Běžný den stevarda/letušky

Opět budeme pokračovat ve zpovídání těch nejpovolanějších, kterými jsou zaměstnanci té profese, o které se chceme dozvědět co nejvíce.

 

Dnes je na programu dne povolání stewarda či letušky. Většina z nás se domnívá, že je jejich hlavní povinností procházet palubou letadla či lodi a nosit pasažérům jídlo, pití a být věčně milí a usměvaví. Jak je to ale ve skutečnosti? To a ještě mnohem více nám zodpoví Karel, který se věnuje tomuto povolání téměř rok.

Karle, co konkrétně tě na povolání stevarda v letadle zaujalo?

Popravdě vlastně sám nevím. Zdálo se mi to jako zajímavé povolání bez jakékoliv rutiny. Každý den jiný, létá se na různá místa, pracovní doba také není stále stejná. Asi mě už nebavilo pořád žít ve stereotypu. Musel jsem ale být hodně trpělivý – dostat tu práci mi zabralo téměř 2 roky úsilí a tvrdé dřiny. Výsledek ale stál za to. Svou vysněnou práci jsem získal a nyní jsem nadmíru spokojený. Co víc si přát.

Jaké podmínky jsi musel splnit, abys vůbec mohl vykonávat tuto profesi?

Podmínky se liší dle leteckých společností. Z těch nejzákladnějších to bude výška mezi 165 – 190 centimetry, schopnost plavat, výborná znalost angličtiny, čistý trestní rejstřík a reference. Dále potom udržování vzdělání stewarda, flexibilita a žít v lokalitě maximálně 90 minut od letiště v případě, že jsem zavolán v příslužbě. V neposlední řadě také dobrý zdravotní stav. Práce je to velmi zodpovědná a mnohdy také psychicky náročná, proto ta přísnější kritéria.

Jak probíhal pracovní pohovor a jaké firma uváděla požadavky na své budoucí zaměstnance?

Pracovní pohovor sestával z několika různých aktivit, skupinových i individuálních a vždy byl přítomen pozorovatel, aby uchazeče zhodnotil. Základy matematiky a týmové práce byly klíčové. Mezi požadavky patřila zkušenost s prací v zákaznickém servisu a splnění výše uvedených podmínek. Na tento pohovor jsem se připravoval tak, jak předtím na žádný jiný. Bylo pro mě důležité tuto práci získat, a když se mi to konečně podařilo, splnil se mi můj velký sen. Jelikož pocházím z České republiky a v Anglii žiji skoro dva roky, pořád pro mě pohovor v anglickém jazyce nebyl zcela přirozený. Je pravda, že angličtinu ovládám již na velmi dobré úrovni, ale přece jenom to není můj rodný jazyk, tak má člověk stále co pilovat.

Popiš nám prosím svůj pracovní den?

Pracovní den začíná v kteroukoliv denní dobu – ať už ve 2 hodiny ráno nebo v 10 hodin večer. Každý let začíná tzv. briefingem, kde se tým stewardů v čele s manažerem sejde k poradě, diskutují se individuální požadavky pasažérů a stewardi jsou manažerem přezkoušeni z vybrané oblasti bezpečnosti i první pomoci. Poté se přechází k samotnému letadlu, kde je třeba zkontrolovat vybavení letadla a připravit vše potřebné ke cateringu. Následuje nástup pasažérů, zabezpečení kabiny stewardy v jim přidělených úsecích, bezpečnostní ukázka a samotný odlet. Během letu se podává občerstvení, jídla a k prodeji je dostupná drogerie v cenách bez daně (duty free). Přistání předchází opět zabezpečení kabiny. Po příletu do destinace se lety většinou hned vrací, takže je třeba uklidit a přivítat pasažéry na cestu zpět.

Co bylo konkrétně pro tebe při nástupu k letecké společnosti to nejtěžší?

Tak určitě jako u každé profese je nejtěžší si zvyknout na tempo práce a hlavně způsob práce. Ten je totiž zcela odlišný od ostatních povolání, které jsem do té doby znal. Naštěstí kolegové i nadřízení ke mně byli vstřícní a rozhodně nebyl problém se zeptat v případě, že jsem něčemu nerozuměl nebo si nebyl jistý. Každý mi ochotně poradil, za což jsem jim velmi vděčný.

V čem spatřuješ výhody a naopak i nevýhody tohoto povolání?

Mezi nesporné výhody patří spousta nových přátel a příjemné a dobře placené pracovní prostředí, jak jsem uvedl výše, každý den je jiný – neexistuje stereotyp. Jako nevýhodu asi to, že práci obětujete téměř celý život – je to součást životního stylu. Práce v přetlakové kabině je navíc fyzicky náročná a unavující – říká se, že 1 hodina práce se vzduchu se rovná dvěma hodinám práce na zemi a musím říci, že dlouhé lety bývají velmi únavné. Tuto práci bych ale nevyměnil za nic na světě.

Co ti tahle práce přinesla?

Spoustu zábavy, nové přátele, zajímavé a jedinečné povolání a také změnu životního stylu.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 01.05.2014 přečteno 19650x