo vlastně fuk co studuju. Vy, mladší generace to máte v dnešní době mnohem více v hlavě srovnaný, víte co chcete, jste k tomu vychovávaní a to je strašně dobře!

6) Co je konkrétně na této profesi nejtěžší?

Zcela určitě nejtěžší a současně i nejméně zábavné na tom všem je - získat stavební povolení!

7) Co Tě na tom baví?

V každým případě mě to vnitřně naplňuje, protože si to vypipláš od úplnýho zrodu myšlenky. Souvisí s tím lokalita, nákup pozemků, přemýšlíš o koncepci, co vlastně chceš, pro koho, dáš dohromady zadání pro architekty, pak může vzniknout první architektonická studie, vizualizace, upravujeme to s architekty na papíře, dokud nejsme spokojení, pak Tě čeká mnohaměsíční až roční cesta přesvědčit úředníky, že je to ok a teprve pak se může začít stavět. Fascinující je na tom to, že hotová stavba bývá většinou ještě mnohem hezčí než ty vizualizace.

8) Momentálně nepanují vřelé vztahy veřejnosti k developerům. Můžeš říct proč?

Jasně, známe všichni mnoho případů z médií. Někteří developeři mají jediné kritérium svůj zisk a jdou do věcí, který do okolního prostředí nepatří. Někdy to prosadí silou přes protesty toho daného regionu.

 

Nás se to naštěstí netýká, naše projekty jsou opravdu menší, v rozmezí cca 40-80 milionů Kč. Ne že by to šlo vždy vše jak po drátku a všichni v okolí byli nadšení, že vedle nich budeme stavět, ale snažíme se se všemi, kterých se to týká komunikovat a hledat společná řešení.

9) Kdyby sis mohl vybrat jakoukoliv profesi, co by jsi chtěl dělat?

Pokud bych mohl ve svém životě něco změnit, tak bych začal hned tím studiem a vystudoval architekturu, chtěl bych mít teoretické znalosti o architektuře, znát více historii, ze které se dá těžit a inspirovat se. Chtěl bych umět kreslit. Pak bych pár let pracoval v nějakém slavném architektonickém studiu, prošel nějakou velkou stavbou jako projektant od počátku až po kolaudaci, a takto vybaven bych se mohl stát konečně skutečným developerem.

10) Může být developerem každý anebo člověk musí mít určité schopnosti?

Dneska je to opravdu tak, že když někdo něco profesně chce a dlouhodobě, trpělivě a cíleně za tím jde, tak toho dosáhne. Zní to jako klišé, ale prostě to tak je, věřte mi.

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 12.01.2015 přečteno 4638x